FEnO-verkosto etsii ratkaisuja ihmiskunnan historian suurimpaan haasteeseen

FenO (Finnish Energy Observatory) on asiantuntijoiden ja organisaatioiden verkosto, joka kehittää ratkaisuja Suomen ilmasto- ja energiahaasteisiin. Tampereen yliopistolla verkostoa johtaa Kestävän asuntoarkkitehtuurin tutkimusryhmä ASUTUT.

Ilmastonmuutos pakottaa ihmiskunnan muuttamaan elintapojaan nopealla tahdilla. Maailman täytyy nopealla aikataululla siirtyä puhtaaseen energiaan ja samalla alentaa energiankulutustaan, jotta ilmastonmuutoksen vaikutukset pysyvät hallinnassa.

Tämä tavoite vaatii historiallisen laajaa yhteistyötä eri alojen osaajien kanssa.

– FEnO:n tavoitteena on tukea tutkittuun tietoon perustuvaa päätöksentekoa ilmastonmuutokseen ja energiaan liittyen. Suomen lisäksi tarkoituksena on vaikuttaa kaikkien pohjoismaiden kehitykseen, ASUTUT-ryhmän johtaja Sofie Pelsmakers toteaa.

Energiakysymysten lisäksi FEnO kiinnittää huomiota ilmastonmuutoksen sosiaalisiin vaikutuksiin. Heikoimmassa yhteiskunnallisessa asemassa olevat ihmiset kärsivät usein eniten ilmastonmuutoksen vaikutuksista. Esimerkiksi Suomessa voimistuvat kesähelteet vaikuttavat eniten vanhuksiin ja sairaisiin henkilöihin.

FEnO:lla on kolme keskeistä tavoitetta:

  1. Valvoa ja jakaa Suomen keskeisimpiä resursseja ilmastonmuutokseen, energiaan ja sen siirtoon sekä kaupunkikehitykseen liittyen.
  2. Avata keskustelutila, jossa pohjoisen alueen maat jakavat ideoita ja mielipiteitä muiden Euroopan maiden kanssa.
  3. Tukea julkisen ja yksityisen sektorin päätöksentekoa Suomessa ja pohjoismaissa, jotta pystymme paremmin ehkäisemään energiaan liittyviä epäoikeudenmukaisuuksia.

FEnO hakee nyt mukaansa kumppaneita yksityiseltä ja julkiselta sektorilta. Yhteiskehittämisen avulla verkosto paikallistaa Suomen isoimmat haasteet ja kehittää niihin teknologisia ja yhteiskunnallisia ratkaisuja.

Kansainväliseen verkostoon osallistuu energia- ja rakennusalan osaajia ympäri maailmaa. FEnO tulee järjestämään kansainvälisiä tapahtumia ja työpajoja tukemaan tutkimus- ja kehitystyötä sekä verkostoitumista.

– Tarvitsemme uusia keinoja ei pelkästään Suomessa vaan myös maailmalla. Suomi tavoittelee aktiivisesti kunnianhimoisia päästötavoitteita vuoteen 2030 mennessä. Verkostomme tarkoituksena on rakentaa kansainvälinen osaajien joukko, joka etsii ratkaisuja energiakysymyksiin. Toivotamme kaikki kiinnostuneet tahot mukaan työhön, Pelsmakers kertoo.

 

Lisätietoja:

Sofie Pelsmakers
+358 504 478 491
sofie.pelsmakers@tuni.fi

Jaakko Kinnunen, CoreLabin projektipäällikkö
+358 504 377 144
jaakko.kinnunen@tuni.fi

https://www.sustainablehousingdesign.com/feno.html
Seuraa verkostoa Twitterissä: @EnergyFeno