Muuttoliike ja oikean isännöintipalvelun löytyminen ovat asunto-osakeyhtiöiden suuria kysymyksiä

Jari Virta, Harri Järvenpää, Petri Mäkelä ja Vesa Ijäs vastasivat työpajan esityksistä.

Kansallisvarallisuudesta kansallisvelaksi -työpajassa keskusteltiin haasteista, joita asunto-osakeyhtiöt kohtaavat tulevaisuudessa.

CoreLab järjesti torstaina 23. tammikuuta työpajan, jossa käsiteltiin asunto-osakeyhtiöiden tulevaisuuden haasteita. Tilaisuudessa olivat edustettuina Lännen Palveluyhtiöt, Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA sekä Suomen Kiinteistöliitto.

Yhtiöiden suunnitelmallisessa kehittämisessä on Kiinteistöliiton kehityspäällikkö Jari Virran mukaan paljon kehitettävää.

-Esimerkiksi meidän jäsenistä kolmellatoista prosentilla on taloyhtiön strategia, tämä luku on aika alhainen. Ehkä me olemme alana kehittäneet liikaa työvälineitä. Näitä pitäisi ehkä vähentää ja kehittää juuri niitä, joista saadaan paras hyöty irti. Hurjan paljon on kehitettävää, Virta totesi.

Kiinteistöpidon kehittämishaasteista Virta nosti esiin työvälineiden helppokäyttöisyyden ja ymmärrettävyyden kehittämisen, kiinteistöpitoon liittyvän säädösohjauksen, informaatio-ohjauksen ja taloudellisen ohjauksen kehittämisen sekä isännöinti- ja kiinteistöpalveluiden toimintatapojen ja ansaintamallien kehittämisen.

ARA:n tarjoamia rahoitusmuotoja ei osata hyödyntää

ARA:n rakennuttamispäällikkö Vesa Ijäs avasi puheenvuorossaan kuulijoille ARA:n monia avustusmahdollisuuksia. Esimerkiksi energia-avustuksia on kuluvalle vuodelle 20 miljoonaa ja vuosille 2020-2022 yhteensä 100 miljoonaa euroa. Sähköautojen lautausinfran kehittämiseen avustuksia on jaettavana 5,5 miljoonaa euroa.

Väestörakenteen muutos on Ijäksen mukaan iso haaste asunto-osakeyhtiöiden tulevaisuudelle.

– Väestöltään pienenevät alueet ovat iso haaste. Suomessa on paljon tyhjiä asuntoja, joille ei enää ole tarvetta. Asuntoja kyllä on, mutta ne ovat väärissä paikoissa. Tämän ongelman ratkaisuksi tarvitaan isoja poliittisia tekoja, ongelma ei ratkea paikallistasolla, Ijäs kertoi.

ARA:n tarjoamaa hissiavustusta hissittömään kerrostaloon on tarjolla enemmän kuin kysyntää on.

ARA:n tarjoamaa rahoitusta ei myöskään haeta kovin aktiivisesti. Ijäs toteaa, että esimerkiksi kerrostalopuolella takausvaltuutta olisi jaettavana 100 miljoona vuodessa. Esimerkiksi hissiavustuksia hissittömään kerrostaloon on tarjolla enemmän kuin kysyntää löytyy.

– Käytännössä sitä ei haeta lainkaan. Ilmeisesti pankin vapaarahoitteinen puoli on niin edullista, ettei tätä haeta lainkaan. Osaksi tämä johtuu tiedonpuutteesta. Jos asunto-osakeyhtiössä pohditaan ARA:n rahoituksen hakemista, sähköpostikysymyksellä pääsee alkuun, Ijäs totesi.

Oikean isännöijän löytämiseen kannattaa panostaa

Lännen Palveluyhtiöt Oy:n liiketoimintajohtaja Petri Mäkelä korosti isännöinnin merkitystä kiinteistönhoidossa.

Taloyhtiöihin kaivataan osto-osaamista, että yhtiöt osaavat tehdä oikean rekrytoinnin, Mäkelä sanoi.

Alalle kaivataan myös lisää osaavaa väkeä. Lännen palveluyhtiöt Oy:n toimitusjohtaja Harri Järvenpää totesi, ettei isännöitsijäksi ole tunkua.

– Kyllä alalla on pulaa ammattiosaajista. Meidän pitää paremmin osata markkinoida alaa nuorille tekijöille, Järvenpää totesi.

Lännen Palveluyhtiön Oy:n tytäryhtiö Lännen Isännöintipalvelu toimii Tampereen talousalueella. Henkilökuntaa yhtiöllä on reilut 200 ja asiakkaita yli 800.

 

CoreLab kiittää kaikkia puhujia ja muita vieraita osallistumisesta. Tilaa CoreLabin uutiskirje ja pysy mukana toiminnassa!