CoreLab-yritysjäsen: Cireco haluaa muuttaa maailmaa yhteistyöllä ja rohkeudella

Perttu Ketolan ja Cirecon toimipiste löytyy nykyisin Nokian Tehdassaaren komeista maisemista.

Cireco on kiertotalousajattelun edelläkävijä, joka suunnittelee Nokian historialliseen Tehdassaareen uudenlaista ekosysteemiä

CoreLabin yhteistyöverkosto on saanut uuden jäsenen! Cireco Finland Oy on kiertotalousajattelun mukainen rakennetun ympäristön suunnittelija ja rakentaja, jonka tavoitteena on muuttaa maailma kestävän rakentamisen ja kiertotalousajattelun avulla.

Cirecon uusi toimisto löytyy historiallisesta ja mielenkiintoisesta paikasta, Nokian Tehdassaaresta. Saarella on vuosien aikana toiminut monenlaista teollisuutta, ja Cirecon unelmana on luoda saaresta uuden maailman ja ajattelun lippulaiva.

Cirecon hallituksen puheenjohtaja Perttu Ketola esittelee tunnelmallisia tiloja: Avotoimistosta aukeaa näkymä vanhaan tehdashalliin. Seinän takaa löytyy jumppasali, josta löytyy myös leikkimahdollisuuksia lapsille. Hiljainen musiikki soi hallissa, joka toimii nykyisin Tehdassaaren osuuskunnan toiminnan keskuksena. Vanhoja tehdasnostureita korostavat lamput. Rustiikkisen miljöön kruunaa kissa, joka kuljeskelee etupihalla omilla asioillaan.

– Paikkana tämä on aivan upea kokonaisuus! Toimistot ovat yhteiskäytössä, ja tiloissa on monia pienyrittäjiä ja taiteilijoita. Paikkana tämä sopii täydellisesti Cirecon periaatteisiin ja tavoitteisiin, Ketola kertoo.

Rakentamisessa materiaalit halutaan uusiokäyttää

Tehdassaaren kohtalo ratkennee syksyyn mennessä. Nokian kaupungin on tarkoitus löytää uusi toimija, joka pystyy kehittämään Tehdassaaresta kaupungin elinvoiman ja strategian mukaisesti kiinnostavan kohteen. Cireco haluaa olla rakentamassa alueesta ekososiaalisen hyvinvoinnin keskusta. Tavoitteena on säilyttää alueen historia, mutta samalla luoda alueesta uuden maailman esimerkki.

– Asuinrakentamista saarelle ei tällä hetkellä saa. Suunnitelmissa on luoda paikasta toiminnallinen keskus, josta löytyy teollisuutta, kauppoja, ravintoloita, kulttuuritapahtumia ja harrastuksia, Ketola toteaa.

Cirecon kanssa samoissa tiloissa toimii useita pienyrittäjiä ja taiteilijoita.

Suunnitelmissa saarelle tuotaisiin mahdollisimman vähän uutta tavaraa. Rakennus- ja muutostyöt olisivat valmiina vuoteen 2030 mennessä. Rakentaminen toteutettaisiin lohkoittain, ja materiaali kiertäisi paikasta toiseen.

– Kaiken suunnittelun lähtökohtana on säilyttää alueen tunnelma ja rustiikkinen miljöö. Hankkeessamme toteutuisi kaikki YK:n Agenda 2030 mukaiset 17 kestävän kehityksen tavoitetta, Ketola kertoo.

Tehdassaari toimisi uusiutuvan ja älykkään energiantuotannon esimerkkinä

Cirecon visiona on kehittää historiallisesta paikasta uuden ajattelu- ja toimintatavan esimerkki, jota tultaisiin katsomaan ulkomaita myöten. Kiertotalouden mukaisesti saari muodostaisi ekosysteemin, jossa materiaalit, palvelut ja ideat kiertäisivät tehokkaasti.

Perttu Ketola ja 108 Klubin luova johtaja Jenni Lahtonen kehittävät yhdessä Tehdassaaren toimintaa.

– Haluamme tuoda saarelle teollista toimintaa, josta syntyvää lämpöä voidaan käyttää rakennusten lämmittämiseen. Rakennusten ulkosivustoille voidaan rakentaa pystypuutarhoja, jotka luovat viihtyisyyttä ja tuottavat ruokaa saaren tarpeisiin. Tarkastelemme laajasti kaikkia teollisuuden sivuvirtoja. Saari voi tulevaisuudessa olla oma ekosysteeminsä, Ketola sanoo.

Cireco tutkii aktiivisesti kaikkia uusiutuvan energian mahdollisuuksia. Vesivoiman ja maalämmön lisäksi aurinkoenergialle on hyvät olosuhteet.

– Tehdashallien katoilla on runsaasti tilaa, jonne saisi pystytettyä jo isomman kokoluokan aurinkovoimalan, Ketola kertoo.

Ekososiaalinen hyvinvointi lähtee toimijoista

Tärkeä yhteistyökumppani Cirecolle on Tehdas 108 -osuuskunta, joka tarjoaa monenlaisia työllistämiseen ja kuntoutukseen liittyviä palveluita. Samoista tiloista löytyy myös paljon taitelijoita ja pienyrittäjiä. Jumppasali ja kulttuuritapahtumat tuovat tiloihin kävijöitä kaikilta elämänalueilta.

Ketolan työmatkat sujuvat moottoripylörän selässä. Takana näkyvä rakennus on toiminut aikoinaan Nokian ensimmäisenä pääkonttorina.

– Tavoitteemme on kehittää ekososiaalista hyvinvointia osuuskunnan kanssa. Tämä tarkoittaa sitä, että rakentaminen edistää terveyttä ja hyvinvointia. Haluamme, että saari rakentuu sisältäpäin, eli toimijat rakentavat saarta itselleen, Ketola toteaa.

Suunnitelmissa rakentaminen on paloiteltu osiin siten, että materiaalit siirtyvät saarella rakennuksesta toiseen. Ketola haluaa, että suunnitelmissa otetaan huomioon myös luonnon biodiversiteetti ja kestävä liikkuminen.

– Visiomme on luoda Tehdassaaresta paikka, jossa näkyy koko yhteiskunnan kirjo uudella ja kestävällä tavalla. Haluamme luoda Tehdassaaresta menestystarinan, jota tullaan katsomaan ympäri maailmaa.

 

Lisätietoja:
Perttu Ketola
+358 40 748 5464
perttu.ketola@cireco.fi
https://cireco.fi/en/home/