3D -tulostimet

Kuva: Jonne Renvall / Tampereen yliopisto

FabLabissa on 3D-tulostimia (FDM) yhteensä 12 kpl. Lisäksi FabLabissa on kaksi SLA 3D-tulostinta. Mikäli varaat tulostimen viimeisen tunnin, voit jättää työn tulostumaan myös yön yli.

3D-tulostamista varten sinulla tulee olla 3D-tiedosto, jonka voit suunnitella itse jollain 3D-suunnitteluohjelmalla, skannaamalla olemassa olevan esineen 3D-skannerilla tai etsimällä valmiin tiedoston netistä. Hyvä tiedostomuoto 3D-tulostukseen on stl.

Tutustu ennen työskentelyn aloittamista FabLabin englanninkielisiin ”Tips for 3D printing” -ohjeeseen sekä 3D-tulostamisohjeeseen.

3D-mallinnukseen voit käyttää esimerkiksi seuraavia ohjelmia:

Valmiita 3D-malleja löytyy esimerkiksi englanninkielisiltä Thingiverse.com ja Printables.com -sivustolta.

Prusa MK4 -muovitulostin, 10 kpl

Tulostusalue 250 x 210 x 210 mm w/d/h

FabLabilla on käytössä kymmenen Prusa MK4 -tulostinta. MK4-mallissa on Input Shaper -ominaisuus, jolla tulostusaikaa pystyy nopeuttamaan. Ominaisuus otetaan käyttöön Prusa Slicer -ohjelmassa.

FabLabilla on käytössä PrusaSlicer -slaissausohjelma, joka on ladattavissa omalle koneelle englanninkielisiltä Prusan verkkosivuilta.

Alla olevista linkeistä löydät lisätietoa Prusa MK4 -muovitulostimesta. Linkkeihin on kerätty lisätietoa tulostimista ja materiaaleista.

Prusa XL – kokeneille 3D-tulostajille

Tulostusalue 360 x 360 x 360 mm w/d/h

Prusa XL -tulostimella onnistuu isompien kappaleiden tulostus yhdessä koossa. Tulostimessa on viisi suutinta, joten myös moniväritulostaminen on mahdollista.

Tulostimen käyttöön ei ole erillistä koulutusta, mutta laite on suunnattu vain kokeneemmille käyttäjille. Prusa MK4- tulostimien käyttökokemus on tarpeen. Monimateriaalitulostuksissa slaissaus-kokemus on eduksi.

Tutustu FabLabin englanninkieliseen ohjeeseen tiedoston slaissaamisesta ja Prusa XL:n käytöstä.

Prusa XL -tulostuksen hinta muodostuu tulostetun kappaleen painosta, tukimateriaaleista sekä wipe towerin painosta.

Huom. Prusa XL-tulostimella ei voi tulostaa ASA-filamenttia.

Alla olevista linkeistä pääset valmistajan englanninkielisiin käyttöohjeisiin:

 

Markforged Mark Two hiilikuitu-/lasikuitutulostin

Tulostusalue: 320 x 132 x 154 mm w/d/h

Alla olevista linkeistä pääset tutustumaan  hiilikuitu-/lasikuitutulostimen ohjeisiin valmistajan omilta englanninkielisiltä sivuilta:

SLA-tulostimet

SLA-tulostimissa valmistusmateriaalina käytetään photopolymeereja, resiiniä. SLA-tekniikka kykenee tarkkoihin yksityiskohtiin ja hyvään pinnanlaatuun.
SLA-tulostimen käyttö edellyttää koulutukseen osallistumista, kokemus 3D-tulostamisesta helpottaa tekniikan haltuunottoa.

Ilmoitamme koulutuksista verkkosivujen ajankohtaista-osiossa.

Original Prusa SL1S SPEED -SLA-tulostin

Tulostusalue: 127 x 80 x 150 mm w/d/h

Tutustu FabLabin laiteohjeeseen ja  valmistajan käyttöohjeisiin (Prusa).

Elegoo Saturn 2 -SLA-tulostin

 

Lataa Lychee-ohjelman käytetyimmät asetukset tästä. Tuo asetukset Lychee -slaissausohjelmaan. Asetukset sisältävät profiilit tukirakenteille- ja materiaaleille.