Tutkimus vuonna 2021: Tutkimustoiminta elpyi ja yliopisto sai uuden huippuyksikön

Tampereen yliopisto ja Tampereen korkeakouluyhteisö vastaavat strategisesti valitsemiinsa maailmanlaajuisiin ja paikallisiin haasteisiin moni- ja poikkitieteellisellä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnalla. Tiivis tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen yhteistyö tuottaa tieteellisiä, liiketoiminnallisia ja yhteiskunnallisia läpimurtoja. Vahvistamme innostavaa tutkimusyhteisöämme tiiviillä verkostoilla, aktiivisella yhteistyöllä ja vahvasti kehittyvillä tutkimusympäristöillä. Edistämme tieteen vastuullisuutta ja avoimuutta.

Vuonna 2021 tutkimustoiminta elpyi pandemian aiheuttamasta pudotuksesta. Kansainvälisen kilpailun kautta hankitun tutkimusrahoituksen määrä ja käyttö kasvoivat edellisvuodesta. EU-puiteohjelmarahoituksen määrä on noussut arvioitua nopeammin ja on jo lähellä vuodelle 2024 asetettua 14,5 miljoonan euron tavoitetta. Kotimainen kilpailtu rahoitus palasi lähes pandemiaa edeltävälle tasolle.

 Vuonna 2021 kilpailtua tutkimusrahoitusta saatiin kansainvälisistä rahoituslähteistä 17,2 miljoonaa euroa ja kotimaisista 75,6 miljoonaa euroa.

Vuoden lopussa Tampereen yliopisto koordinoi kolmea Suomen Akatemian rahoittamaa huippuyksikköä ja osallistui kolmeen muuhun. Uudelle huippuyksikkökaudelle 2022–2029 yliopisto sai aiempien lisäksi koordinoitavakseen uuden verotutkimuksen huippuyksikön ja osallistumisen kolmeen muuhun uuteen huippuyksikköön.

Yliopisto sai jatkorahoituksen koordinoimaansa Suomen Akatemian laajaan fotoniikan tutkimuksen ja innovaatioiden lippulaivaan PREIN:iin. Olemme lisäksi mukana kahdessa muussa lippulaivahankkeessa, ilmakehän ja ilmaston osaamiskeskuksessa (ACCC) ja metsien, ihmisten ja koneiden vuorovaikutuksen lippulaivassa (UNITE).

Suomen Akatemian yliopistojen profilointirahoituksella vahvistettiin yliopiston strategian mukaisia nousevia aloja rahoittamalla tenure track -professuureja, tutkijatohtoritehtäviä ja monitieteisiä hankkeita.

Vuonna 2021 käynnistyi kaksi uutta Euroopan tutkimusneuvoston ERC:n rahoittamaa hanketta. Vuoden päättyessä yliopistossa oli käynnissä kaikkiaan kahdeksan ERC-hanketta.

Lue lisää tutkimuksen huippuyksiköistä, lippulaivoista ja ERC-hankkeista Tampereen yliopistossa.

Syksyllä toimintansa käynnistivät kaksi Tampereen yliopiston omaa tutkimuksen laatua ja vaikuttavuutta vahvistavaa ja monitieteisyyttä tukevaa avausta. Tutkimusalustat ovat strategisia, määräajaksi asetettuja tieteenala- ja tiedekuntarajat ylittäviä tutkimusohjelmia. Ensimmäiset kaksi tutkimusalustaa ovat hyvinvointitutkimuksen alueella toimiva Towards Effective and Equitable Welfare Services (TRANSFORM) sekä energiatutkimukseen kiinnittyvä Research Platform for Climate Neutral Energy and Society (CNESS).

Lue lisää TRANSFORM-tutkimusalustasta.
Lue lisää CNESS-tutkimusalustasta.

Uusi monitieteinen tutkijakollegium – Tampere Institute for Advanced Study – puolestaan myöntää tutkimuskausia tutkijoille kaikilla yliopiston tieteenaloilla ilman temaattisia tai muita priorisointeja. Ensimmäisessä haussa tutkijakollegiumiin valittiin 622 hakijan joukosta 18 tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan alan erinomaiset meriitit omaavaa nuorta tutkijaa, joilla on kahden vuoden tutkimusjakson aikana mahdollisuus keskittyä häiriöttä tutkimustyöhön ja siten edetä seuraavalle tasolle tutkijaurallaan.

Lue lisää Tampereen yliopiston tutkijakollegiumista.

Yliopiston julkaisuprofiili kehittyi vuonna 2021 tavoitteiden mukaisesti. Vertaisarvioiduista tieteellisistä julkaisuista 34,5 % oli kansallisen kolmiportaisen arviointijärjestelmän mukaan kahta ylintä laatutasoa (Jufo 2, Jufo 3). Julkaisujen kokonaismäärä nousi edellisestä toimintavuodesta noin 100 julkaisulla. Avoimesti saatavien julkaisujen osuus nousi 73,4 %:iin.

Vuonna 2021 julkaistiin 3 618 vertaisarvioitua julkaisua.

 

Julkaisuista 73,4 % on avoimesti saatavilla.

 

Tutustu tutkijoiden työhön Tampereen yliopistossa.