CoreLab-yritysjäsen: HTJ kasvaa yhteisöllisyyden ja yhteiskehittämisen avulla

Toimitusjohtaja Janne Ketola korostaa yhteisöllisyyden merkitystä yritykselle.

HTJ on ollut koko olemassaolonsa aikana aktiivisesti mukana alan kehitystyössä. Yritys on jäsenenä muun muassa SKOL ry:ssä, RAKLI ry:ssä, Rakennuttajatoimistojen liitossa ja nyt myös kehittämisalusta CoreLabissa. HTJ työllistää 150 henkilöä ja sen liikevaihto on noin 19 miljoonaa.

Rakennuttajatoimisto HTJ on liittynyt CoreLabin jäseneksi. HTJ on yhteiskehittämisestä kiinnostunut firma, jonka toiminta on kasvanut jo vuosikymmenten ajan. Tampereen yliopistolle HTJ on mieluisa yhteistyökumppani, joka haluaa tukea opiskelijoiden ammatillista kehittymistä ja osallistua kehitystyöhön.

HTJ näkyy ja vaikuttaa myös Tampereella

Tampereella HTJ on ollut mukana esimerkiksi useissa yliopistollisen sairaalan projekteissa.

– Etupihahanke oli erittäin mittava ja vaativa sairaalarakentamiskohde, joka valmistui viime syksynä. Aikuispsykiatrian rakennuksen projekti käynnistyi juuri, se on useamman vuoden toimeksianto. Siellä teemme rakennuttamis- ja valvontatehtäviä, toimitusjohtaja Janne Ketola sanoo.

Yrityksellä on myös toimisto Tampereella Insinöörikadulla Hervannassa eli aivan yliopiston naapurissa.

HTJ:n pääkonttori löytyy Vantaalta ja muut toimistot Hämeenlinnasta ja Turusta.

– Pian päästään vielä näppärämmin kulkemaan Hervannasta keskustaan ja takaisin, kunhan ratikka aloittaa, Ketola kertoo.

Yhteiskehittäminen on alan tulevaisuutta

Ympäristönäkökulmat ovat HTJ:lle erityisen tärkeitä. Päästötavoitteiden saavuttaminen on iso haaste, joka koskee kaikkia yrityksiä ja ihmisiä.

– Jos katsotaan EU:n ja koko maailman tavoitteita vaikkapa hiilidioksidipäästöjen leikkaamisesta, niin töitä ja haasteita on paljon. Meillä HTJ:llä ympäristökysymykset ja vähähiilisyys ovat mukana kaikessa toiminnassa kuten suunnittelun ohjauksessa, materiaalien valinnassa ja energiaratkaisuissa, Ketola kertoo.

Aktiivisena toimijana HTJ uskoo yhteiskehittämiseen.

Suunnitteluun aktivoidaan tilaajan lisäksi myös loppukäyttäjiä.

HTJ on ollut mukana useissa hankkeissa TAYSin alueella.

– Itse uskon yhteiskehittämiseen vahvasti. Etenkin näin korona-aikana yhdessä tekeminen korostuu. Loppujen lopuksi ihmiset vievät jokaisen projektin maaliin, siksi on tärkeää toimia monissa verkostoissa ja pitää niistä tekijöistä huolta, Ketola sanoo.

Koronasta johtuen alalla on otettu nopea loikka digitaaliseen työskentelyyn esimerkiksi palaverikäytäntöjen osalta.

– Luonto ja kalenteri kiittää, kun monet kokoukset hoidetaan nyt etänä. Korona aiheuttaa tässä asiassa luultavasti pysyvämmän muutoksen. Mutta kyllä siellä työpaikalla on erilainen tunnelma ja meno kuin kotitoimistossa. Itse nautin siitä, kun pääsen toimistolle hyvien tyyppien kanssa hommiin, Ketola toteaa.

Aurinkoenergia on alan tuottoisimpia sijoituskohteita

HTJ:n energia-asiantuntija Visa Koivu kertoo, että aurinkosähkön määrä ja kiinnostus on kasvanut valtavasti viime vuosina.

– Uudisrakennusten kohdalla on enemmän sääntö kuin poikkeus, että aurinkosähköä mietitään. Paneelien hinta on tullut alas valtavan nopeasti lähivuosina. Vajaa kymmenen vuotta sitten aurinkosähkö oli ehkä vielä hiukan viherpesua, sillä voimalat olivat niin pieniä. Tänä päivänä tilanne on jo täysin toisenlainen: aurinkosähkö on yksi parhaita sijoituskohteita kiinteistöalalla, Koivu toteaa.

Aurinkovoimaloiden takaisinmaksuaika on nykyisin alle kymmenen vuotta.

Voimaloiden rakentamiseen saa myös rahoitusta Business Finlandin kautta.

–  Monet sijoitus- ja eläkerahastot sijoittavat nykyisin aurinkosähköön. Business Finlandin kautta hankkeelle voi saada rahoitusta 20 prosenttia kokonaiskustannuksista. Tukea ei saa asuinrakennuksille, mutta esimerkiksi varastorakennukset, myymälät, hotellit ja teollisuus voivat tätä mahdollisuutta hyödyntää. Itse haen tätä rahoitusta jatkuvasti asiakkaiden puolesta, ja käytännössä se myönnetään joka kerta, kunhan ehdot täyttyvät, Koivu toteaa.

HTJ etsii aina uusia nuoria kykyjä

CoreLabin kanssa HTJ toteuttaa etenkin opiskelija- ja opetusyhteistyötä. HTJ haluaa myös olla mukana kehittämässä uusia innovaatioita.

– Mieluusti kerromme opiskelijoille alan kuulumisista. Toisaalta voimme ottaa tutkimuksesta esiin nousseita oppeja käytäntöön. Tämä on sitä yritysten ja yliopiston yhteiskehittämistä, josta molemmat osapuolet hyötyvät, Ketola toteaa.

Mitä taitoja nyt koulussa olevan nuoren insinöörin on toimitusjohtajan mielestä syytä hallita?

– Tekninen osaaminen ja teoria, näistä saadaan opinnoissa hyvä pohja. Käytännön työssä opitaan sitten se, miten projektit viedään maaliin asti. Toinen asia on se, että työnteko on aina ihmisten välistä toimintaa. Projektin vetäminen vaatii hyviä ihmissuhde- ja neuvottelutaitoja, jotta työt etenevät myös vaikeilla hetkillä, Ketola toteaa.

 

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Janne Ketola
HTJ-rakennuttajatoimisto
040 766 4110
janne.ketola@htj.fi

CoreLabin projektipäällikkö
Jaakko Kinnunen
+358 504 377 144
jaakko.kinnunen@tuni.fi