Hervantaan nousee opiskelijoiden suunnittelemia puukerrostaloja

Aleksi Kraama ja Eero Kuokkanen ovat mukana hankkeen alusta loppuun.

Arkkitehtuurin opiskelijat Aleksi Kraama ja Eero Kuokkanen voittivat tasokkaan suunnittelukilpailun Tampereen yliopistolla. Voittoisassa suunnitelmassa kohtaavat suomalainen luonto sekä urbaani ja kehittyvä kaupunkimaisema.

Eteläisen Hervannan alueelle nousee lähivuosina paljon uusia asuntoja. Yksi alueen merkittävimmistä uudiskohteista on kahden arkkitehtiopiskelijan suunnittelema kahden puukerrostalon kokonaisuus.

Opiskelijoiden ideakilpailun järjestivät yhteistyössä Tampereen yliopiston arkkitehtuurin yksikkö ja Tampereen opiskelija-asuntosäätiö (TOAS). Kilpailun rahoitti ympäristöministeriö. Taustalla asiantuntijaorganisaation roolissa mukana oli Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA).

Kilpailussa jaettiin palkintoina yhteensä 9 000 euroa. Voittajapari Aleksi Kraama ja Eero Kuokkanen kuittasivat potista 2 500 euron pääpalkinnon.

Puukerrostalot nousevat aivan valmisteilla olevan ratikkalinjan viereen.

Palkintolautakunta totesi voittoisasta suunnitelmasta seuraavaa:

”LUMIPUU” on kokonaisuudessaan varmaotteisesti ja taitavasti esitetty puukerrostaloratkaisu. Rakennusten julkisivujen yleishahmo on valoisan kepeä ja puuarkkitehtuuria ilmentävä. Valkoisen puupinnan ja luontaisen puuväripinnan kontrastinen käsittely on vähäeleistä, klassisen hienostunutta ja tyylikästä. CLT-tilaelementti-moduulisuunnittelu on kustannustehokkaasti ja uskottavasti esitetty. Ratkaisussa yhteistilat on jäsennelty ja ratkaistu onnistuneesti. Kilpailuedotus on pienin muutoksin hyvinkin toteutuskelpoinen.

Opiskelijoita odotti yllätys palkintojenjaossa

Suunnitelmien teko oli pakollinen osa arkkitehtiopiskelijoiden kurssisuoritusta. Halukkaat saivat lisäksi jättää suunnitelmansa kilpailuun.

– Ainakin meille kilpailu toi lisämotivaatiota. Kurssiohjelmassa ei vielä kerrottu, että voittanut suunnitelma myös toteutetaan. Yleensä näissä kilpailuissa suunnitelmia ei toteuteta. Me kuulimme tästä vasta palkintojenjaossa. Tämä on meille se suurin palkinto, Kuokkanen toteaa.

Kraaman mukaan kaksikko tunsi jo varhaisessa vaiheessa luonnostelua, että idea alkoi kehittyä oikeaan suuntaan.

Tarina siitä, että opiskelijat saavat suunnitella tulevaisuuden opiskelija-asuntoja innosti suunnittelutyötä.

– Olemme Eeron kanssa tehneet muitakin suunnitelmia yhdessä, mutta oli erityisen hienoa, että juuri tämä työ palkittiin. Työskentely oli hyvin luonnollista ja sujuvaa. Olemme siinä vaiheessa opintoja, että voimme sisältää luonnoksiin jo paljon oppimiamme asioita.

Sekä Kraama ja Kuokkanen ovat neljännen vuoden opiskelijoita, joten opinnot alkavat kääntyä loppusuoralle. Hervannan puukerrostaloprojekti saattaa samalla hyvinkin olla kaksikon diplomityön aihe.

TOASin kerrostalot muodostavat portin koko korttelille.

Luonto ja kaupunki kohtaavat

Suunnitelmassa yhdistyvät luonto ja urbaani asuminen. Myös opiskelijaelämään kuuluva sosiaalisuus haluttiin tuoda mukaan suunnittelun lähtökohdaksi.

– Kun asetimme meille tärkeitä asioita pinoon ja kuulimme, että TOAS jakoi nuo samat ajatukset, se toi paljon luottamusta, Kraama toteaa.

Luontokokemusta on tuotu suunnitelmiin esimerkiksi sitä kautta, että sisään ja ulos astuessaan asukas näkee luontomaisemaa. Rakennukset nousevat nykyisellään lähes koskemattomaan luontoon. Ratikan valmistumisen myötä luontoon sekoittuu nykyaikainen kaupunkimaisema.

– Yhtenä haasteena oli tämä jännite luonnon ja urbaanikontaktin välillä, Kraama kertoo.

Opiskelijoille haluttiin luoda kotoinen asumiskokemus

Arkkitehtiopiskelijat halusivat myös haastaa perinteisiä näkemyksiä opiskelija-asumisesta. Vaikka rakennukset toteutetaan tarkkaan laaditulla budjetilla, ei asumisviihtyvyydestä tarvitse tinkiä.

– Lähtökohtana oli asumismukavuus ja kokemuksellisuus. Monilla on valmiina jonkinlainen ennakkokäsitys siitä, millaista halpa opiskelija-asuminen on. Meidän mielestämme tämän ei tarvitse tarkoittaa huonolaatuista. Asumisen laatuun voidaan panostaa arkkitehtuurin keinoin. Opiskelija-asunnon ei tarvitse tuntua nukkumayksiköltä vaan kodilta, Kuokkanen sanoo.

Suunnitelmissa painotetaan asumismukavuutta ja yhteisöllisyyttä.

TOASin kaksi puukerrostaloa tulevat olemaan merkittävässä asemassa koko korttelin miljöössä. Kuusikerroksisina ne ovat korttelin korkeimmat rakennukset, jolloin ne toimivat maamerkkeinä. Ne ovat myös ensimmäinen asia, jonka ratikan kyydissä matkustava henkilö näkee saapuessaan alueelle.

– Puukerrostalot toimivat eräänlaisena porttina korttelille. Ne tuovat ihmiset sisään ja luovat turvaa ulospäin. Haluamme, että rakennukset luovat sylin opiskelijoiden päivittäiselle elämälle. Niiden tehtävänä on myös luoda ilmapiiriä, Kuokkanen toteaa.

– Onhan tämä aivan huikea juttu! Puurakentaminen on kovassa nousussa, ja koko maailma on murroksessa. Tontti on hieno, on puurakentamista, ratikka tulee ja kaupunki kehittyy. Tässä on paljon mielenkiintoisia elementtejä, Kraama kertoo.

TOAS haluaa toteuttaa suunnitelmat sellaisenaan

Vastaava kilpailu järjestettiin myös Oulun yliopistossa ja Aalto-yliopistossa. Yhteinen lähtöajatus oli, että voittoisat suunnitelmat myös toteutetaan.

– Alkuperäinen ajatus tuli rakennusopin professori Markku Karjalaiselta. ARA ja ympäristöministeriö olivat rahoittamassa kilpailua, TOASin hankekehitysjohtaja Juhani Puhakka toteaa.

Vaikka opiskelijat eivät voi toimia pääsuunnittelijoina, heidät halutaan mukaan hankkeeseen.

– Meillä TOASilla on vahva tahtotila, että Eero ja Aleksi ovat mukana koko projektin ajan, eli he tekisivät arkkitehtisuunnitelman. He eivät voi toimia pääsuunnittelijoina, koska he eivät ole vielä valmistuneet. Mutta näistä käytännön järjestelyistä käydään neuvotteluja, ja uskon kyllä, että kaikki saadaan sovittua, Puhakka sanoo.

Hankekehitys siirtyy nyt TOASin vastuulle. Puhakka kertoo, että TOAS tulee hakemaan hankkeelle ARAlta erityisryhmien investointirahoitusta.

Kilpailun yleiseen tasoon Puhakka on erittäin tyytyväinen. Kisaan saatiin mukaan 47 työtä.

– Aleksin ja Eeron suunnitelman vahvuutena on kaupunkikuvallinen kepeys ja raikkaus. Iso asia on myös suunnitelman kypsyys, eli se kuinka toteuttamiskelpoinen suunnitelma on. Kokonaisvaltaisesti heidän esityksensä on erittäin kypsä, Puhakka toteaa.

Aikataulu on kunnianhimoinen

TOASin tavoitteena on, että käyttöönotto tapahtuisi elokuussa 2021, eli samaan aikaan kun raitiovaunu aloittaa liikennöinnin.

– Tilaajan näkökulmasta täytyy aina ottaa huomioon se, että toteutusvaiheessa ulkoasuun tulee aina joitain muutoksia. Mutta me olemme kyllä sitoutuneet arkkitehtoniseen kuvaan, eli pyrimme toteuttamaan suunnitelman sellaisena kuin se nyt on, Puhakka sanoo.

 

Lisätietoja:

Professori Markku Karjalainen
+358405832127
markku.karjalainen@tuni.fi

Hankekehitysjohtaja Juhani Puhakka
03 2495 001
juhani.puhakka@toas.fi

 

Teksti ja kuva: Jaakko Kinnunen

Havainnekuvat: Aleksi Kraama ja Eero Kuokkanen