CoreLab-yritysjäsen: Saint-Gobain luo uusia vähähiilisiä ratkaisuja ja toimintatapoja ympäri maailmaa

Markkinointijohtaja Viktor Lax ja vastuullisuusjohtaja Anne Kaiser korostavat läpinäkyvyyden tärkeyttä, kun uusia vähähiilisiä ratkaisuja kehitetään ja tuodaan markkinoille.

Vähähiilinen rakennettu ympäristö vaatii aktiivisia tekoja monilta toimijoilta. Saint-Gobain kehittää omaa toimintaansa kohti kestävää tulevaisuutta terveellisyyttä ja taloudellisuutta unohtamatta.

Saint-Gobain on koko toiminnassaan sitoutunut ilmastotavoitteisiin: yhtiö pyrkii monin keinoin pienentämään tuotteidensa hiilidioksidipäästöjä ja kertomaan käytännön toimistaan avoimesti ja läpinäkyvästi.

Saint-Gobain on yksi maailman suurimmista rakennustuotevalmistajista. Yhtiöllä on toimintaa 68 maassa ja se työllistää yli 900 tuotantolaitoksessa yli 180 000 työntekijää.

Suuri koko tuo mukanaan myös suuren vastuun. Viime vuonna yhtiö allekirjoitti New Yorkissa järjestetyssä YK:n ilmastokokouksessa Global Compact -aloitteen, joka tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2050 mennessä. Pohjoismaissa tuo tavoite on tarkoitus saavuttaa jo aiemmin.

– Faktapohjaisuus ja läpinäkyvyys ovat ensisijaisen tärkeitä. Perspektiivi on avattava rakennetun ympäristön kehittämiseen kokonaisuutena, Saint-Gobainin vastuullisuuspäällikkö Anne Kaiser toteaa.

Yhdestä viinipullosta saa puolentoista Ecophon-akustiikkalevyn lasivillat

Saint-Gobainin tunnetuimmat rakennusalan brändit Suomessa ovat Gyproc, Ecophon, ISOVER, Leca, PAM ja Weber. Esimerkiksi Gyproc-kipsilevyissään Saint-Gobain hyödyntää nykyisin jo 20 prosenttisesti kierrätyskipsiä. Puhtaan kierrätyskipsijakeen käyttö ei heikennä valmistetun levyn ominaisuuksia.

Kierrätyskipsin määrä voitaisiin nostaa jopa noin 30 prosenttiin, jos saatavuus paranisi.

Kipsilevyjen valmistuksessa luonnon kipsi kalsinoidaan eli kipsistä poistetaan kuumentamalla 75 prosenttia kipsikiteisiin sitoutuneesta vedestä. Seuraavaksi kipsi jauhetaan hienoksi ja pursotetaan kahden ohuen kartongin väliin. Lopuksi levyt kuivatetaan kahdessa peräkkäisessä uunissa. Kalsinoinnin ja kuivatuksen lämpö tuotetaan maakaasulla ja muu prosessi toimii sähköllä, jonka Saint-Gobain on tuottanut uusiutuvilla energianmuodoilla vuodesta 2018 lähtien.

Isover-lasivillan Forssan tehtaalla valmistukseen käytetystä kaasusta 70 prosenttia on biokaasua, jonka Saint-Gobain saa läheisestä Envorin biokaasutehtaasta. Tehdas on lajissaan maailman ensimmäinen laitos, jonka on ottanut biokaasun käyttöön maakaasun sijaan.

Vuosittain käytetyn kierrätyslasisirun määrä Isoverin lasivillan tuotannossa on noin 30 000 tonnia.

Ecophon-äänenvaimennustuotteiden runkomateriaalina on puolestaan lasivilla, joka koostuu 70-prosenttisesti kierrätyslasista. Yksi viinipullo riittää puoleentoista tavalliseen Ecophon-akustiikkalevyyn tarvittavan lasivillan valmistamiseen.

Vähähiilisyydestä on tullut kilpailuetu

Saint-Gobainin toimintatapaan kuuluu, että uusia ratkaisuja ja teknologioita kehitetään yhdessä monien eri toimijoiden kanssa. CoreLab-yhteistyö vahvistaa entisestään Saint-Gobainin verkostoja.

– Toimimme aktiivisesti monissa yhteistyöverkostoissa. Olemme mukana niin puu-, betoni-, teräs-, kuin hybridirakentamisessa sekä vielä käyttöönottamattomien tulevaisuuden rakennusmateriaalien kehittämisessä. Esimerkkejä ovat esimerkiksi geopolymeerit, eli vähähiilisiä sideaineita hyödyntävät ekobetonit. Kaikkia materiaaleja ja niiden yhdistelmiä tarvitaan vähähiilisessä rakentamisessa, Kaiser toteaa.

– Vähähiilisyyden pitää olla kilpailuetu kaikille alan toimijoilla koosta riippumatta. Lisäksi tulevaisuuden osaajien ja tekijöiden rooli korostuu, eri oppilaitoksissa pitää toimia nyt, Kaiser toteaa.

 

Osallistu Saint-Gobainin FutureCon Virtual Takeoff -virtuaalitapahtumaan 11.11.2020 kello 14-15!
Ilmoittaudu 9.11. mennessä: https://www.lyyti.fi/reg/saintgobainfuturecon

saint-gobain_futurecon2020_kutsu

Lue Saint-Gobainin vähähiilisen rakentamisen erikoisjulkaisu:

https://www.saint-gobain.fi/uutiset/vahahiilisen-rakentamisen-erikoisjulkaisumme-ilmestynyt

https://www.saint-gobain.fi/vastuullisuus

 

Lisätietoja:

Saint-Gobainin vastuullisuuspäällikkö Anne Kaiser
Anne.Kaiser@saint-gobain.com
+358 400 289 933

CoreLabin projektipäällikkö Jaakko Kinnunen
jaakko.kinnunen@tuni.fi
+358 504 377 144