Johtamisen ja talouden tiedekunta (MAB)

Tiedekunta kouluttaa johtamisen ja talouden asiantuntijoita sekä tekee tieteellisesti korkeatasoista ja yhteiskunnallisesti vaikuttavaa tutkimusta. Tavoitteiden saavuttaminen perustuu tutkimuksessa ja opetuksessa johtamisen ja talouden kokonaisvaltaiseen lähestymistapaan, vastuullisuuteen ja vahvaan kontekstien ymmärtämiseen. Tiedekunta koostuu viidestä yksiköstä: hallintotieteet, kauppatieteet, politiikan tutkimus, tietojohtaminen ja tuotantotalous.

Tutkimus

Tiedekunnassa tehdään korkealaatuista, kansainvälistä ja monitieteistä tutkimusta hallintotieteen, kauppatieteen, politiikan tutkimuksen, tietojohtamisen ja tuotantotalouden tutkimusaloilla. Ratkaisuja haetaan erityisesti tämän hetken laajoihin ja kompleksisiin yhteiskunnallisiin haasteisiin. Vuonna 2021 tiedekunnan tutkimusstrategia vahvistettiin tiedekuntaneuvostossa.

Tutkimusstrategian mukaisesti tutkimuksen kehittämisen painopisteitä olivat innostavan tutkimusympäristön ja -kulttuurin tukeminen sekä tutkimuksen resurssien ja osaamisen vahvistaminen. Näihin liittyviä toimenpiteitä olivat tutkimuksellisen potentiaalin tunnistaminen yksikkötasolla, rahoitushakuihin liittyvän tuen lisääminen, tutkimukseen liittyvien tilaisuuksien järjestäminen (esimerkiksi tutkimusaamukahvit, akatemiahaun tukitilaisuudet, tutkimusiltapäivä) sekä julkaisutoiminnan seurannan ja kannustimien kehittäminen (esimerkiksi julkaisumäärien tilastointi, parhaiden julkaisujen palkitseminen, avoimen julkaisemisen edistäminen). Tiedekunnan JuFo 2–3-tason julkaisujen määrä kasvoi 24 % vuonna 2021. Avointen julkaisujen osuus vertaisarvioiduista julkaisuista oli 71 %. Tiedekunnassa määriteltiin myös tutkimuskeskuksia koskevat kriteerit ja avattiin haku tiedekunnan tutkimuskeskusten perustamiseksi.

Tiedekunnan ulkoisen rahoituksen kulmakivi on Suomen Akatemia, jonka osalta tärkein yksittäinen saavutus vuonna 2021 oli tiedekunnan johtaman verotutkimuksen huippuyksikön saama rahoitus. Tiedekunnassa työskenteli viisi akatemiatutkijaa ja viisi tutkijatohtoria ja käynnissä oli 14 akatemiahanketta. Suomen Akatemian yhteydessä toimivan strategisen tutkimusneuvoston (STN) rahoittamia hankkeita oli käynnissä yhdeksän. Lisäksi tiedekunta oli mukana yhdessä Suomen Akatemian kansallisten tutkimusinfrastruktuurien tiekartan tutkimusinfrastruktuurihankkeista.

Tutkimuksen kansainvälisen rahoituksen osalta tavoitteena oli hakuaktiivisuuden lisääminen ja sitä kautta ulkoisen rahoituksen vahvistaminen. Kansainvälisen rahoituksen määrä kasvoi ja tiedekunnassa oli käynnissä yhteensä seitsemän EU Horizon 2020 -rahoituksen saanutta hanketta. Tiedekunnalla oli vahva rooli myös molemmissa Tampereen yliopiston rahoittamissa uusissa monialaisissa tutkimusalustoissa.

Rekrytoinnit etenivät pandemiavuoden poikkeusoloista huolimatta ja vuoden aikana valittiin seitsemän henkilöä tenure track -urapolulle. Kaksi henkilöä eteni tenure track -urapolulla seuraavaan vaiheeseen.

Koulutus

Tiedekunnan tutkinto-ohjelmaportfolio täydentyi teknis-taloudellisten tutkinto-ohjelmien koulutusvastuun siirrolla 1.8.2021 alkaen. Siirtoon valmistauduttiin huolellisesti ja integroituminen on käynnistynyt mallikkaasti. Samalla tiedekunnan tutkintomäärä koko vuodelta nousi lähes tuhanteen, mikä on pandemia-ajan olosuhteisiin nähden erittäin hyvä saavutus. Myös tutkintojen läpäisyajat ovat pandemiasta huolimatta säilyneet, mikä tukee yliopiston asettaman läpäisytavoitteen saavuttamista.

Pitkittynyt pandemiatilanne aiheutti vuoden aikana korostetusti huolta opiskelijoiden ja henkilökunnan jaksamisesta. Tiedekunnassa tehtiin systemaattisia panostuksia vuorovaikutteisuuteen ja yhteisöllisiin opetusratkaisuihin verkko- ja hybridiopetuksessa. Alkuvuodesta 2021 toiveet paluusta normaaliin elivät ja opintojen eteneminen oli suhteellisen tavanomaisella tasolla. Etäopiskelupainotteisen syyslukukauden myötä nolla opintopistettä suorittaneiden opiskelijoiden määrä kolminkertaistui aiemmasta ja tavoitteellisesti (60+ op) etenevien määrä puolittui. Taustalla on olettavasti useita syitä kuten suuri työvoiman kysyntä taloudellisessa noususuhdanteessa ja etäopiskelun mahdollistama osa- tai kokoaikainen työskentely. Vuoden 2022 aikana toteutetaan tarkentavia selvityksiä ja toimenpiteitä.

Aloituspaikkoja on tiedekunnassa lisätty opetus- ja kulttuuriministeriön kansallisten tavoitteiden mukaisesti peräkkäisinä vuosina ilman merkittäviä uusia henkilörekrytointeja, mikä on edellyttänyt opetushenkilökunnalta ja tukipalveluilta venymistä. Suurille opiskelijamäärille tarjottavissa toteutuksissa digipedagogiikan ratkaisut ovat näyttäneet tehokkuutensa ja osoittaneet tulleensa monilta osin jäädäkseen. Lisäksi ne tarjoavat opiskelijoille tavoiteltua joustavuutta työelämän ja opintojen yhteensovittamisessa erityisesti opintojen loppuvaiheissa.

Yhteiskunnallinen vuorovaikutus

Yhteiskunnallinen vuorovaikutus on sisäänrakennettu tiedekunnan toimintaan. Iso osa tutkimuksesta tehdään yhteistyössä yritysten ja muiden sidosryhmien kanssa, ja henkilöstö yksilöinä osallistuu erilaisten työryhmien, selvitysten ja arviointien kautta sekä lainsäädäntötyöhön että hallinnon kehittämiseen valtakunnallisella ja aluetasolla. Henkilöstö on merkittävissä tiedekunnan toimintaa tukevissa luottamustehtävissä julkisella sektorilla, yrityksissä sekä kolmannella sektorilla. Pandemian vaikutukset ja toimet, turvallisuus sekä kiertotalous olivat teemoja, jotka olivat vuonna 2021 keskeisesti esillä tiedekunnan yhteiskunnallisessa vuorovaikutuksessa.

Tiedekunnan näkyvin vaikuttamistapahtuma on vuosittainen johtajuussymposium, joka järjestettiin vuonna 2021 kymmenettä kertaa. Tällä kertaa teemoina olivat kestävä kehitys ja turvallisuus. Puhujina oli Tampereen yliopiston ja ammattikorkeakoulun asiantuntijoiden lisäksi muun muassa yhdysvaltalainen filosofi ja Virginian yliopiston liiketalouden professori R. Edward Freeman, Euroopan hybridiuhkien osaamiskeskuksen johtaja Teija Tiilikainen, Euroopan ennaltaehkäisevän kardiologian liiton entinen puheenjohtaja, professori Paul Dendale, F-Securen hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa, ohjelmajohtaja ja kansainvälinen neuvonantaja sekä Ruotsin konepajateollisuuden vanhempi asiantuntija Cecilia Warrol sekä Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen. Virtuaalitoteutus mahdollisti yli 10 000 osallistujan osallistumisen.

HENKILÖSTÖ202120202019
Opetus- ja tutkimushenkilöstö320329282
Muu henkilöstö3521
Henkilöstö yhteensä323334303
Henkilöstöstä ulkomaalaisia13 %12 %12,2 %
Henkilöstöstä naisia50,5 %47,3 %48,3 %
Professoreita444141
Työelämäprofessoreita222
OPISKELIJAT202120202019
Yhteensä4 1792 9223 050
Alempi korkeakoulututkinto1 8701 4911 617
Ylempi korkeakoulututkinto1 9311 1461 141
Lisensiaatin tutkinto1
Tohtorin tutkinto377285292
TUTKINNOT202120202019
Yhteensä793722575
Alempi korkeakoulututkinto344328269
Ylempi korkeakoulututkinto430378288
Lisensiaatin tutkinto
Tohtorin tutkinto191618
JULKAISUT202120202019
Yhteensä (JuFo 0-3)357319372
JuFo 1156156202
JuFo 21238691
JuFo 3404540
Julkaisufoorumiluokat:
1 = perustaso
2 = johtava taso
3 = korkein taso