Vuonna 2022 päivitettiin Seinäjoen yliopistokeskuksen tutkimus- ja koulutusstrategiaa. Työn pohjaksi sidosryhmiltä kerätyssä palautteessa pidettiin hyvänä toiminnan profiloitumista alueen tarpeiden mukaan. Koulutusta ja erityisesti tutkintokoulutusta kaivattiin lisää. Koulutustarjontaa ollaankin laajentamassa.
Sidosryhmät arvostavat toiminnan profiloitumista alueen tarpeiden mukaan.
Mittavan tutkimustyön rahoituksen jatko varmistui
Yliopistokeskuksessa toimi yhteensä 22 tutkimusryhmää, joita johti professori tai muu kokenut tutkija. Rahoitus kerätään monista eri lähteistä ja merkittävä osa saadaan lahjoituksina. Tämä vuosi varmisti, että mittava tutkimustyö jatkuu edelleen uudella viisivuotisella rahoituskaudella.
Yliopistokeskuksessa toimi yhteensä 22 tutkimusryhmää.
Tutkimuksessa ja koulutuksessa on neljä yliopistoille yhteistä, monitieteellistä, osaamisen painoalaa. Tampereen yliopistolla on iso rooli kahdella painoalalla: Älykkäät teknologiat sekä Hyvinvointi ja luovuus. Terveydenhuollon digitalisaation alueella professori Mark van Gilsin tutkimusryhmä jatkoi laajaa kansainvälistä tutkimusyhteistyötä. Industry Professor Inigo Flores Ituarte sai puolestaan ilahduttavasti mittavan viisivuotisen tutkimusrahoituksen Suomen Akatemialta.
Seinäjoella tehdään paljon lääketieteellistä tutkimusta sekä tutkimusta perheiden ja nuorten hyvinvoinnin hyväksi. Uusien hyvinvointialueiden aloitukseen valmistauduttiin osallistumalla muun muassa työryhmätyöhön, jossa edistetään hyvinvointialueiden tutkimus- ja kehittämistyötä, innovaatiotoimintaa ja osaamisen vahvistamista.
Seinäjoella tehdään paljon lääketieteellistä tutkimusta sekä tutkimusta perheiden ja nuorten hyvinvoinnin hyväksi.
Tutkimustyön juhlahetkiin kuului Elina Kontun täyden professuurin juhlaluento Seinäjoella. Professuurin tutkimusala on autismikirjo ja kehitysvammapsykologia.
Kansainvälistä verkostoitumista ja joustavaa koulutustarjontaa
Tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan kohokohtiin kuului Innovaatio- ja start up -päivien järjestäminen. Päivät olivat osa New Knowledge Interface -hanketta (NKI). Järjestelyihin osallistuivat Tampereen yliopiston lisäksi Helsingin yliopisto, Etelä-Pohjanmaan korkeakouluyhdistys, kehitysyhtiö Into Seinäjoki sekä paljon muita asiantuntijoita korkeakoulujen ulkopuolelta. Päivät tarjosivat kansainvälisiä ja innostavia näkökulmia uuden yritystoiminnan syntymiseen.
Teimme myös tärkeitä avauksia digitaalisen osaamisen vahvistamiseksi. Syksyllä alkaneessa tietopohjaisten web-järjestelmien tutkinto-ohjelmassa on mahdollisuus suorittaa diplomi-insinöörin tai filosofian maisterin tutkinto. Koulutusta tukee jo keväällä alkanut kehittämishanke DATOS, Datalähtöisen ohjelmisto-osaamisen vahvistaminen työelämän ja yliopiston välisellä vuorovaikutuksella Etelä-Pohjanmaalla ja Satakunnassa – teknologiafoorumit ja pilotit. Molemmat avaukset nostivat Tampere-Seinäjoki-Pori -yhteistyön uudelle tasolle.
Teimme tärkeitä avauksia digitaalisen osaamisen vahvistamiseksi.
Joustava koulutustarjonta varmistui entisestään, kun saimme kesällä positiivisen rahoituspäätöksen Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksesta (JOTPA). Päätös mahdollistaa joustavan ohjelmisto-osaamisen koulutuksen tarjoamisen Etelä-Pohjanmaalla. Kumppanina tässäkin hankkeessa on informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunta.
Juha Alarinta
johtaja
Tutustu Seinäjoen yliopistokeskukseen.
Tutustu yliopistokeskuksessa toimivaan Seinäjoen yksikköön verkkosivuillamme.
Nostoja vuodelta 2022
Mark van Gils kertoo työstään yhden rahoittajan eli Lähitapiolan videolla.
Innovaatio- ja start up -päivien ohjelma.
Viikoittainen yhteistyö Ilkka-Pohjalainen -lehden kanssa jatkui edelleen, yliopistokeskuksen asiantuntijat kertoivat suurelle yleisölle tutkimuksesta ja koulutuksesta.