Rakennetulla ympäristöllä on ratkaiseva vaikutus ihmisten hyvinvointiin ja turvallisuuteen sekä yhteiskunnan sosiaaliseen ja taloudelliseen toimivuuteen ja ympäristövaikutuksiin. Rakennukset ja yhdyskuntainfra ovat hyvin pitkäikäisiä, joten rakentamisessa ja rakennusten ylläpidossa tehtävät valinnat vaikuttavat pitkälle tulevaisuuteen. Rakennetun ympäristön tiedekunnassa tehdään korkeatasoista arkkitehtuurin ja rakennustekniikan alojen tieteellistä ja soveltavaa tutkimusta sekä annetaan tutkimusaloihin liittyvää ylintä opetusta. Tiedekuntamme yhteys ympärillä olevaan yhteiskuntaan on vahva ja yritysyhteistyömme on merkittävää.

Rakennetun ympäristön tiedekunnan vuosi 2022 sujui toiminnallisten tulosten osalta hieman kaksijakoisesti. Tutkimustoiminnassa edettiin vahvasti ja hankerahoitusta saatiin kotiutettua ennätysmäärä. Koulutuksen puolella tulokset notkahtivat jonkin verran. Tämän taustalla ovat muun muassa pandemiavuosien vaikutukset ja tohtoritutkintojen osalta satunnainen vaihtelu vuosien välillä. Kokonaisuutena tiedekunnan vuosi meni kuitenkin varsin mainiosti ja talous pysyi hyvin hallinnassa.

Tutkimustoiminnassa edettiin vahvasti ja hankerahoitusta saatiin kotiutettua ennätysmäärä.

Uusi kansainvälinen koulutus kiinnosti hakijoita

Tiedekunnan toimintaa kehitettiin vuoden mittaan monin tavoin. Koulutuksen alueella merkittävä uusi avaus oli rakennustekniikan kansainvälisen diplomi-insinöörikoulutuksen käynnistäminen. Vuoden 2022 aikana suunniteltiin koulutuksen sisältö ja käynnistettiin opiskelijamarkkinointi. Varsinainen opetus käynnistyy vuoden 2023 syksyllä. Tätä kirjoittaessa tiedämme jo, että molempiin opintosuuntiin – kestävä liikenne ja rakennesuunnittelu – saatiin suuri määrä hakemuksia, mikä tarjoaa lupaavan lähtökohdan uuden koulutuksen käynnistymiselle. Arkkitehtuurin osalta tärkeä koulutukseen liittyvä avaus oli ukrainalaisille arkkitehtuurin opiskelijoille räätälöity vuoden mittainen koulutus, joka käynnistyi syksyllä.

Koulutuksen alueella merkittävä uusi avaus oli rakennustekniikan kansainvälisen diplomi-insinöörikoulutuksen käynnistäminen.

Kestävä rakennettu ympäristö monen hankkeen keskiössä

Tutkimuksen alueella käynnistimme useita uusia hankkeita ja kehitimme kokeellisen tutkimuksen infrastruktuureja. Esimerkiksi talotekniikan alueella käynnistyi viisivuotinen Hiilineutraalit energiaratkaisut -tutkimuskokonaisuus, joka tarkastelee tulevaisuuden rakennusten energiatehokkuutta, kestävyyttä ja turvallisuutta. Monissa tiedekunnan tutkimushankkeissa on kantavana teemana kestävä rakennettu ympäristö.

Tutkimuksen alueella käynnistimme useita uusia hankkeita ja kehitimme kokeellisen tutkimuksen infrastruktuureja.

Kumppanuustoiminnan tiivistämistä ja palkintosadetta

Pyrimme viime vuoden aikana tiivistämään yhteistyötä keskeisten kumppaniemme kanssa pandemiavuosien jäljiltä. Kiersimme tapaamassa kumppaneitamme, ja syksyllä järjestimme Tampereella kumppanuustapahtuman, jossa esittelimme ajankohtaisia näkökulmia tiedekunnan toimintaan.

Kuluneen vuoden aikana monet tiedekuntamme henkilökunnan ja opiskelijoiden edustajat saivat erilaisia palkintoja työstään. Teollisen puurakentamisen tutkijakoulun vetäjät Markku Karjalainen ja Sami Pajunen saivat Rantasalmipalkinnon, arkkitehtiopiskelija Meri Korpela voitti Heurekan tiedepuisto Galilein puurakenneideakilpailun, Minna Leppänen sai Tekniikan edistämissäätiön vuoden opettaja -palkinnon, Markus Pöllänen sai Tampereen ylioppilaskunnan Hyvä opettaja -palkinnon, Iida Kalakoski sai Pirkanmaan kulttuuriympäristöpalkinnon, Kalle Vaismaan johtama ProDigial-ohjelma palkittiin Kuntatekniikan kehityshankkeiden saavutus -tunnustuksella, Pirjo Kuula sai infrarakentamisen tunnustuspalkinnon, Pikku Tömpän, ja Eero Okkonen sai diplomityöstään Suomen Arkkitehtiliiton Wuorio-palkinnon.

Rakennetun ympäristön tiedekunnan dekaani Antti Lönnqvist katsoo kameraa kohti.

 

 

Antti Lönnqvist
dekaani

 

Tutustu tiedekuntaan verkkosivuillamme.
Tiedekuntien tilastot (pdf).

Nostoja vuodelta 2022

Murros toi rakennusalalle osaajapulan – lääkkeeksi yliopisto ja yritykset lupaavat terävöittää yhteistyötään.
Talotekniikan tutkimustulokset ketterästi osaksi rakennusalan liiketoimintaa. 
Mikä on hyväksi ilmastolle, on hyväksi myös terveydelle.
Rakentamisen kiertotalous edistyy verkostojen avulla.
Luonnonvalo, kalustettavuus, mahdollisuus yksityisyyteen ja toimiva naapurusto tukevat hyvää asumista.
Kaikki BEN:n uutiset.