Digiopetusuutisia 3/2025

Digiopetusuutisia -ajankohtaistiedote kokoaa yhteen opetusteknologiaan ja digiopetukseen liittyviä uutisia, tapahtumia, julkaisuja ja tutkimustietoa. Jos haluat uutiskirjeestä herätteen sähköpostiisi, käy antamassa sähköpostiosoitteesi lomakkeella.

 

Sisältö:

  • Väitös: Sikström, P-A.: Pedagogical agents communicating and scaffolding student learning
  • Julkaisu: Digivisio: Oppijan yhtenäinen kokemus oppimisalustoilla
  • Tutustu digipedagogiikan koulutuksiin
  • AMK-lehti 1/2025 julkaistu
  • Tulevat tapahtumat, webinaarit ja tallenteet
    • Tekoäly ja saavutettavuus avoimissa oppimateriaaleissa – webinaari, 2.4.2025
    • Digivisio-webinaarit ja studiot
    • Ilona-webinaarit
    • Mediamaisteri: Moodle-webinaarit
    • Sulava: Microsoft 365 Spotlight – uusimmat ominaisuudet ja tulevaisuuden näkymät, 28.5.2025
    • ITK-webinaarit keväällä 2025
    • ITK-konferenssi, 23.-25.4.2025
    • Pedaforum, 4.-5.6.2025, Helsinki

 

Väitös: Sikström, P-A.: Pedagogical agents communicating and scaffolding student learning

Pieta-Anniina Sikströmin väitöskirja “Pedagogical agents communicating and scaffolding student learning” tarkastettiin Jyväskylä yliopistossa 14.3.2025.

Väitöskirjassa tutkittiin miten pedagogisten agenttien käyttö voi tukea oppimista suomalaisessa lukio-opetuksessa. Pedagogisilla agenteilla tarkoitetaan keskustelevia opetusteknologioita, jotka ovat vuorovaikutuksessa opiskelijoiden kanssa käyttäen puhuttua, tai kirjoitettua kieltä, sekä ilmeitä ja eleitä. Kouluissa pedagogiset agentit voivat tukea oppimista erilaisissa rooleissa, kuten esimerkiksi opettajana, vertaisena tai tuutorina. Tällä hetkellä pedagogisten agenttien viestintä on ajankohtainen tutkimusaihe, koska generatiivinen tekoäly ja laajat kielimallit parantavat niiden kykyä olla vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa. Tutkimus pyrkii lisäämään ymmärrystä siitä, miten pedagogisten agenttien tulisi viestiä ja olla vuorovaikutuksessa opiskelijoiden kanssa.

Tutkimustulokset osoittavat, että pedagogisen agentin viestintä tukee oppimista parhaiten, kun se on myönteistä, relationaalista ja kannustavaa. Kun opettajat ja opiskelijat määrittelivät pedagogisen agentin viestintäominaisuuksia, he sovelsivat ihmisten välisestä viestinnästä tuttuja malleja. Tämä viittaa siihen, että ihmisten välisen viestinnän teorioita voidaan käyttää lähtökohtana pedagogisten agenttien viestinnän kehittämiselle. Kun opiskelijat käyttivät Copilotia, sen käytettävyys lisäsi opiskelijoiden aikomusta käyttää tekoälysovelluksia jatkossakin, ja koettu käyttöön liittyvä nautinto vaikutti sekä koettuun käytettävyyteen että käytön helppouteen.

Väitöstiedote

Väitös luettavissa verkossa

 

Julkaisu: Digivisio: Oppijan yhtenäinen kokemus oppimisalustoilla

Digivisiossa kehitettävä Opin.fi-palvelu tuo yhteen suomalaisten korkeakoulujen avoimen koulutustarjonnan. Koska jokainen korkeakoulu toteuttaa palvelun kautta löytyvät koulutukset omissa oppimisympäristöissään, voivat opiskelijat kohdata hyvin erilaisia alustoja. Jotta oppijan kokemus olisi eri korkeakoulujen alustoilla mahdollisimman sujuva, tukee Digivisio 2030 -hanke myös korkeakoulujen yhtenäisten käytäntöjen kehittämistä.

Digivisiossa on jo aiemmin tehty esiselvitys korkeakoulujen välisen oppimisalustayhteistyön mahdollisuuksista. Selvityksessä huomattiin, että oppimispolut ja -tavoitteet vaihtelevat eikä kaikille korkeakouluille täysin yhtenäistä mallia voida luoda. Tästä huolimatta korkeakoulujen toteutukset sisältävät kuitenkin usein samoja tai saman tyyppisiä elementtejä. Vuoden 2024 aikana toteutetussa jatkotyössä lähdettiin tunnistamaan tarkemmin elementtejä, joiden yhtenäistäminen voisi parantaa oppijan kokemusta.

Tunnistettujen elementtien pohjalta laadittiin ohjeistus, joka tarjoaa käytännön esimerkkejä ja suosituksia niiden yhtenäistämiseen eri korkeakouluissa. Työssä tunnistetut elementit eivät ole riippuvaisia oppimisalustasta eli niitä voi hyödyntää erilaisissa oppimisympäristöissä ja korkeakoulun itse valitsemalla tavalla. Ohjeistus täydentää Digivision digipedagogiikan laatukriteereitä ja on kaikkien korkeakoulujen vapaasti hyödynnettävissä. Koko ohjeistus on saatavilla suomeksi ja ruotsiksi, ja sen tiivistelmä englanniksi.

Lue lisää ja tutustu ohjeistukseen

Ohjeistus ladattavissa (.pdf)

 

Tutustu digipedagogiikan koulutuksiin

Digivisio-hankkeen tuottamien digipedagogiikan koulutusten myötä korkeakoulujen hyödynnettävissä on tusinan verran koulutuksia, jotka tähtäävät henkilöstön digipedagogiikan osaamisen kasvattamiseen.

Vuoden 2025 koulutukset on julkaistu aiempien koulutusten tapaan Avointen oppimateriaalien kirjastossa, jossa koulutukset ovat saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Nyt julkaistuja koulutuksia on neljä:

  • Mikrosisältöjen tuottaminen tiimityönä
  • MOOC-opinnon suunnittelu ja rakentaminen
  • Kohti oppijan yhtenäistä kokemusta
  • Osaamisperustainen koulutuksen kuvaaminen jatkuvalle oppijalle

Kolmesta nyt julkaistusta koulutuksesta on tehty myös Moodlen demotila, jossa voi käydä tutustumassa koulutusten materiaaleihin. Digivisio 2030 -hankkeessa on nyt julkaistu yhteensä 12 digipedagogiikan koulutusta, jotka ovat korkeakoulujen vapaasti hyödynnettävissä. Koulutukset tähtäävät korkeakoulun henkilöstön digipedagogiikan osaamisen kasvattamiseen ja ovat korkeakoulujen omien asiantuntijoiden tuottamia.

Lue lisää

Materiaalit AOE-palvelussa

 

AMK-lehti 1/2025 julkaistu

AMK-lehti / UAS Journalin numeron 1/2025 teemana ovat ajankohtaiset aiheet sekä ammattikorkeakoulujen rooli eteenpäin katsovassa yritysyhteistyössä ja TKI-toiminnassa. Artikkelien aiheina mm. tekoäly, kyberturvallisuus ja pienet osaamiskokonaisuudet.

Lue artikkelit

 

Tulevat tapahtumat, webinaarit ja tallenteet

*Tekoäly ja saavutettavuus avoimissa oppimateriaaleissa – webinaari, 2.4.2025

Millaista on avoimen lisenssin mahdollistama tekoälytehostettu muuntelu? Entä mitä ovat Creative Commonsin kehittämät preference signals ja mitä ne tarkoittavat avoimien oppimateriaalien kannalta? Oletko miettinyt, miten tekoäly voisi olla apuna saavutettavuuteen liittyvissä ongelmissa? Näitä kysymyksiä pohditaan webinaarissa, joka on suunnattu korkeakoulujen opettajille, tukipalveluhenkilöstölle ja kaikille avoimen oppimisen toteutuksesta ja siihen kannustamisesta kiinnostuneille. Webinaarin toteuttaa Avoimen tieteen koordinaation (AVOTT) Oppimisen avoimuuden asiantuntijaryhmän Oppimisen vertaistuki -työryhmä. Webinaari on maksuton ja siihen ei ole ennakkoilmoittautumista. Esitykset tallennetaan ja viedään Avointen oppimateriaalien kirjastoon.

Tarkempi ohjelma ja lisätiedot

 

*Digivisio-webinaarit  

Digivisio on kaikkien Suomen korkeakoulujen yhteinen hanke, joka avaa oppimisen kansalliset tietovarannot yksilön ja yhteiskunnan käyttöön. 4.4.2025 pidetään seuraava IT-webinaari, joka on suunnattu erityisesti korkeakoulujen IT-väelle, mutta kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan. Kevään webinaarien kaikki aikataulut ja menneiden webinaarien ja digipedagogiikan studioiden tallenteet löydät Tapahtumat -sivulta.

 

*Ilona-webinaarit

Ilona järjestää erilaisia oppimisen inspiraatiowebinaareja useita kertoja kuukaudessa. Vierailevat asiantuntijat ja ajankohtaiset aiheet pitävät yllä mielenkiintoa laajasti teknologian hyödyntämisestä.  Sivuilla myös tallenteita menneistä webinaareista.

Lue lisää ja ilmoittaudu

 

*Mediamaisteri: Moodle-webinaarit

Mediamaisteri järjestää 27.05. klo 14-15 maksuttoman koulutuksen Moodle 4.5 -version uusista ominaisuuksista. Aiempien webinaarien tallenteet voit katsoa Mediamaisterin-sivuilta.

 

*Sulava: Microsoft 365 Spotlight – uusimmat ominaisuudet ja tulevaisuuden näkymät, 28.5.2025

Maksuttomassa Microsoft 365 Spotlight -webinaarissa saat tietopaketin viimeisistä ja tulevista Microsoft 365:n ominaisuuksista sekä niiden tuomista mahdollisuuksista.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen

Muut webinaarit ja tallenteet

 

*ITK-webinaarit keväällä 2025

ITK-webinaarit tarjoavat ennakkomaistiaisia ja parhaita paloja ITK-konferenssin ohjelmasta.  Kevään webinaarit ja menneiden webinaarien tallenteet löydät sivuilta

 

*ITK-konferenssi, 23.-25.4.2025, Tampere

Konferenssista ja näyttelystä muodostuva Suomen suurin digitaalisen koulutuksen ja oppimisen tapahtuma ITK järjestetään Tampereella 23.-25.4.2025. Konferenssin teemana on Paljon uutta, vähän vanhaa, jotain lainattua.

Sivut

 

*Pedaforum, 4.-5.6.2025, Helsinki

Vuoden 2024 Pedaforum järjestetään 4.-5.6.2025 Helsingissa, Metropolian Myllypuron kampuksella. Korkeakoulupedagogiikan päivät – Pedaforum on vuosittain järjestettävä yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen pedagogiikan konferenssi. Vuoden 2025 teemana on Korkeakoulupedagogiikka muuttuvassa yhteiskunnassa: Ratkaisuja nykyisiin ja tulevaisuuden tarpeisiin.

Sivut

 

 

Digiopetusuutiset-tiedotetta toimittaa Suvi Junes, suvi.junes(at)tuni.fi, Tampereen korkeakouluyhteisön tietohallinnosta