Digimentorit toivottavat Viihtyisää ja Virtuaalista Joulua!

Digimentorien syyslukukausi päätettiin ajan hengen mukaisesti hybridisti. Vierailimme tonttuillen Digitalisaatio-hankkeen vieraana Digiportti-tiloissa Hervannassa, yliopiston pääkampuksella ja Zoom-osallistujien kodeissa. Kotitonttuilun etuihin ei kuulunut jouluglögi, ellei sitä ollut itse hankkinut.

Digiportti-tila on käytännössä neuvotteluhuone, jossa on yhden seinän kokoinen (8 x 2,4 m) heijastuspinta. Digiportti-tilojen välille muodostetaan videoyhteys. Uudenlainen kameratekniikka ja laaja pinta tuovat perinteistä videoneuvottelua autenttisemman tunteen yhteisen tilan jakamisesta. Digiporttiyhteys on suunnattu ensisijaisesti opetustarkoituksiin, mutta sitä voivat hyödyntää myös muut kiinnostuneet tahot.

Kuva Digiportin käytöstä.
Kuva Digiportin käytöstä.

Saimme kuulla opettajien kokemuksia Digiporttien hyödyntämisestä opetuksessa ja pohdimme, missä tilanteissa mahdollisimman autenttiselta tuntuva, useamman pisteen välinen yhteys on parhaimmillaan. Myös Digiporttien teknologia herätti paljon kysymyksiä ja ihmettelyjä.

Pikkujoulutapaamisessa kiteytettiin kulunutta vuotta, joka on nostanut digiosaamiseen entistä korkeampaan arvoon. Vuosi on jättänyt monenlaisia jälkiä, mutta päällimmäisenä olivat tietenkin COVID-19-pandemian vaikutukset opetukseen ja opiskeluun. Myös helmikuussa TAMKin rehtoraatin Digimentoreille myöntämä vuoden 2020 pedagoginen teko -palkinto oli jäänyt monille mieleen.

Tapaamisessa ihmeteltiin myös virtuaaliympäristöjen mahdollisuuksia oppimisessa ja pääsimme tutustumaan Mozilla Hubsiin ja sinne rakennettuun TUNI-teemoitettuun ympäristöön. Virtuaaliset ympäristöt voivat tarjota Zoomia yhteisöllisemmän kokemuksen, jossa läsnäolo tuntuu eri tavoin kuin videotapaamisissa. Virtuaaliympäristöjen käyttöä oppimisessa ja työssä testataan ja tutkitaan. Osa opettajista on uskaltanut jo ottaa niitä osaksi arkea.

Kuva virtuaaliympäristöstä.
Kuva ITC‐tiedekunnan Virtual Classroom -hankkeen virtuaaliympäristöstä.

Osallistujien mielestä tonttulakki päässä Zoomailu ei tarjonnut yhtä miellyttävää kokemusta kuin kahden Digiportti-tilan välillä pystytään järjestämään. Parhaiten tapaamisessa tonttuillut palkittiin epäasiallisesti APOA-analytiikkaämpärillä. Analytiikkaämpäri on tietovarasto, johon kantaja voi poimia parhaat marjat ja hedelmät kulkemistaan paikoista. Ämpärin käyttöön on saatavilla ohjeita osoitteessa: oppimisanalytiikkasuosituksia.fi

Digimentorit ovat lähdössä innokkaasti uuteen vuoteen. He lähettivät toisilleen kiitoksia ja terveisiä kuluneesta syksystä:

”Hienoa toimintaa! Esille tulee monipuolisesti ideoita, ohjelmistoja ja tapoja, joiden hyötyjä kannattaa kokeilla.”

Vuosi on hyvä päättää tähän kaikkien jakamaan ajatukseen:

”Kyllä me vaan tehdään hyvää työtä!”

Kiitokset Digitalisaatio-hankkeelle pikkujoulujärjestelyistä! Digimentorien uusi vuosi starttaa Digin viemää -tapahtumalla perjantaina 14.1.2022.

Rauhallista ja rentoa joulunaikaa

Sanna Sintonen & Jarmo Vihmalaakso,
Digimentoritoiminnan koordinaattorit

Kuvat: Jouni Keskinen & Jarmo Vihmalaakso