Vuoden 2022 alussa Tampereen yliopistona toimivan Tampereen korkeakoulusäätiön hallituksessa aloitti kolme uutta jäsentä. Hallitus sai myös uuden puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. Työ käynnistyi toisiimme ja yliopiston avainhenkilöihin tutustuen sekä laatimalla hallitustyöskentelylle yliopiston arvoihin perustuvat, niin sanotut golden rules -periaatteet. Keskeistä näissä periaatteissa on se, miten hallitus pyrkii omalta osaltaan rakentamaan keskinäistä luottamusta ja yhteistyön henkeä sekä hallituksen sisällä että hallituksen kanssa työskentelevien kanssa. Hallituksen tärkeimmäksi tavoitteeksi asetimme luottamuksen rakentamisen korkeakouluyhteisön sisällä ja korkeakouluyhteisöömme. Hallitustyön painopisteiksi tunnistimme johtamisen kehittämisen, strategian kirkastamisen sekä talouden ja rahoituksen.
Hallituksen tärkeimmäksi tavoitteeksi asetimme luottamuksen rakentamisen korkeakouluyhteisön sisällä ja korkeakouluyhteisöömme.
Strategian päivitys
Hallitus päätti toukokuussa käynnistää yliopiston strategian päivitystyön voimassa olleen, vuoteen 2030 ulottuvan strategian kirkastamiseksi. Tarkoituksena oli yliopistoyhteisön laajan sisäisen dialogin avulla päivittää strategian esitystapaa sekä vahvistaa yliopistoyhteisön yhteistä ymmärrystä strategiasta. Päivitystyössä otettiin huomioon tunnistetut toimintaympäristön muutokset ja kesällä 2022 toteutetun kansainvälisen tutkimuksen arvioinnin (TAU RAE 2022) johtopäätökset. Hallitus hyväksyi päivitetyn strategian marraskuussa 2022 ja strategian seurannan indikaattorit tammikuussa 2023.
Tutustu päivitettyyn strategiaamme.
Lisää läpinäkyvyyttä ja ennakoitavuutta uuden sisäisen rahoitusohjausmallin kautta
Yliopiston sisäinen rahoitusohjausmalli on tärkeä toiminnan ohjauksen väline. Se luo edellytyksiä yliopiston menestykselle ja vahvalle valtionrahoitukselle. Hallitus hyväksyi toukokuussa uudistetun rahoitusohjausmallin, jonka kautta tiedekunnille jaetaan perusrahoitusta ja säätiöpääoman tuottoja. Uudistuksella tavoitellaan sisäisen rahanjaon läpinäkyvyyden lisäämistä, parantunutta ennakoitavuutta sekä tiedekuntien pidemmän aikavälin suunnittelun mahdollistamista. Malliin tuotiin uutena elementtinä tavoiteasetanta ja samalla vahvistettiin tuloksellisuuden vaikuttavuutta. Talouden kehittämisessä hallitus kiinnitti huomiota myös taloudesta viestimisen ja tilinpäätöksen selkeyteen.
Sisäinen rahoitusohjausmalli luo edellytyksiä yliopiston menestykselle ja vahvalle valtionrahoitukselle.
Ulkoinen rahoitus kasvoi, valtionrahoitus laski
Vuoden 2022 tilinpäätöksen mukaan Tampereen yliopiston ulkoinen rahoitus kasvoi ja valtionrahoitus ennakoidusti laski. Henkilöstökulut alenivat tukipalvelujen henkilövähennysten ja uudelleenorganisoinnin myötä, mutta kulut kokonaisuudessaan nousivat koronavuosien jälkeisen toiminnan palautumisen sekä vuokrien ja hintojen nousun takia. Yliopiston varsinaisen toiminnan tulos kertaerillä ja pääomien kohdennetulla käytöllä oikaistuna oli -4,6 miljoonaa euroa. Konsernin tilikauden varsinaisen toiminnan tappioksi jäi -5,3 miljoonaa euroa.
Yliopiston toiminnan tavoite ei luonnollisestikaan ole voiton tuottaminen. Mahdollisimman korkeatasoisen ja riippumattoman toiminnan turvaamiseksi tavoitteeksi on asetettu, että edellä mainitun varsinaisen toiminnan oikaistun tuloksen tulisi olla nollan tuntumassa tai lievästi positiivinen. Tällöin säätiöpääoman tuottoja voidaan kohdentaa perustoiminnan alijäämien kattamisen asemasta toiminnan kehittämiseen ja uusiin avauksiin strategian mukaisesti. Tavoitteena on hyödyntää vuosittain säätiöpääoman tuottoja 2–3 % säätiöpääomasta eli noin 10 miljoonaa euroa.
Mahdollisimman korkeatasoisen ja riippumattoman toiminnan turvaamiseksi varsinaisen toiminnan tuloksen tulisi olla nollan tuntumassa tai lievästi positiivinen.
Vuosi 2022 oli sijoitustoiminnassa vaikea ja jäi selkeästi tappiolliseksi. Tästä huolimatta Tampereen yliopiston toiminnan taloudellinen tulos on ollut positiivinen yliopiston perustamisen 1.1.2019 jälkeen, sillä sijoitussalkun nimellistuotto on ollut yhteensä 95,7 miljoonaa euroa.
Ylimmän johdon rekrytoinnit käynnistettiin
Tampereen yliopiston ylimmän johdon toimikaudet päättyvät vuoden 2023 lopussa lukuun ottamatta tutkimuksen vararehtoria. Lähes koko johdon toimikausien samanaikainen päättyminen on organisaatiolle haastava tilanne. Hallitus käynnisti rehtorin, muun rehtoraatin ja dekaanien rekrytoinnin suunnittelun keväällä 2022 ja päätti rehtorin hakukriteereistä marraskuussa. Rehtorin tehtävä avattiin hakuun heti vuoden 2023 alussa, jotta valittu rehtori pääsisi osallistumaan muun johdon valintaan.
Hallitus käynnisti rehtorin, muun rehtoraatin ja dekaanien rekrytoinnin suunnittelun keväällä 2022 ja päätti rehtorin hakukriteereistä marraskuussa.
Rehtorin valintaprosessi toteutettiin yliopistoyhteisömme arvojen mukaisesti avoimesti ja sen etenemisestä kerrottiin säännöllisesti. Viimeiseen vaiheeseen edenneet kaksi kärkihakija esittäytyivät yliopistoyhteisölle kuulemistilaisuudessa. Maaliskuussa 2023 hallitus teki tärkeimmän yksittäisen päätöksensä valitsemalla professori Keijo Hämäläisen Tampereen yliopiston rehtoriksi ja Tampereen korkeakoulusäätiö -konsernin toimitusjohtajaksi. Hän aloittaa tehtävässä 1.6.2023.
Keijon tärkein alkuvaiheen tehtävä on yhdessä hallituksen ja myös korkeakouluyhteisön edustajien kanssa keskustellen valita muut yliopistomme johtohenkilöt kuten dekaanit. Olemme myös pyytäneet uutta rehtoria arvioimaan, kuinka toteuttaa hyvää yliopistojohtamista Tampereen yliopistossa ja tekemään tarvittaessa asiaa koskevia esityksiä hallitukselle.
Hallituksen itsearviointien perusteella voin todeta, että hallitustyö sujui hyvin vuonna 2022.
Jorma Eloranta
Tampereen korkeakoulusäätiön hallituksen puheenjohtaja