Digiopetusuutisia -ajankohtaistiedote kokoaa yhteen opetusteknologiaan ja digiopetukseen liittyviä uutisia, tapahtumia, julkaisuja ja tutkimustietoa. Jos haluat uutiskirjeestä herätteen sähköpostiisi, käy antamassa sähköpostiosoitteesi lomakkeella.
Sisältö:
- Julkaisut hyvinvoinnista korona-aikana
- Avoimet oppimateriaalit Finna.fi-palveluun
- Julkaisu: DIGI 2020: Verkon uusia välineitä ja menetelmiä
- Sivustot saavutettavuudesta ja tekijänoikeuksista
- ITK-webinaarien tallenteet
- Tulevia tapahtumia:
- APOAn webinaarisarja
- Digivisio 2030 -hankkeen webinaari 4.12.2020
- Digioppimisen areena 2020, 2.–3.12.2020, Online
- Mitä poikkeukselliset opetusjärjestelyt opettivat? Webinaari poikkeustilanteen vaikutuksista eri koulutusasteilla, 14.12.2020, Online
- BettFest, 20-22.1.2021, Online
- Educa verkossa -tapahtuma 29.–30.1.2021, Online
- ITK 2021 – Arkea ja unelmia, 14.-16.4.2021, Hämeenlinna
Julkaisut hyvinvoinnista korona-aikana
Turun yliopiston INVEST Psykologia teki kyselyn toiselta asteelta valmistumassa oleville (5005 vastaajaa) ja Helsingin yliopisto on tutkinut rehtorien, opettajien, lukiolaisten ja korkeakouluopiskelijoiden hyvinvointia poikkeusolojen aikana. Molemmat yliopistot ovat julkaisseet tutkimuksistaan nyt suomenkieliset raportit sekä yhteiset politiikkasuositukset.
Uutinen ja julkaistut materiaalit
Avoimet oppimateriaalit Finna.fi-palveluun
Suomen tiede- ja kulttuuriaineistot yhteen kokoava Finna.fi-hakupalvelu tarjoaa nyt uusia mahdollisuuksia oppimiseen. Avoimet oppimateriaalit ovat käytettävissä Finnassa vapaasti ja maksutta ja niitä voi hyödyntää oman osaamisen kehittämisessä, opiskelujen parissa tai opettajan työssä. Suurta osaa materiaaleista on mahdollista muokata omaan tarpeeseen. Oppimateriaaleja tuottavat yksittäiset opettajat sekä hankkeet, jotka rahoitetaan julkisista varoista. Materiaalit kerätään Finnaan Avointen oppimateriaalien kirjastosta, joka on niiden jakamisen ja tallentamisen palvelu.
Palvelun kautta voi tutkia korkeakoulujen opinnäytteitä ja verkosta saatavia tiedeartikkeleita. Haun avulla voi löytää myös paljon historiallista materiaalia: videoita, vapaasti käytettäviä valokuvia ja karttoja. Kirjallisuudesta kiinnostuneet voivat yhdellä kertaa tarkistaa kirjojen saatavuuden eri kirjastoissa. Entuudestaan opettajien käytössä on Finna Luokkahuone -palvelu, joka on suunnattu peruskouluille ja lukioille. Luokkahuoneen aineistopaketit perustuvat museoiden ja arkistojen valikoimaan ja opettajien luomiin pedagogisiin tehtäviin.
Finnan rajapintoja hyödyntämällä oppimateriaalit sekä muut aineistot ovat otettavissa käyttöön myös oppimisen erilaisissa palveluissa, kuten oppimisalustoissa.
Julkaisu: DIGI 2020: Verkon uusia välineitä ja menetelmiä
Metropolia Ammattikorkeakoulun julkaisema e-julkaisu jatkaa vuosittain ilmestyvää Digi-mikrokirjasarjaa. Digi 2020 tarjoaa mosaiikkimaisen katsauksen vuoden kiinnostavimpiin tapahtumiin muun muassa oppimisteknologian, verkkojulkaisemisen, mobiilipalvelujen ja laajennetun todellisuuden alalla. Mikrokirjan anti perustuu Metropolia Ammattikorkeakoulun eri yksiköitä ja ammatteja edustavien asiantuntijoiden artikkeleihin. He hyödyntävät ammattiuransa tuomaa näkemystä ja tietämystä, jota on täydennetty kotimaisella ja kansainvälisellä lähdekirjallisuudella.
Sivustot saavutettavuudesta ja tekijänoikeuksista
- Digi kuuluu kaikille -sivusto tukee ja ohjeistaa saavutettavuudessa
Etelä-Suomen aluehallintovirasto vastaa Suomessa digipalvelulain saavutettavuusvaatimusten noudattamisen valvonnasta ja antaa neuvontaa ja ohjeita saavutettavuudesta. Digi kuuluu kaikille -sivusto on aluehallintoviraston ylläpitämä verkkosivusto, jossa jaetaan tietoa ja neuvoja saavutettavuuden huomioimiseen verkkopalveluissa.
https://www.saavutettavuusvaatimukset.fi/
- Operight-sivustolta neuvoja myös etäopetuksen tekijänoikeuskysymyksiin.
Operight-sivustolla esitellään laissa olevat rajoitukset ja opettajan työtä koskevat sopimuslisenssit. Näiden avulla opettaja pystyy hyödyntämään tekijänoikeutta kattavasti opetustoiminnassa. Pyrkimyksenä on esittää asiat selkeästi ja käytännönläheisesti. Sivusto on osa opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa ja IPR University Centerin ylläpitämää Operight-hanketta. IPR University Center (Immateriaalioikeusinstituutti) on kuuden yliopiston yhteinen laitos, joka koordinoi immateriaalioikeuteen liittyvää tutkimusta ja koulutusta Suomessa.
ITK-webinaarien tallenteet
Syksyn ITK-webinaarien tallenteet katsottavissa osoitteessa: https://itk-konferenssi.fi/fi/webinaarit/webinaaritallenteet
Webinaareissa digitaaliseen koulutukseen ja oppimiseen liittyviä teemoja, mm. kokemuksia poikkeusajan etäopetuksesta ja virtuaalitodellisuuden hyödyntämisestä.
Tulevat tapahtumat ja webinaarit
APOAn webinaarisarja
APOA-hankkeen analytiikkakahveilla kuullaan APOAn asiantuntijoiden ja opettajien puheenvuoroja ohjauksesta, pedagogiikasta, arvioinnista ja teknologiasta oppimisanalytiikan ollessa keskeisessä roolissa. Tulevat webinaarit:
- to 3.12. Examin tenttiyhteenveto opettajan työvälineenä
- ke 16.12. Oppimisanalytiikan aarrearkku
APOA, “Oppimisanalytiikka – avain parempaan oppimiseen AMKeissa”, on Suomen Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama hanke jossa pilotoidaan ja tutkitaan oppimisanalytiikan käyttöä ammattikorkeakouluissa. Hanketta koordinoi Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK).
Digivisio 2030 -hankkeen webinaari 4.12.2020
Joulukuun webinaarissa kuullaan Digivisio 2030 -hankkeen ajankohtaisimmat asiat ja keskustellaan muun muassa yhteistyöstä ja osallistumisesta, hankkeen työpaketeista sekä seuraavista askeleista. Webinaarissa on mahdollisuus esittää kysymyksiä Digivision hankejohtajalle ja ohjausryhmälle.
Webinaari on suunnattu kaikille Digivisiosta kiinnostuneille! Ilmoittauduthan mukaan viimeistään 1.12.2020 mennessä.
Lisätiedot ja ilmoittautuminen
Digioppimisen areena 2020 webinaari, 2.–3.12.2020, Online
Tapahtumassa saat tietoa digipedagogiikasta monipuolisesti, voit tutustua ajan ilmiöihin ja kattavaan näyttelyyn sekä verkostoitua. Voit osallistua tapahtumaan etäyhteydellä.
Mitä poikkeukselliset opetusjärjestelyt opettivat? Webinaari poikkeustilanteen vaikutuksista eri koulutusasteilla, 14.12.2020, Online
Webinaarissa (14.12. klo 09–12) esitellään tuloksia Karvin toteuttamasta poikkeuksellisten opetusjärjestelyiden arvioinnista. Tilaisuudessa keskustellaan poikkeustilanteen vaikutuksista eri koulutusasteilla ja tuodaan esiin toimenpiteitä ja hyviä käytänteitä tasa-arvon, yhdenvertaisuuden ja hyvinvoinnin edistämiseksi.
Ilmoittautuminen viimeistään 9.12.2020. Osallistumislinkki lähetään ilmoittautuneille.
Lisätiedot ohjelmasta ja ilmoittautuminen
BettFest, 20-22.1.2021, Online
The next in-person Bett show will take place on 19-21 January 2022 at ExCeL London. Fully online BettFest is something different to celebrate and support the education community coming to your screens 20-22 January 2021. Expect solution discovery, best practice-sharing and all-important CPD.
Educa verkossa -tapahtuma 29.–30.1.2021
Educa 2021 siirtyy verkkoon: Educa verkossa -tapahtuma tarjoaa ajankohtaista kotimaista sekä kansainvälistä ohjelmaa.
ITK 2021 – Arkea ja unelmia, 14.-16.4.2021, Hämeenlinna
Huom! Siirretty ensi keväälle. Suomen suurin digitaalisen koulutuksen ja oppimisen tapahtuma Interaktiivinen Tekniikka Koulutuksessa järjestetään Hämeenlinnassa Aulangolla 30-vuotisjuhlien merkeissä 14.-16.4.2021. Tervetuloa!
Digiopetusuutiset-tiedotetta toimittaa Suvi Junes, suvi.junes(at)tuni.fi, Tampereen korkeakouluyhteisön digimentoritoiminnan koordinaattori