Tampereen yliopistossa tehdään monipuolista tutkimusta yli tieteenalarajojen. Vahvuuksiamme ovat ennen muuta tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan aloilla tehtävä tutkimus. Huippuyksiköissämme tutkitaan niin monikudosmallintamista kuin pelikulttuurejakin. Teemme tutkimusta vastuullisesti ja edistämme tieteen avoimuutta.

Tutkimuksemme laatu arvioidaan säännöllisin väliajoin. Vuonna 2022 toteutimme kansainvälisen tutkimuksen kokonaisarvioinnin (TAU RAE 2022). Arvioinnin suoritti kolme kansainvälistä paneelia ja arvioinnin kohteina olivat tiedekuntien alayksiköt. Paneelien puheenjohtajat arvioivat erikseen myös yliopistotason tutkimuksen tuen instrumentteja. Tuloksia hyödynnetään tutkimusedellytysten kehittämisessä yksikkö-, tiedekunta- ja yliopistotasoilla. Lue tutkimuksen arvioinnin raportti (pdf, englanniksi).

Vuonna 2022 toteutimme kansainvälisen tutkimuksen kokonaisarvioinnin.

Yliopistomme julkaisuprofiili pysyi samankaltaisena edellisiin vuosiin verrattuna. Kuten edellisenäkin vuonna, vertaisarvioiduista tieteellisistä julkaisuista 34,5 % oli kansallisen kolmiportaisen arviointijärjestelmän mukaan kahta ylintä laatutasoa. Yliopiston strategian mukaisesti avoimesti saatavien julkaisujen osuus on selkeässä kasvussa ja nousi 83 %:iin. Kansainvälisten vertaisarvioitujen yhteisjulkaisujen määrä nousi myös noin prosentilla edelliseen vuoteen verrattuna.

Tutkimusrahoitus kasvoi merkittävästi

Tuloutettu tutkimusrahoitus kasvoi merkittävästi. Kansainvälisen kilpailun kautta hankitun tutkimusrahoituksen määrä ja käyttö kasvoivat reilusti edellisvuodesta. EU-puiteohjelmarahoituksen määrää yliopisto on kasvattanut arvioitua nopeammin ja on jo ylittänyt vuodeksi 2024 asetetun tavoitteen. Kotimaisen rahoituksen taso on noussut myös pandemiaa edeltävältä tasolta.

Vuoden päättyessä yliopistossa oli käynnissä kymmenen Euroopan tutkimusneuvoston ERC:n rahoittamaa hanketta. Uusia ERC-hankkeita käynnistyi vuoden aikana neljä. Suomen kestävän kasvun ohjelma rahoitti EU:n elvytysrahaston RRF:n varoista vuonna 2022 erityisesti tutkimusinfrastruktuureja. Tampereen yliopisto sai rahoitusta kolmelle infrastruktuurille yhteensä noin 4,7 miljoonaa euroa.

Kansainvälisen kilpailun kautta hankitun tutkimusrahoituksen määrä ja käyttö kasvoivat reilusti edellisvuodesta.

Vuonna 2022 yliopisto koordinoi neljää Suomen Akatemian rahoittamaa huippuyksikköä. Niistä uusin, verotutkimuksen huippuyksikkö, käynnistyi vuoden alussa. Lisäksi yliopisto osallistui kuuden muun huippuyksikön toimintaan, joista kolme käynnistyi vuonna 2022.

Suomen Akatemia rahoittaa kaikkiaan kymmentä Lippulaiva-osaamiskeskittymää. Tampereen yliopisto koordinoi niistä yhtä (PREIN – Fotoniikan tutkimuksen ja innovaatioiden lippulaiva) ja on mukana kahdessa muussa (ACCC – Ilmakehän ja ilmaston osaamiskeskus ja UNITE – Metsien, ihmisten ja koneiden vuorovaikutuksella resilienssiä, uusia arvoverkkoa ja merkityksellisiä kokemuksia).

Lue lisää tutkimuksen huippuyksiköistä, lippulaivaohjelmasta ja ERC-hankkeista.

Tutkijakollegiumhaku ja rahoitusta nouseville aloille

Yliopisto avasi toisen tutkijahaun monialaiseen tutkijakollegiumiin (Tampere Institute for Advanced Studies) ja kansainvälisen haun kautta valittiin 18 uutta tutkijaa. Vuoden lopussa tutkijakollegiumissa työskenteli 36 tutkijaa. Tutustu tutkijakollegiumiin.

Yliopisto vahvisti Suomen Akatemian yliopistojen profilointirahoituksella yliopiston strategian mukaisia nousevia aloja rahoittamalla tenure track -professuureja, tutkijatohtoritehtäviä ja monitieteisiä hankkeita. Vuonna 2022 haettiin uutta profilointirahoitusta neljälle uudelle nousevien alojen yhteistyötä tiivistävälle teemalle. Rahoitusta saatiin yhteensä 8,2 miljoonaa euroa ja hankkeet käynnistyvät vuoden 2023 alusta.

Ensimmäinen tohtoripromootio

Elokuussa järjestetyssä uuden Tampereen yliopiston ensimmäisessä tohtoripromootiossa vihittiin 235 tohtoria, jotka ovat valmistuneet uudesta tai aiemmista yliopistoista. Lisäksi promootiossa vihittiin uuden yliopiston ensimmäiset kunniatohtorit.

Elokuussa järjestetyssä uuden Tampereen yliopiston ensimmäisessä tohtoripromootiossa vihittiin 235 tohtoria.

Kuvakooste: Tohtoripromootiossa juhlistettiin akateemisia saavutuksia.
Tampereen yliopisto vihki 14 kunniatohtoria tohtoripromootiossaan 13.8.2022.
Tutustu promootion koostevideoon YouTube:ssa.

Tutustu tutkijoidemme työhön YouTube:ssa.
Tutustu uusiin professoreihimme YouTube:ssa.