Vierailulla kävimme läpi Sote Virtual Labin laitteita ja niihin liittyvää opetusta, erityisesti keskustelua herättivät kuntoutuksessa käytettävät laitteet ja niihin liittyvä tutkimus. Kokeilimme myös vibroakustista säkkituolia ja tervehdimme Pepper-robottia sekä kävimme 360-immersiivisessä tilassa (Igloo Domes -sylinteri) kokemassa virtuaalista läsnäoloa esim. sairaalan leikkaussalissa.
Peterin työpaikalla tutkitaan mm. Parkinsonin tautia ja sen hoitamista sekä kuntoutusta. TAMK lainaa parhaillaan OptoGait -optista liikeanalyysilaitteistoa Pirhalle (Tays), missä tehdään Parkinson-potilaiden kävelyyn liittyvää tutkimusta. Tapaamisessa keskusteltiinkin paljon Parkinsonin taudin oirekuvasta, sairauden tutkimisesta, toimintakyvyn ylläpidosta ja siitä, mitä Parkinsonin taudin hoito ja kuntoutus voisi tulevaisuudessa olla.
Vierailulla olivat mukana TAMK:n fysioterapian lehtori Pipsa Tuominen ja yliopettaja Lea Saarni Soveltavan tutkimuksen keskuksesta. Lea ja Pipsa ovat taustaltaan myös fysioterapeutteja, joten yhteistä rajapintaa keskustelulle löytyi runsaasti. TAMK-PTHMS väliselle yhteistyölle löytyi fysioterapian opetukseen ja tutkimukseen liittyviä ideoita, joten yhteistyötä on tästä hyvä jatkaa.
Teksti: Lea Saarni ja Marjo tienari