Ohjeita mallinnukseen

Tiedoston tekeminen

Laitteiden toiminnassaan käyttämät liikeradat määräytyvät digitaalisen 2D- tai 3D-mallin perusteella. Pystyäksesi käyttämään digitaalisen valmistuksen laitteita, tarvitset oikeassa tiedostomuodossa olevan tiedoston. Ohjeesta (pdf) löydät tietoa tarjolla olevista 2D- ja 3D mallinnusohjelmista ja tarvittavista tiedostomuodoista.  FabLabissa on käytössäsi neljä tiedoston suunnitteluun tarkoitettua pöytäkonetta, joihin kirjaudutaan korkeakouluyhteisön tunnuksilla.

Myös valmiita tiedostoja on saatavilla runsaasti netistä, esimerkiksi Thingiverse.com -palvelusta löydät tuhansia käyttövalmiita 2D ja 3D -malleja.

3D-tulostimet

3D-tulostamista varten sinulla tulee olla 3D-tiedosto, jonka voit saada joko suunnittelemalla sen itse jollain 3D-suunnitteluohjelmalla, skannaamalla jonkun olemassa olevan esineen 3D-skannerilla tai etsimällä valmiin tiedoston netistä. Hyvä tiedostomuoto 3D-tulostukseen on esimerkiksi stl. 3D-mallinnukseen voit käyttää esimerkiksi seuraavia ohjelmia:

Laserleikkurit

Fablabin laserleikkureita ohjataan Adobe Illustrator-ohjelmalla. Laserleikkureille tarvitset vektorimuodossa olevan tiedoston; mikä tahansa Adobe Illustrator-ohjelmassa avautuva tiedostomuoto käy. Sopivia tiedostomuotoja ovat mm. dxf 2010-versio, pdf ja dwg 2007-versio. 2D-mallinnukseen voit käyttää esimerkiksi seuraavia ohjelmia:

Muut laitteet

Muille laitteille sopivat tiedostomuodot löydät laitteiden käyttöohjeista kunkin laitteen omalta sivuilta.