CityCen lisää tietoa hybridikiinteistökehityshankkeista

Hybridikiinteistökehityshankkeet kohtaavat usein merkittäviä haasteita, kuten aikataulujen venymistä, kustannusarvioiden ylittymistä ja kannattavuushaasteita. Uusi Kaupunkikehityshankkeiden toteutusmallit CityCen -hanke kehittää toteutusmalleja laajassa yhteistyössä alan toimijoiden kanssa haasteiden ratkaisemiseksi. CityCen-hankkeen alkutapaaminen pidettiin marraskuun lopulla Tampereella innostuneissa tunnelmissa.

CityCen-hanke tuo esiin yritysten ja kaupunkien välisen yhteistyön merkittävyyden laajoissa kaupunkikehityshankkeissa. Suuria ja monimutkaisia hybridikiinteistökehityshankkeita löytyy usein isoista kaupungeista. Niiden toteuttamisessa on ollut kuitenkin suuria haasteita. CityCen-hankkeeseen on koottu monipuolinen joukko tutkijoita ja yhteistyökumppaneita ratkaisemaan näitä haasteita,

On todella hienoa päästä tutkimaan kaupunkikehityshankkeiden kipupisteitä näin asiantuntevan toimijajoukon kanssa. Hanke tarjoaa toimijoille hyvän yhteiskehittämisalustan uusien toimintamallien kehittämiselle kaupunkikehitykseen, kertoo Tampereen yliopiston Kiinteistökehittämisen osaamiskeskuksen johtaja Jukka Puhto. 

CityCen-hanke pyrkii ratkaisemaan hybridikiinteistökehittämishankkeiden haasteita kehittämällä toteutusmalleja, jotka auttavat esimerkiksi sopimuksien ja yhteistyön tekemisessä sekä rahoituksen saamisessa. Aloituskokouksessa tuotiinkin esille omia kokemuksia hybridihankkeiden haasteista.

Riskit tai epävarmuudet voivat kaataa koko hankkeen 

Erilaisia malleja hybridihankkeiden ohjaamiseen ja toteutukseen tarvitaan kipeästi. Hankkeissa on ollut esimerkiksi riskejä, joita ei ole osattu ennakoida valmisteluvaiheessa. Lisäksi hybridikiinteistökehityshankkeiden toteuttamista ovat haastaneet erilaiset epävarmuudet, milloin usein jo pitkällekin valmistellut hankkeet ovat kaatuneet jo ennen niiden rakentamisen käynnistymistä. CityCen haluaa ratkaista näitä haasteita ja parantaa suurten ja monimutkaisten hybridikiinteistökehityshankkeiden toteutettavuutta. 

Tutkimuksella toivotaan myös muutoksia tämänhetkisiin hankkeiden johtamismalleihin. Kaiken kaikkiaan CityCen pyrkii tutkimuksen avulla lisäämään tietoa hankkeiden onnistumiseen vaikuttavista tekijöistä niin talouden, aikataulujen, riskienhallinnan kuin käyttäjäkeskeisen arvonluonnin näkökulmista. 

CityCen-hankkeen rahoittavat Tampereen yliopisto ja yhteistyökumppanit. Hanke kestää noin kaksi vuotta marraskuusta 2023 alkaen. Tampereen yliopiston innovaatioalusta CoreLab vastaa CityCenin viestinnästä ja koordinoinnista.  

Tutustu hankkeeseen CityCenin kotisivuilla! 

Lisätietoja: 

Jukka Puhto, TkT
Johtaja, Kiinteistökehittämisen osaamiskeskus
050 550 1234 

Jaakko Kinnunen, FM
CoreLabin projektipäällikkö, viestintävastaava
050 437 7144 

Yhteistyökumppaneina CityCen-hankkeessa toimivat AFRY Ark Studio, Helsingin kaupunki, Kiinteistönomistajat ja rakennuttajat Rakli Oy, KPMG Oy Ab, Lahden kaupunki, NCC Property Development Oy, Oulun kaupunki, Pääkaupunkiseudun kaupunkiliikenne Oy, Skanska CDF Oy, Talonrakennusteollisuus ry, Turun kaupunki ja Vantaan kaupunki.