Robottien työkalukärjet pidikkeineen tulostettiin FabLabissa

Kuvassa robottikäsi.

Robotiikan tutkijat toivat osaamisensa tanssiteokseen

Olen Saku Pöysäri  Tekniikan ja luonnontieteiden tiedekunnan Automaatio- ja konetekniikan yksiköstä ja toimin robotiikan projektitutkijana.

– Hyödynsin FabLabin tutkimusympäristöä osana Suomen neito -robottitanssiteosta (engl.) (osa Tampereen hakemusta Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodeksi 2026) 3D-tulostamalla työkalukärjet pidikkeineen teoksessa käytettäville roboteille, kertoo Pöysäri.

Haasteena isompien kappaleiden tulostaminen

Työskentely FabLabissa sujui pääasiallisesti ennakoidusti ilman ongelmia. Haasteeksi osoittautui isompien ja korkeiden kappaleiden tulostus. Osat lähtivät liukumaan tulostuspedillä tulostuksen aikana, pilaten kyseisen kerran tulosteen. Ongelman ratkaisemiseksi lisättiin kappaleen tuentaa tulostamisen aikana.

– Seuraavaa hanketta juuri nyt ei ole tiedossa, mutta tulen myös jatkossa hyödyntämään FabLabin laitteita tulostamalla erilaisia pidikkeitä, työkaluja ja tarttujien sormia roboteille.

​– Ehdottomasti kannattaa hyödyntää FabLabin resursseja niin opiskelussa, tutkimuksessa kuin myös vapaa-ajan toiminnassa, kun puitteet ovat kunnossa, kannustaa Pöysäri.

Robottitanssi on katsottavissa myös youtubessa The Swan Duo

’Robottien ja ihmisten yhteiselo ei ole enää scifiä. Lääketieteessä ja teollisuudessa robotit ovat jo arkea, mutta nyt myös kulttuuriin tuodaan uusia ulottuvuuksia robotiikan keinoin.’ Laajemmin aiheesta kerrotaan Tampereen yliopiston sivuilta löytyvästä Robotiikan tutkijat toivat osaamisensa tanssiteokseen -jutusta.

 

Teksti ja kuvat: Saku Pöysäri

Edit: Elina Soininen