Yhteiskunnallinen vuorovaikutus ja kumppanuudet vuonna 2021: Tutkittua tietoa yhteiskunnan eri sektoreille Suomessa ja kansainvälisesti

Tampereen yliopisto on vahva ja monimuotoinen yhteiskunnallinen vaikuttaja ja yliopistojen ja sidosryhmien yhteistyön edelläkävijä, jonka kumppanuudet kattavat yksityisen, julkisen ja kolmannen sektorin toimijat.

Yliopiston asiantuntijat tuovat yhteiskunnan eri sektorien päätöksenteon valmisteluun tutkittuun tietoon perustuvaa asiantuntemusta muun muassa lausuntojen, valiokuntakuulemisten ja työryhmäjäsenyyksien kautta. Yhä suurempi osa yliopistossa tehdyistä tieteellisistä julkaisuista oli vuonna 2021 avoimesti saatavilla, ja asiantuntijat kaikilta profiilialueilta esiintyivät aktiivisesti myös kotimaisessa ja kansainvälisessä mediassa.

Vuonna 2021 Tampereen yliopisto oli mukana 13 uudessa eurooppalaisessa kumppanuushankkeessa. Horisontti Eurooppa -kumppanuuksilla yliopisto tukee tutkijoidensa integroitumista eurooppalaisiin tutkimusverkostoihin ja vahvistaa pitkäjänteisesti vaikuttamismahdollisuuksiaan eurooppalaiseen tutkimuspolitiikkaan. Tiedekunnat hakivat strategisia kumppanuuksia aiempaa tavoitteellisemmin myös EU/ETA-alueen ulkopuolisista maista ja maanosista, kuten Yhdysvalloista, Aasiasta, Intiasta, Kiinasta ja Afrikasta. Työn mahdollisti opetus- ja kulttuuriministeriön käynnistämä korkeakoulujen kansainvälisyysohjelma, joka sisältää noin kymmenen globaalipilotiksi kutsuttua verkostoa.

Tulevaisuuden osaamista, kestäviä ratkaisuja ja taloudellista kasvua edistetään Suomen Akatemian strategisen tutkimuksen neuvoston ohjelmissa sekä Suomen Akatemian huippuyksikkö- ja lippulaivaohjelmissa. Kumppanuussopimusten muodossa yliopistolla on pitkäjänteistä ja toisiensa toimintaa täydentävää yhteistyötä muun muassa Tampereen kaupungin, Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ja Yleisradion kanssa.

Tampereen yliopisto on aktiivinen toimija myös vuonna 2021 käynnistyneessä kansallisessa neurokeskuksessa. Neurotieteen tutkimuksen yhteistyöverkostossa on mukana seitsemän yliopistoa ja viisi sairaanhoitopiiriä ja sen tavoitteena on lisätä yhteistyötä yliopisto-, sairaala- ja yritysmaailmojen välille sekä tehdä suomalaista neurotiedettä kansainvälisesti näkyväksi. Kansallinen neurokeskus on osa valtion terveysalan kasvustrategiaa ja Yksilöllistetty lääketiede -hanketta.

Tampereen yliopisto on eniten yritysrahoitusta saava yliopisto Suomessa. Uusimpia avauksia yritysyhteistyössä on yliopiston koordinoima järjestelmäpiirien ekosysteemi SoC Hub (System-on-Chip). Business Finlandin ja aluekehitys¬rahoituksen rahoittaman toiminnan tavoitteena on levittää tietoutta järjestelmäpiirien suunnittelusta, kasvattaa asiantuntijuutta sekä tuoda lisää tekijöitä alalle. Teknologiasta ja tietotaidosta vastaavat yhdessä Tampereen yliopisto, Nokia Oyj ja ryhmä alan kotimaisia yrityksiä.

Lue lisää Soc Hub -ekosysteemistä.

Vuonna 2021 yliopiston yhteiskunnallisen vaikuttavuuden palkinnon sai aerosolifysiikan laboratorio. Laboratorio tekee kansainvälisesti korkeatasoista tutkimusta, jonka vaikutukset kohdistuvat laajasti ihmisten hyvinvointiin ja terveyteen sekä ilmastonmuutoksen hillintään. Tukisäätiöiden Vaikuttava julkaisija -palkinto jaettiin kolmelle tutkijalle. Palkinnon saivat väitöskirjatutkija Vadim Romashov yhteiskuntatutkimuksen alalta, projektitutkija Marjaana Jones terveystieteiden alalta ja väitöskirjatutkija Jesse Saari fysiikan alalta. Vuoden 2021 Alumniksi valittiin Cargotecin Kalmar Automation Solutions -liiketoiminta-alueesta vastaava johtaja Antti Kaunonen. Yliopiston varainhankinnassa jatkettiin Kannata meitä -kampanjaa.

Koronapandemia vaikutti edelleen tapahtumien ja tapaamisten järjestämiseen. Virtuaali- ja hybriditoteutukset ovat kuitenkin vakiinnuttaneet paikkansa ja mahdollistaneet kohdeyleisöjen laajentamisen. Esimerkiksi syksyllä kymmenettä kertaa järjestetty johtajuussymposium keräsi virtuaalitoteutuksena noin 10 000 osallistujaa.

Vuoden lopulla Tampereen korkeakouluyhteisö avasi julkisen tutkimus- ja toimintatilan Paidian Nokia Arenalla keskustakampuksen vieressä. Erityisesti pelillisyyteen ja laajennettuun todellisuuteen keskittyvän Paidian tavoitteena on tuoda korkeakouluyhteisön toimintaa lähemmäksi kaupunkilaisia ja kehittää tapaa lähestyä tutkimusta vuorovaikutuksessa ympäröivän yhteiskunnan kanssa.

Lue lisää tieteen areena Paidiasta.