Digiopetusuutisia 10/2024

Digiopetusuutisia -ajankohtaistiedote kokoaa yhteen opetusteknologiaan ja digiopetukseen liittyviä uutisia, tapahtumia, julkaisuja ja tutkimustietoa. Jos haluat uutiskirjeestä herätteen sähköpostiisi, käy antamassa sähköpostiosoitteesi lomakkeella.

 

Sisältö:

  • Ammattikorkeakoulut päivittivät tekoälysuosituksensa
  • Opin.fi-palvelun beta-vaihe on alkanut – ensimmäiset oppijat pääsevät kokeilemaan palvelua!
  • AI-gaala 2024: Vuoden tekoälyteko on saanut yli 1,4 miljoonaa opiskelemaan tekoälyn perusteita
  • Suomeen perustetaan ELLIS-instituutti tehostamaan tutkimusta ja houkuttelemaan osaajia
  • Lokakuu on kyberturvakuukausi – Tutustu oppaisiin ja ohjeisiin
  • Tulevat tapahtumat, webinaarit ja tallenteet
    • Digivisio-webinaarit ja studiot
    • Ilona-webinaarit
    • Syksyn ITK-webinaarien tallenteet
    • IT-päivät, 13-14.11.2024, Seinäjoki
    • Online Educa Berlin (OEB), 27.-29.11.2024, Berlin
    • BETT 2024, 22.-24.1.2024, London

 

 

*Ammattikorkeakoulut päivittivät tekoälysuosituksensa

Tekoälyllä on yhä merkittävämpi rooli oppimisessa ja työelämän muutoksessa. Siksi ammattikorkeakoulut haluavat, että tekoälyn käyttö ja hyödyntäminen niiden opetuksessa seuraa tiiviisti kehityksen kärkeä. Arenen koulutuksesta vastaavien johtajien ja vararehtorien verkosto on päivittänyt suosituksensa tekoälyn käytöstä koulutuksessa.

Opettajille ja oppijoille käytännön työkaluna toimii ns. ’liikennevalomalli’, jonka avulla voidaan helposti määritellä, miten tekoälyn käytöstä on ilmoitettava osana oppimistehtävää ja miten sen käyttö vaikuttaa oppimisen arviointiin. Liikennevalomallin avulla on helppo kuvata sitä, milloin tekoälyn käyttö on vaadittua, sallittua, kerrottavaa tai kiellettyä. Suositukset sisältävät myös käytännön esimerkkejä, jotka helpottavat suositusten hyödyntämistä korkeakouluissa.

Lue tekoälysuositukset

 

*Opin.fi-palvelun beta-vaihe on alkanut – ensimmäiset oppijat pääsevät kokeilemaan palvelua!

Opin.fi on suomalaisten korkeakoulujen yhteinen jatkuvan oppimisen palvelu, joka kokoaa yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen avoimet opinnot yhteen paikkaan. Tänä syksynä Opin.fi-palvelun beta-versio on avoinna ensimmäisille käyttäjille. Palvelun kehitystyö on vielä kesken, ja nyt kerättävät käyttökokemukset auttavat sen jatkokehityksessä. Palvelu on tarkoitus lanseerata loppukeväästä 2025. Beta-vaiheen tarkoitus onkin kerätä oikeiden käyttäjien ensimmäisiä käyttökokemuksia, joiden perusteella palvelua voidaan kehittää edelleen eteenpäin.

Lue lisää ja kokeile palvelua

 

*AI-gaala 2024: Vuoden tekoälyteko on saanut yli 1,4 miljoonaa opiskelemaan tekoälyn perusteita

AI Finlandin ja Business Finlandin 23.10. järjestämä tapahtuma palkitsi vuoden 2024 tärkeimmät tekoälyhankkeet, -toimijat ja käyttötapaukset kymmenessä kategoriassa. Vuoden tekoälytekona palkittiin MinnaLearnin ja Helsingin yliopiston Elements of AI -verkkokurssi. Tuomaristo piti kurssia yhtenä suurimmista tekoälyyn liittyvistä teoista, joita Suomessa on tehty viimeisen 10 vuoden aikana. Elements of AI:lla on yli 1,4 miljoonaa opiskelijaa ympäri maailmaa. Se on onnistunut demokratisoimaan tekoälyosaamista globaalisti ja nostanut Suomen keskeiseksi toimijaksi tekoälyopetuksen kansainvälisessä kentässä.

Maaliskuussa 2024 perustetun AI Finland -verkoston tavoitteena on lisätä tekoälyn soveltamista ja kehittämistä Suomessa. Verkostosta kiinnostuneeksi on ilmoittautunut jo yli 400 yritystä.

Lue lisää palkituista

 

*Suomeen perustetaan ELLIS-instituutti tehostamaan tutkimusta ja houkuttelemaan osaajia

 Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee suomalaisten yliopistojen yhteistä hanketta valtakunnallisen ELLIS-instituutin perustamiseksi 40 miljoonalla eurolla seuraavan sopimuskauden aikana (2025–2028). Lisäksi Silo AI:n toimitusjohtajan Peter Sarlinin Foundation PS-säätiö lahjoittaa 10 miljoonaa euroa ELLIS-instituutin professuureihin. Suomen ELLIS-instituutti tulee olemaan merkittävä tutkimuskeskittymä European Laboratory for Learning and Intelligent Systems-verkostossa, joka edustaa eurooppalaista tekoälyn ja koneoppimisen huippututkimusta.

Suomen ELLIS-instituutista tulee ELLIS-verkoston toinen instituutti. Ensimmäinen instituutti perustettiin Saksan Tübingeniin vuonna 2023. Aalto-yliopisto koordinoi Suomen ELLIS-instituuttia, jossa ovat mukana kaikki Suomen yliopistot. ELLIS-instituutin professuurit voivat sijoittua mihin tahansa Suomen yliopistoista.

Lue koko uutinen

ELLIS-instituutin sivut

 

*Lokakuu on kyberturvakuukausi – Tutustu oppaisiin ja ohjeisiin

 Kyberturvallisuuden teemakuukauden tavoitteena on nostaa esiin kyberturvallisuuden merkitys koko yhteiskunnan turvallisuuden ylläpitämisessä ja kiinnittää huomiota turvallisiin tapoihin toimia  digitaalisessa maailmassa niin työssä kuin vapaa-ajalla. Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskus kehittää ja valvoo viestintäverkkojen ja -palveluiden toimintavarmuutta ja turvallisuutta. Keskus tuottaa myös ohjeita ja oppaita yksityishenkilöille, organisaatioille ja tietoturva-ammattilaisille. Tietoturvaosaaminen on tärkeä kansalaistaito. Oppaista löydät tietoa oman tietoturvan parantamiseen kotona ja työpaikalla sekä ohjeita organisaation tietoturvan parantamiseksi.

Ohjeita ja oppaita tietoturvasta

 

 

Tulevat tapahtumat, webinaarit ja tallenteet

*Digivisio-webinaarit  

Digivisio on kaikkien Suomen korkeakoulujen yhteinen hanke, joka avaa oppimisen kansalliset tietovarannot yksilön ja yhteiskunnan käyttöön.

Digipedagogiikan koulutusten esittelytilaisuus to 31.10. klo 13-14

Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan uusista digipedagogiikan uusista koulutuksista vuodelle 2025. Digipedagogiikan koulutuksia ovat suunnitelleet kahdeksan osatoteuttajakorkeakoulua. Esiteltäviä koulutuksia ovat: Osaamisperustainen koulutuksen kuvaaminen jatkuvalle oppijalle, Mooc-opinnon sunnittelu ja rakentaminen, Kohti yhtenäisempiä verkkoympäristöjä sekä Producing Micro Content in a Team.

Lue lisää

Demowebinaarit

Demowebinaareissa esitellään viimeisen kolmen kuukauden aikana tehtyä työtä. Seuraava demowebinaari 20.12.

Digipedagogiikan studiot

Digipedagogiikan studioissa tavoite on jakaa Digivision osatoteutuksien ja pilottien tuloksia, oppeja ja suosituksia laadukkaan verkkopedagogiikan tuottamiseen sekä luoda yhteistä näkemystä Opin.fi-palvelussa tarjottavien koulutusten laadusta, muodosta ja toteutustavoista. Seuraava studio pidetään 21.11.

IT-webinaarit

IT-webinaareissa avataan Digivision IT-kokonaisuuden isoa kuvaa. Tilaisuuksissa saat lisäymmärrystä siihen, millaisia kyvykkyyksiä, ratkaisuja ja järjestelmiä hankkeessa kehitetään ja miten näitä mahdollisuuksia hyödyntämällä voidaan kehittää korkeakoulujen toimintaa. Seuraava webinaari pidetään 8.11.

Webinaarien kaikki aikataulut ja menneiden webinaarien ja digipedagogiikan studioiden tallenteet löydät Tapahtumat -sivulta.

 

*Ilona-webinaarit

Ilona järjestää erilaisia oppimisen inspiraatiowebinaareja useita kertoja kuukaudessa. Vierailevat asiantuntijat ja ajankohtaiset aiheet pitävät yllä mielenkiintoa laajasti teknologian hyödyntämisestä. Sivuilla myös tallenteita menneistä webinaareista

Lue lisää ja ilmoittaudu

 

*Syksyn ITK-webinaarien tallenteet

ITK-webinaarit tarjoavat ennakkomaistiaisia ja parhaita paloja ITK-konferenssin ohjelmasta.  Tallenteet syksyn webinaareista löydät sivuilta.

Katso syksyn webinaarien aiheet ja menneiden webinaarien tallenteet

 

*IT-päivät, 13-14.11.2024, Seinäjoki

IT-päivien 2024 ohjelman näkökulmaksi on muotoutunut ”Läpileikkaava IT”.  Digitalisaatio vaikuttaa kaikkiin toimintoihin organisaatiossa ja yhteistyössä rakennettavat IT-ratkaisut tulevat joka päivä korkeakouluissa yhä tärkeämmiksi.

IT-päivien sivut

 

*Online Educa Berlin (OEB), 27.-29.11.2024, Berlin

Online Educa Berlin (OEB) is the annual global, cross-sector conference and exhibition on digital learning and training.

Read more

 

*BETT 2024, 22.-24.1.2024, London

The biggest education technology exhibition in the world. At Bett, we bring together educators from across the entire education landscape and 600+ innovative EdTech and resource solution providers showcasing cutting-edge and impactful products and services.

Read more

 

Digiopetusuutiset-tiedotetta toimittaa Suvi Junes, suvi.junes(at)tuni.fi, Tampereen korkeakouluyhteisön tietohallinnosta