TULE-opintomatkan kohteet Lontoossa avarsivat mieltä

Matkustimme Tulevaisuuden senioriasuminen TULE -hankkeen kanssa Lontooseen tutustumaan paikalliseen senioriasumiseen. Tarkoituksena oli nähdä ja kokea erilaisia ja eri tyylisiä kohteita, joista olisi apua tulevaisuuden senioriasumista kehittäessä. Tästä jutusta voi lukea, missä kaikkialla kävimme ja mitä opintomatkalla näimme.

Design Museum

Visuaalisesti mielenkiintoinen ja kaunis Design Museum viritti opintomatkalaisten aivot tulevaisuuden tunnelmiin. Tässä apuna oli Future Observatory -näyttely, jossa esiteltiin erilaisia muotoiluun liittyviä tutkimuksia. Mitä jos talon tukirakenne onkin tarkoituksella tehty sienestä? Näin oli BioKnit-materiaalissa, joka on kevyttä myceliumista tehtyä rakennusmateriaalia. Oli myös kiinnostavaa tarkastella, miltä ihminen näyttää ympäristölleen, jos esimerkiksi tuoksua kuvataan visuaalisesti. Entä mitkä ovat rakennuksen oikeudet tai arvo sen hinnan lisäksi?

Näytillä oli BioKnit materiaalista tehty kaari, jota voi käyttää tukirakenteena.

Tonic@Bankhouse

Saimme lämpimän vastaanoton Tonicin Bankhouse yhteisöön – suomeksikin. Oli ilahduttava yllätys, että siellä asui suomalainen, joka lupautui näyttämään meille omaa asuntoaan ja kertomaan asumisesta Yhdistyneiden kuningaskuntien ensimmäisessä LGBT+ -senioriyhteisössä. Tapasimme myös muita asukkaita talon baaritilassa, jossa voi viettää aikaa yhdessä. Tilan vieressä oli toinen talon kattopuutarhoista, joka oli tarkoitettu oleskeluun. Tämän lisäksi talon toisessa kattopuutarhassa asukkaat pääsivät myös kasvattamaan kukkia ja vihanneksia. Tonicilla on Bankhousessa 19 osaomistusasuntoa, mutta he aikovat myös ostaa vuokra-asuntoja käyttöönsä. Näin asuminen heillä olisi saavutettavampaa kaikille asukkaille, kun asuntoa ei tarvitse ostaa itselle.

12 vapaaehtoista pitää vuorollaan Bankhousen baaria auki aina torstaisin.

– Ihmiset eivät osta vain rakennusta kauniista paikasta, vaan yhteisön kun he muuttavat Tonicille. Asukkaat ovat luoneet yhteisön, jossa voivat istua ja jutella, sekä tukea toisiaan vaikkapa kauppaostosten tai muun avun kautta, kertoo Bob Green Tonicilta.

Monet LGBT+ ihmiset ovat olleen peloissaan esimerkiksi hoitohenkilökunnalta saamansa vahingoittavan kohtelun takia, miksi Tonic@Bankhouse on erityinen paikka, jossa saa olla iloissaan oma itsensä. Ei ole ihme, että he toivovat muitakin tämän kaltaisia paikkoja Yhdistyneisiin kuningaskuntiin.

Kerrostalon katolla olevalla kattopuutarhalla tuuli ei tuntunut yhtä voimakkaasti kuin alemmassa puutarhassa rakennusten välissä.

Auriens Chelsea

Auriens Chelsean tilavat 56 asuntoa tarjoavat hulppean ja mukavan yhteisön yli 65-vuotiaille aivan Lontoon sydämessä. Rakennuksesta ei periaatteessa tarvitse lähteä pois, vaikka haluaisi uimaan, kampaajalle, elokuviin tai vaikkapa pitämään hienostuneita illanistujaisia viinikellarissa tai ravintolassa. Tilojen lisäksi Auriensissa järjestetään tapahtumia yhteisön iloksi.

Tällaisessa 12 paikkaisessa elokuvasalissa voi rentoutua elokuvan pariin!

– Auriens on ratkaisu ongelmiin, joita voi ilmetä vanhusten elämässä. Nykyisessä kodissaan he voivat tuntea olevansa eristyksissä, mutta täällä heillä on mahdollisuus olla osa yhteisöä. Työmme on tuoda ihmiset osaksi yhteisöä ja tukea heidän pysymistään itsenäisinä sekä heidän vanhenemistaan Auriensilla. Tämä on upea paikka, mutta itse asiassa tärkeintä on se, mikä on piilossa: tarjoamamme suojajärjestelmät ja huolenpitoa. Tämä kaikki onnistuu aina oppimalla ja parantamalla asioita, kertoo Auriens Chelseaa meille esitellyt Henry Lumby.

Ammattipianisti ilahduttaa asukkaita soitollaan aina silloin tällöin.

Hazelhurst Court

Tämän niin kutsutun extra care -kohteen 60 asuntoa on jaoteltu kahteen rakennukseen, joiden vieressä on nykyään myös suurimmaksi osin senioreista koostuva kerrostalo. . Päärakennuksen keskellä olevalla sisäpihalla on kaunis puutarha, johon on näkymät niin alakerran yhteistiloista kuin asuntojen ikkunoistakin. Kohteessa yhtenä päätarkoituksena on ollut laajentaa asuntoa kodin seinien ulkopuolelle. Luhtikäytävässä jokaisella asukkaalla oli mahdollisuus istuttaa kukkia ja istua oven vieressä olevalla penkillä. Tämän koettiin tuovan senioreille hyvinvointia sekä rohkaisevan heitä yhteisölliseen toimintaan. Yhteistilat ovat vehreiden pihojen ympäröivät. Luonnon ja vuodenaikojen vaihtumisen katselu onkin erityisen tärkeää ihmisille.

Parveke oli suunniteltu tarjoamaan yksityisyyttä, turvaa ja samalla yhteyttä ympäröivään yhteisöön.

Hazelhurst Courtin rakennuttaja on Phoenix Community Housing, jolle tämä oli ensimmäinen uusi kohde. Tänne muuttavilla asukkailla voi olla hyvin erilaisia tarpeita, joihin henkilökunta mukautuu. Ikäihmisten asumisten tukemisessa auttaa, että kohde on rakennettu Housing our Ageing Population Panel for Innovation (HAPPI) -periaatteiden mukaisesti. Kohteen ovat suunnitelleet Levitt Bernstein arkkitehdit, jotka myös esittelivät meille niin Hazelhurst Courtia kuin muita senioriasumisen kohteitaan ja suunnitteluperiaatteitaan.

Vehreä sisäpiha on kaunis katseltava niin asunnoista kuin viherkaton alla olevasta yhteistilasta.

Clarion Housing

Clarion Housing Group on Ison-Britannian suurin asuntoyhtiö, joka on jakautunut moneen toimialaan, kuten esimerkiksi hyväntekeväisyyteen, kiinteistökehittämiseen ja asunnon vaihtamiseen.

He omistavat ja hallinnoivat jopa 125 000 kotia Englannissa tavoitteenaan tarjota koteja niitä eniten tarvitseville. Tämä on kunnianhimoinen tavoite varsinkin Lontoossa ja kaakkois-Englannissa, missä on paljon kodittomia ja asuntoon jonottavia.

Yhteyshenkilömme Clarion Futuresista kertoi meille, kuinka he eivät työskentele kaupallisen voiton vaan laajemman yhteiskunnallisen tarkoituksen vuoksi. He työskentelevät hellittämättä varmistaakseen, että tyhjät (void) asunnot eivät pysy tyhjänä liian kauan, vaikka tähän liittyykin haasteita. Vanhemmille asukkaille on saatavilla Clarionin LiveSmart koteja, joissa on esimerkiksi kodin hälytysjärjestelmä ja yhteisöllinen asuminen sosiaalisten aktiviteettien kera. Monet opintomatkaajista kehuivat Clarionin selkeää tapaa kertoa toiminnastaan, sekä heidän toimintaansa kansainvälisesti esimerkiksi European Federation for Living (EFL) -järjestössä.

Saimme kiitosta monista hyvistä kysymyksistä Clarionin esittelyn aikana.

Appleby Blue Almshouse

United St Saviour’s Charityn henkilökunta toivotti TULE:n tervetulleeksi Appleby Blue Almshouseen. He vastaavat kohteen toiminnasta ja ovat mukana tukemassa esimerkiksi elinkustannuksia. Laadukkaista materiaaleista valmistetussa rakennuksessa on tarjolla tilavia koteja yli 65-vuotiaille. Henkilökunta on asukkaiden itsenäisen elämän tukena samoin kuin Careline-hälytyspalvelu. Me näimme ensin kauniit näkymät sisäpihan puutarhaan alakerran yhteistilasta. Asukkaat voivat siellä osallistua erilaisiin aktiviteetteihin, joita talon henkilökunta järjestää. Talon yhteiset tilat mahdollistavat myös nuorempien lähiyhteisön jäsenten kokoontumisen Applebyyn.

Ruoka on eräs yhteisöllisyyttä luova tekijä, kun asukkaat kokoontuvat alakerran yhteiskeittiöön.

United St Saviour’s Charity halusi tehdä kauniin paikan, joka houkuttelee ikäihmisiä muuttamaan perheasunnoista pienempiin – joskin suomalaisella mittapuulla tilaviin – asuntoihin. Toiveena on, että he haluavat asua siellä koko loppuikänsä. Osa tätä työtä oli laadukkaiden materiaalien valinta ja puutarhojen ylläpito. Asunnoista on myös näkymä sekä kadulle että sisäpihalle samoin kuin Hazelhurst Courtin tapauksessa.

Luhtikäytävän lasitus tuo valoisuutta ja yhteisöllisyyttä asumiseen ympäri vuoden.

A House for Artists

Tämä kohde erosi muista vierailemistamme, sillä sitä ei ollut tarkoitettu senioreille, vaan taiteilijoille. A House for Artists on yhteisöasumisen kohde, jossa taiteilijat voivat asua alennetulla vuokralla, jos he tarjoavat ilmaisia luovia ohjelmia naapuruston ihmisille rakennuksen alakerrassa. Tämä kuulostaa aika yksinkertaiselta periaatteelta, mutta todellisuudessa kyseessä on monimuotoinen projekti. Hankkeen taustalla on Create London-järjestö, joka tilaa taidetta ja arkkitehtuuria julkisille alueille.

Alakerran yhteistila taipuu moneen, kun huonekaluja on helppo siirrellä.

Yhteistilassa yhteisön jäsenten on mahdollista esimerkiksi kuvata musiikkivideoita ja maalata luonnonvalossa. Suuret ikkunat on taiteellisesti koristeltu kukkien ja kasvien kuvilla, jotka elävöittävät tilaa. Pohjakerroksesta löytyy myös taiteilijoiden työhuoneita, jotka on erotettu sermein. Pääsimme vierailemaan erään taiteilijan kodissa, josta löytyi esimerkiksi minimalistinen keittiö ja kaksi huonetta tupakeittiön lisäksi. Myös täällä koti jatkui kätevästi ulko-oven jälkeisille käytäville, jotka mahdollistivat oleskelun ulkotiloissa.

Rakennuksen yhteisöllisyys jatkuu sisäpihalle asti.

Noele Gordon House

Vierailimme vastavalmistuneessa Noele Gordon Housessa, joka on uranuurtaja ikääntyneiden sosiaalisen asumisen kehityskohde Newhamissa ja valmis toivottamaan ensimmäiset asukkaansa tervetulleiksi. Se on Mae arkkitehtien suunnittelema ja Populo Livingin ja Hill Partnershipsin rakentama. Kokonaisuus muodostuu kahdesta rakennuksesta senioriasuntoja ja niiden välissä olevasta terveyskeskuksesta. Asuntoja on yhteensä 75 ja niissä on kaikissa oma parveke. Jokaiseen asuntoon löytyy varmasti asukas, sillä alueen jonotuslistalla on usea yli 55-vuotias ikäihminen odottamassa uutta kotia. Noele Gordon House onkin ikäihmisille hieno mahdollisuus löytää pienempi asunto tai uusi koti.

Testasimme asukkaiden yhteisöllisen tilan tuoleja – hyvä oli istua!

Talossa kulkemista on rajoitettu kulkukortein, joten asukas pääsee hissillä vain omaan kerrokseensa ja kolmannessa kerroksessa oleviin yhteisiin tiloihin. Tällainen menettely auttaa esimerkiksi turvallisuuden kanssa sekä muistisairaiden kohdalla. Kolmannen kerroksen yhteisiin tiloihin kuuluu olohuoneen oloinen tila ja asumista piristävä puutarha, johon on kulku yhteisistä tiloista.

Vasemmalla ja oikealla on asuintornit, kun taas keskellä on kaksi kerrosta terveyskeskusta ja kolmas yhteistä tilaa.

Container City

Opintomatkan viimeisenä kohteena olivat Container Cityn teräsmoduulit, joista on rakennettu erilaisia työtiloja Trinity Buoy Wharfille. Taiteilijoiden oli aluksi mahdollista myös asua konteissa, mutta nykyään asuminen on jäänyt pois Container Citystä. 2000-luvun alussa valmistuneet kontit näyttivät olevan vieläkin hyvässä kunnossa ja käytössä.

Kontit olivat värikäs lisä alueen tiilimaisemaan, joita saimme ihastella.

Tämän kaltaisissa konteissa on haastavaa säilyttää rakenteellinen kestävyys, kun rakennelmaan lisätään ikkunoita ja poistetaan kokonaisia tukirakenteena toimivia seiniä suuremman tilan luomiseksi. Myös lämmöneristyksen ja LVI:n lisääminen konttiin vie paljon sisätilaa, jolloin ne eivät ole parhaimpia mahdollisia ratkaisuja pitkäaikaiseen asumiskäyttöön.

Container City 2 asennettiin paikoilleen kahdeksassa päivässä.

Lisätietoja:

Jaana Vanhatalo, HTM
Tulevaisuuden senioriasuminen TULE Projektipäällikkö
jaana.vanhatalo@tuni.fi
040 849 0426

Teksti ja kuvat:

Alisa Hakola, YTM
Tiedottaja ja tutkija, CoreLab
Tampereen yliopisto
alisa.hakola@tuni.fi

Hankkeessa rahoittajina ja yhteistyökumppaneina toimivat Tampereen yliopisto, Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA), Ympäristöministeriö, Ara-Asuntojen Tuotanto Arttu Oy, De Gamlas Hem i Tammerfors r.f. – Vanhain Koti Tampereella r.y., ES-Laatuasunnot Oy, Hailuodon kunta, Helsingin kaupunki, HEKA, Iisalmen kaupunki, Jyväskylän kaupunki, Järvenpään kaupunki, Keski-Suomen Jaso Asunnot Oy, Kiinteistö Oy Haapajärven Vuokratalot, Kiinteistö Oy Kärrykartano, Kiinteistö Oy Vetelinraitti, Kirkkonummen Vuokra-asunnot Oy, Lahden kaupunki, Lahden vanhusten asuntosäätiö sr, Savonlinnan Vuokratalot Oy, Setlementtiasunnot Oy, Turun kaupunki, Tuusulan kunta, Tyvene Oy, Vaasan kaupunki sekä Yrjö ja Hanna -säätiö. Lisäksi yhteistyötahona toimii Vanhustyön keskusliitto.