Digiopetusuutisia 1/2021

Digiopetusuutisia -ajankohtaistiedote kokoaa yhteen opetusteknologiaan ja digiopetukseen liittyviä uutisia, tapahtumia, julkaisuja ja tutkimustietoa. Jos haluat uutiskirjeestä herätteen sähköpostiisi, käy antamassa sähköpostiosoitteesi lomakkeella.

Sisältö:

 • Väitös: Yang, Dong: Engaging Secondary School Students in Science Learning through a Massive Open Online Course (MOOC)
 • SeOppi-lehden uusi numero ilmestynyt
 • eEemeli-kilpailu etsii Suomen parasta digitaalista oppimisratkaisua
 • Tutustu Digitaito-hankkeen oppimisympäristöön
 • Tulevat tapahtumat ja webinaarit
  • ÄlyOppi-hankkeen webinaarit
  • Dikata: Digiosaamisen perusteet –verkkokurssi
  • Sininen Meteroriitti: Office 365 – Keep on Track
  • Lasten ja nuorten digiosaamisen kuvausten julkaisutilaisuus, 16.2. 2021
  • ITK2021-juhlakonferenssi ja ITK-näyttely siirtyvät syyskuulle 2021

 

  

Väitös: Yang, Dong: Engaging Secondary School Students in Science Learning through a Massive Open Online Course (MOOC)

Tämän väitöskirjan päätavoite on kuvata ja ymmärtää verkko-oppimisympäristöjen kontekstisidonnaisia ominaisuuksia, joilla on yhteys tilannekohtaiseen oppimiseen sitoutumiseen. Väitöskirjassa tutkitaan toisen asteen opiskelijoiden tilannekohtaista sitoutumista (situational engagement) oppimiseen avoimella verkkokurssilla (Massive Open Online Course – MOOC) tukeutuen flow- teoriaan.

Tulosten perusteella kontekstisidonnainen ominaisuus verkko-oppimisessa sitouttaa oppilaita oppimaan. Haastattelut paljastivat lisää tekijöitä, joilla oli yhteys tilannekohtaiseen oppimiseen sitoutumiseen. Näistä kiinnostus luonnontiedettä kohtaan; tietyn asteisen autonomian omaaminen; opettajan opetusmenetelmä; ja laadukkaat oppimateriaalit olivat yhteydessä tilannekohtaiseen sitoutumiseen verkossa oppimisen.

Väitös verkossa

 

 

SeOppi-lehden uusi numero ilmestynyt

SeOppi-lehti tarjoaa ajankohtaista ja syventävää tietoa e-oppimisen uusista ilmiöistä, tuotteista ja ratkaisuista sekä niiden hyödyntämisestä. Lehteä julkaisee Suomen eOppimiskeskus ry

Uusin julkaisu sisältää artikkeleita mm. seuraavista aiheista:

 • Etäopetus 100 vuotta
 • Virtuaaliset konsertit, tapahtumat & oppimisympäristöt
 • Oppia digitaaliseen fasilitointiin
 • Digitaidot järjestöissä

Lue lehti (.pdf)

 

eEemeli-kilpailu etsii Suomen parasta digitaalista oppimisratkaisua

Suomen eOppimiskeskus ry yhteistyökumppaneineen kutsuu alan toimijat tavoittelemaan Suomen parhaan digitaalisen oppimisratkaisun eEemeli-palkintoa. eEemeli-kilpailun tavoitteena on nostaa esiin erinomaisia oppimisratkaisuja sekä kannustaa toimijoita kehittämään uusia ja innovatiivisia digitaalisia toimintamalleja.

20-v. juhlavuoden kilpailussa on kolme sarjaa:

 • Oppimisen ekosysteemi -sarjassa etsitään toimintamallia, jossa oppilaitokset, opettajat, opiskelijat, sisällöntuottajat, ohjelmistotalot ja muut tahot toimivat yhdessä parantaakseen oppimisen laatua ja tuloksia.
 • Tuotesarja: Etä- ja hybridimallit opetuksessa -sarjassa etsitään laadukkaita toteutuksia etä- ja hybridiopetukseen sekä -koulutukseen.
 • Merkittävä oppimisen teko -sarjalla nostetaan esiin merkittäviä tekoja oppimisen saralla.

Kilpailun voittaja julkistetaan eEemeli-palkintogaalassa keväällä 2021.

Lue lisää kilpailusta Suomen eOppimiskekuksen sivuilta

 

Tutustu Digitaito-hankkeen oppimisympäristöön

DigiTaito-hankkeessa vahvistetaan erityisesti sote- ja varhaiskasvatuksen ammattilaisten taitoja digitaalisten laitteiden, sovellusten ja palvelujen käytössä. Hankkeessa tuotetussa oppimisympäristössä voi perehtyä digitaitoihin kolmessa eri moduulissa:

 • Havainnolliset videot opastavat, miten toimivat Outlook-sähköposti, Windows 10 -käyttöjärjestelmä ja Teams -yhteisösovellus. Tämä moduuli soveltuu kenelle tahansa aloittelijalle alasta riippumatta.
 • Kotihoidon työntekijöille suunnattu interaktiivinen 360˚-oppimispolku perehdyttää digitaalisten sovellusten ja laitteiden hyödyntämiseen kotihoidon tukena. Monipuolinen kokonaisuus videoineen ja kirjastoineen toimii hyvin myös alan opetustyössä.
 • Varhaiskasvattajien avuksi toteutettu moduuli opastaa kädestä pitäen, miten mobiililaitteita ja eri sovelluksia voi hyödyntää videoiden teossa, liikuntaan kannustamisessa tai vaikka aakkosten opettelussa. Varhaiskasvattajille kohdistetusta moduulista on iloa muillekin.

DigiTaito on Euroopan sosiaalirahaston rahoittama valtakunnallinen kehittämis- ja koulutushanke. Hankkeen käytännön toteutusta koordinoi Toimihenkilöjärjestöjen Opintoliitto ry:n ylläpitämä Aktiivi-Instituutti. Muina toteuttajina ovat Suomen Diakoniaopisto ja Tampereen ammattikorkeakoulu.

Lue koko uutinen Tieken sivuilta

Tutustu hankkeeseen ja oppimisympäristöön

 

 

Tulevat tapahtumat ja webinaarit

ÄlyOppi-hankkeen webinaarit

Älykkäät oppimisympäristöt ja niiden sisällöntuotanto -hankkeen tarkoituksena on kehittää ja laajentaa yliopistokohtaisia sähköisiä oppimisympäristöjä korkeakoulujen väliseen käyttöön. ÄlyOppi järjestää webinaarisarjan, joka esittelee kunkin osahankkeen tuotoksia ja saavutuksia. Webinaarit kestävät noin tunnin, ja noin ensimmäinen 40 minuuttia esityksestä tallennetaan jälkikatselua varten. Kaikki webinaarit alkavat klo 09:00.

Seuraava webinaari: 29.1. klo 09:00: Vertaisarviointi eri järjestelmissä (Anni Rytkönen, Aalto-yliopisto, Timo Poranen ja Eliisa Väkevä, Tampereen yliopisto sekä Vesa Lappalainen, Jyväskylän yliopisto)

Lue kevään muut webinaariajat ja aiheet

 

Dikata: Digiosaamisen perusteet –verkkokurssi

Opiskele digitaitoja omaan tahtiisi maksuttomalla ja kaikille avoimella verkkokurssilla. Suoritustesi perusteella voit myös ansaita digitaalisia osaamismerkkejä.

SnellmanEDUn ja kesäyliopistojen Dikata-hankkeen sekä Suomen huippudigikouluttajien suunnittelema ja rakentama Digiosaamisen perusteet -verkkokurssi tarjoaa kaikille mahdollisuuden opiskella Digiosaamisen perusteet -kurssin maksutta. Kurssilla perehdytään yleisimpien digitaalisten laitteiden ja palveluiden käyttöön havainnollisten esimerkkien kautta.

Lue lisää Tieken sivuilta

Digiosaamisen perusteet -kurssin tiedot

 

Sininen Meteroriitti: Office 365 – Keep on Track

Keep on Track -webinaareissa kuulet uusimmat uutiset Office 365 -maailmasta. Jokaisessa webinaarissa käydään läpi merkittävimmät tapahtumat Office 365 -rintamalla roadmapilta. Lisäksi tarkempaan esittelyyn pääsee pari uutta ominaisuutta. Mukana myös kuukauden toimistotäky, jossa esitellään jokin vähemmän tunnettu, mutta sitäkin hyödyllisempi Office 365 -sovellusten ominaisuus.

Ilmaiset webinaarit järjestetään kahden kuukauden välein, ja ne ovat avoimia kaikille kiinnostuneille.

Seuraava webinaaripidetään ke 10.2.2021 klo 9-10.

Lue lisää ja ilmoittaudu

 

Lasten ja nuorten digiosaamisen kuvausten julkaisutilaisuus, 16.2. 2021

Opetushallitus ja Kavi laativat tieto- ja viestintäteknologisen osaamisen, medialukutaidon ja ohjelmointiosaamisen kuvaukset varhaiskasvatukselle, esiopetukselle ja perusopetukselle. Ne julkaistaan Uuden lukutaidot -kehittämisohjelman tilaisuudessa 16.2. klo 13.00-15.00. Tapahtuma järjestetään webinaarina etäyhteydellä.

Webinaarin tiedot

Lue lisää Uudet lukutaidot -kehittämisohjelmasta

 

ITK2021-juhlakonferenssi ja ITK-näyttely siirtyvät syyskuulle 2021

ITK2021-konferenssi järjestetään Aulangolla Hämeenlinnassa 1.-3.9.2021. Koko konferenssiohjelma sekä ITK-workshopit siirretään sellaisenaan uuteen ajankohtaan. Toukokuussa 2021 käynnistyy syksyn konferenssiohjelmaa täydentävä Call for Papers.

ITK-webinaarisarja huhtikuussa 2021, viikolla 15. Webinaarien aiheina koulutusmaailman muutokset. Lisätietoja ohjelmasta lähempänä.

Lisätietoja konferenssin sivuilta

 

Digiopetusuutiset-tiedotetta toimittaa Suvi Junes, suvi.junes(at)tuni.fi, Tampereen korkeakouluyhteisön digimentoritoiminnan koordinaattori