Tampereen yliopiston vaikuttavuus syntyy koulutuksen, tutkimuksen, innovaatiotoiminnan ja yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen kautta. Strategiassaan yliopisto tavoittelee kestävän maailman rakentamista yhdessä sidosryhmien ja kumppanien kanssa.

Tampereen yliopistolla on pitkät perinteet julkisyhteisöjen ja kolmannen sektorin yhteistyökumppanina ja yritysyhteistyön uusien käytäntöjen kehittäjänä ja toteuttajana.

Tulevaisuuden osaamista huippuyksikkö- ja lippulaivaohjelmayhteistyön kautta

Yliopisto on mukana edistämässä tulevaisuuden osaamista, kestäviä ratkaisuja ja taloudellista kasvua muun muassa Suomen Akatemian huippuyksikkö- ja lippulaivaohjelmissa sekä Suomen Akatemian strategisen tutkimuksen neuvoston ohjelmissa. Yliopiston koordinoimista huippuyksiköistä uusin, verotutkimuksen huippuyksikkö, vietti avajaisiaan syyskuussa 2022. Yksikkö tuottaa luotettavaa tietoa vero- ja tulonsiirtojärjestelmän suunnittelun tueksi.

Yliopisto on mukana edistämässä tulevaisuuden osaamista, kestäviä ratkaisuja ja taloudellista kasvua.

Kumppanuudet tarjoavat toimintaa täydentävää yhteistyötä

Kumppanuussopimusten muodossa yliopistolla on pitkäjänteistä ja toisiensa toimintaa täydentävää yhteistyötä muun muassa Tampereen kaupungin ja Yleisradion kanssa. Pitkäaikainen kumppanuus Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kanssa kehittyy jatkossa yhteistyössä Pirkanmaan hyvinvointialueen kanssa, joka on Suomen hyvinvointialueista suurin. Tampereen yliopisto ja Tampereen ammattikorkeakoulu ovat mukana esimerkiksi suunnitteilla olevassa Kaupin yliopistollisessa sosiaali- ja terveyskeskuksessa Kylsessä, jossa eri alojen tutkijat ja sote-ammattilaiset tulevat tekemään konkreettista, asiakkaiden elämäntilanteisiin pohjautuvaa tutkimus- ja kehittämistyötä sote-uudistuksen tavoitteiden edistämiseksi.

Yliopiston asiantuntijat tuovat yhteiskunnan eri sektorien päätöksenteon valmisteluun tutkittuun tietoon perustuvaa asiantuntemusta muun muassa lausuntojen, valiokuntakuulemisten ja työryhmäjäsenyyksien kautta. Yliopiston asiantuntijat esiintyvät aktiivisesti myös kotimaisessa ja kansainvälisessä mediassa. Vuonna 2022 yli 80 % yliopistossa tehdyistä tieteellisistä julkaisuista on avoimesti saatavilla.

Yliopiston asiantuntijat tuovat yhteiskunnan eri sektorien päätöksenteon valmisteluun tutkittuun tietoon perustuvaa asiantuntemusta.

Tampereen yliopisto saa suomalaisista yliopistoista eniten yritysrahoitusta ja osallistuu useisiin merkittäviin ekosysteemeihin. Yliopiston koordinoiman SoC Hub (System-on-Chip) -ekosysteemin tavoitteena on kasvattaa asiantuntijuutta järjestelmäpiirien suunnittelusta. Teknologiasta ja tietotaidosta vastaavat Tampereen yliopisto, Nokia Oyj ja ryhmä alan kotimaisia yrityksiä. Konsortion yhteistyön ensimmäinen tulos on Ballast-nimen saanut järjestelmäpiiri, jota päästiin vuonna 2022 testaamaan Tampereella. SoC Hub on mukana Euroopan siruomavaraisuutta, teknologista turvallisuutta sekä alan kasvua ja osaamista vahvistavassa Siruja Suomesta -aloitteessa.

Lue lisää Soc Hub -ekosysteemistä.

Lue lisää Soc Hubin ensimmäisestä järjestelmäpiiristä.

Tampereen yliopisto saa suomalaisista yliopistoista eniten yritysrahoitusta ja osallistuu useisiin merkittäviin ekosysteemeihin.

Mika Rämetille Yhteiskunnallisen vaikuttavuuden palkinto

Neljättä kertaa jaettu yliopiston Yhteiskunnallisen vaikuttavuuden palkinto myönnettiin professori Mika Rämetille työstä rokotekehitykseen ja -turvallisuuteen liittyvän tietouden edistämiseksi. Erityisesti COVID-19-pandemian aikana Rämet nosti näkyvästi ja käytännönläheisesti esille tutkimukseen perustuvaa tietoa koronarokotteista ja rokotetutkimuksesta. Lue lisää Mika Rämetille myönnetystä palkinnosta verkkosivuiltamme.

Vaikuttava julkaisija -palkinto kolmelle henkilölle

Tukisäätiöiden Vaikuttava julkaisija -palkinto jaettiin kolmelle tutkijalle. Palkinnon saivat tuntiopettaja Nina Savela yhteiskuntatieteiden tiedekunnasta, tutkijatohtori Angela Serra lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnasta sekä tutkijatohtori Aleksandr Ometov informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnasta. Lue lisää Vaikuttava julkaisija -palkinnosta verkkosivuiltamme.

Mika Aaltola vuoden alumniksi

Vuoden 2022 Alumniksi valittiin Ulkopoliittisen instituutin johtaja, politiikantutkija Mika Aaltola. Lue lisää Vuoden Alumnista verkkosivuiltamme.

Turvallisuus puhutti Johtajuussymposiumissa

Syksyllä yhdennettätoista kertaa järjestetty Johtajuussymposium keskittyi turvallisuuden kysymyksiin. Tapahtuma toteutettiin lähitapahtumana, jota pystyi seuraamaan suorana verkossa. Tampereen yliopisto järjesti tapahtuman yhteistyössä Tampereen kaupungin, Business Tampereen, Pirkanmaan hyvinvointialueen, Pirkanmaan liiton, Kauppakamarin ja Aamulehden kanssa. Lue lisää johtajuussymposiumista verkkosivuiltamme.

Varainkeruukampanjaan yli 4,6 miljoonan euron lahjoitukset

Valtion vastinrahakampanja yliopistojen pääomittamiseksi päättyi kesäkuussa 2022. Tampereen yliopisto keräsi yli 4,6 miljoonaa euroa yksityisiä lahjoituksia. Eniten lahjoituksia kohdennettiin tekniikan, kauppatieteiden ja lääketieteen koulutusaloille. Lue lisää vastinrahakampanjasta verkkosivuiltamme.