Digiopetusuutisia 10/2019

 Tämä Digiopetusuutisia -ajankohtaistiedote korvaa aiemmin ilmestyneen Tampereen eOppimisen klusterin uutiskirjeen. Tiedotteeseen kerätään opetusteknologiaan ja digiopetukseen liittyviä uutisia, tapahtumia, julkaisuja ja tutkimustietoa. Jos haluat uutiskirjeestä herätteen sähköpostiisi, käy antamassa sähköpostiosoitteesi lomakkeella

Sisältö

  • Julkaisu: Digiloikasta digitaitoihin – Kansainvälinen monilukutaitotutkimus tietoyhteiskunnan avaintaitojen äärellä
  • Osuvat taidot –hanke: Valtakunnallinen osaamismerkistö digitaitojen tunnistamiseen ja tunnustamiseen
  • Perusopetuksen digitalisaation yhteentoimivuus –seminaari
  • Digikorkeakoulu 2030 -roadshow:n marraskuun paikkakunnat
  • Syksyn webinaareja ja tallenteita
  • Tulevia tapahtumia:
    – OEB, 27.-29.11.2019, Berlin
    – Digioppimisen areena 2019, 3.12.-4.12.2019, Helsinki
    – Bett, 22-25.1.2020, London

 

Julkaisu: Digiloikasta digitaitoihin – Kansainvälinen monilukutaitotutkimus tietoyhteiskunnan avaintaitojen äärellä

Koulutuksen tutkimuslaitos järjestää kansainvälisen monilukutaidon ja ohjelmoinnillisen ajattelun arviointitutkimuksen (ICILS 2018) tulosten julkistamistilaisuuden tiistaina 5.11.2019 klo 12.00. Tilaisuus on seurattavissa myös internetistä.

ICILS on kansainvälinen tutkimus, jossa tarkastellaan nuorten monilukutaitoa ja tietokoneen käyttötaitoa ja -harrastuneisuutta, ohjelmoinnillista ajattelua sekä opettajien ja koulujen valmiuksia tietotekniikan hyödyntämiseen opetuksessa. Vuonna 2018 toteutettuun tutkimukseen osallistui 14 maata tai aluetta. Suomesta tutkimukseen osallistui 145 koulua ja 2 546 oppilasta. Lisäksi rehtoreilta ja koulujen TVT-vastaavilta kerättiin tietoja koulujen resursseista ja opettajilta kysyttiin heidän asenteistaan ja painotuksistaan käyttää tieto- ja viestintäteknologiaa opettaessaan monilukutaidon ja ohjelmoinnillisen ajattelun sisältöjä.

ICILS-tutkimusta koordinoi kansainvälinen IEA-järjestö (The International Association for the Evaluation of Educational Achievement). Suomessa tutkimuksen on toteuttanut Koulutuksen tutkimuslaitos yhteistyössä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa.

ICILS-tutkimuksen nettisivut ja raportti luettavissa julkaisun jälkeen.

Tilaisuus netissä: Suora lähetys 5.11. klo 12 alkaen.

 

Osuvat taidot –hanke: Valtakunnallinen osaamismerkistö digitaitojen tunnistamiseen ja tunnustamiseen

Elokuussa käynnistyneessä Osuvat taidot -hankkeessa rakentuu valtakunnallinen osaamismerkkijärjestelmä työelämässä ja opiskeluissa tarvittaville digitaidoille. Lisäksi hankkeessa tuotetaan osaamisperusteet laitteiden käyttöön ja hallintaan, tekijänoikeuksiin, tietoturvaan sekä digitaalisiin taitoihin liittyen. Hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto ja hanke toteutetaan ajalla 1.8.2019 – 31.12.2021.

Hanketta koordinoi Oulun ammattikorkeakoulu ja hankeverkostossa ovat mukana Hämeen ammattikorkeakoulu, TIEKE, Suomen eOppimiskeskus, Omnia, Kiipulan ammattiopisto, Koulutuskeskus Salpaus, Luksia, Oulun seudun ammattiopisto, Sedu ja Opintokeskus Sivis.

Osuvat taidot -hankkeen verkkosivut: https://tieke.fi/hankkeet/osuvat-taidot/

Hankkeen esittely ITK-webinaarissa.

Lue koko tiedote

 

Perusopetuksen digitalisaation yhteentoimivuus –seminaari

Opetus- ja kulttuuriministeriö yhteistyössä Opetushallituksen kanssa pitävät avoimen Perusopetuksen digitalisaation yhteentoimivuus –seminaarin 8.11.2019 klo 10.00-14.30 Helsingissä.

Seminaarissa esitellään käytännön esimerkein perusopetuksen digitaalisten oppimisympäristöjen kehittämistä yhteentoimivimmiksi. Tilaisuudessa esitellään käytännössä lisäksi, miten yritykset ja muut digitaalisten oppimismateriaalien tai –ympäristöjen voivat hyödyntää opetuksen hallinnon alan yleiskäyttöisiä palveluita ja digitaalisia palveluita osana omaa kehittämistään. Tilaisuuden toinen tavoite on käydä dialogia tulevista kehittämistarpeista, liittyen julkisen hallinnon tarjoamiin palveluihin tai linjauksiin.

Esitysten ja keskustelun lisäksi seminaarissa kuullaan esittelyt mm. OPH:n yleiskäyttöisistä palveluista (ePerusteet, Opintopolun kehittäminen) sekä CSC:n palveluista (MPASS, Avoimet oppimateriaalit).

Lue lisää ja ilmoittaudu

 

Digikorkeakoulu 2030 –roadshow:n marraskuun paikkakunnat

OKM kehittämishankkeet Digicampus, eAMK ja Ristiinopiskelun kehittäminen sekä OKM:n avointen oppimateriaalien palvelu järjestävät Digikorkeakoulu 2030 –roadshown. Roadshown aiheina ovat ristiinopiskelu, laadukas ja esteetöntä verkko-opetusta ja ohjausta korkeakouluissa sekä näiden edistäminen ja työvälineet.

Digikorkeakoulu 2030 -roadshown käynnistyi lokakuussa, mutta marraskuussa roadshow vierailee vielä seuraavilla paikkakunnilla:

  •     Helsinki | 15.11.2019 klo 9-13
  •     Oulu | 18.11.2019 klo 12-16
  •     Tampere | 28.11.2019 klo 9-13

Roadshown ohjelma on samansisältöinen jokaisella paikkakunnalla, ja koostuu johdon puheenvuorosta sekä työpajoista. Tarjoamme myös mahdollisuuden tulla ständeille keskustelemaan mukana olevien hankkeiden työntekijöiden kanssa mieltä askarruttavista aiheista.

Työpajojen teemat: Avoimet oppimateriaalit rajoja ylittävän opiskelun tukena, opetusyhteistyötä toimivissa verkostoissa, korkeakoulujen yhteinen oppimisympäristö on mahdollisuus ja laatua verkkototeutuksiin.

Tarkempi ohjelma ja aikataulut

Ilmoittautuminen

 

Syksyn webinaareja ja tallenteita

eAMK:n osaamismerkkiwebinaarisarja

eAMK järjestää syksyllä 2019 osaamismerkkiteemaisen webinaarisarjan, joka koostuu neljästä 30 minuuttia kestävästä webinaarista. Mukana on asiantuntijoita eri korkeakouluista ja niiden ulkopuoleltakin.

  • webinaari  6.11. klo 14-14:30: Mitä hyötyä osaamismerkeistä on?
  • webinaari  4.12. klo 14-14:30: Kartoitus ammattikorkeakoulujen osaamismerkeistä

Lue lisää webinaareista täältä

Menneiden eAMK-webinaarien tallenteet löydät täältä

 

Webinaareja saavutettavuusaiheista

DigiCampus-hankkeen Esteettömyys ja saavutettavuus -osahanke tukee korkeakoulujen henkilökuntaa saavutettavuuden toteuttamisessa.

  • ma 11.11. klo 10-11 Mitä saavutettavuuslainsäädäntö tarkoittaa korkeakoulujen näkökulmasta?
  • ma 18.11. klo 10.30-11.00 Saavutettavuusseloste

Lisätiedot

 

ITK-webinaarit

ITK-konferenssi järjestetään Hämeenlinnassa Aulangolla 30-vuotisjuhlien merkeissä 1.-3.4.2020.  Konferenssin teemana on Arkea ja unelmia.

ITK-webinaarien tallenteet: ITK-webinaarit

 

Akvaariorakkautta? EXAM-webinaarit

Kansallisen Exam-kosortion webinaarit sähköisestä tenttimisestä järjestetään osoitteessa: connect.funet.fi/akvaariorakkautta

Webinaareihin ei tarvitse erikseen ilmoittautua ja puheenvuorot ovat katsottavissa myös tallenteelta myöhemmin.

Webinaarit lukuvuonna 2019–2020:

  • Webinaari 2: 13.12.2019 klo 13.15–14.30: EXAMin kertomaa – analyysista apua opettajalle,
  • Webinaari 3: 14.2.2020 klo 13.15–14.30: EXAM opetuksen tukena,
  • Webinaari 4: 17.4.2020 klo 13.15–14.30: Omakonetentti

Webinaarien sisällöt ja tallenteet

 

DIKATA-koulutusten tallenteet

Snellman-kesäyliopiston Dikata-hankkeen digiosaamista lisäävien verkkokoulutusten tallenteissa on tietoa ja vinkkejä digitaalisten työkalujen käyttöön.

Tallenteet katsottavissa Snellman-kesäyliopiston sivuilla.

 

Tulevat tapahtumat

OEB, 27.-29.11.2019, Berlin

OEB conference is the global, cross-sector conference on technology supported learning and training.

Info

Digioppimisen areena 2019, 3.12.-4.12.2019, Helsinki

Uudistuneelta Digioppimisen areenalta saat tuhdit eväät digioppimiseen itse tekemisen ja yhdessä kokeilemisen kautta. Tule kehittämään digipedagogista osaamistasi ja nappaa talteen parhaat vinkit.

Sivut

Bett, 22-25.1.2020, London

Bett is the learning technology event and global meeting place for the education technology community. Attending the event is the best way to see the latest technology and innovative solutions that inspire, in order to shape and improve the way people learn from the classroom to the boardroom.

Website

 

Digiopetusuutiset-tiedotetta toimittaa Suvi Junes, suvi.junes(at)tuni.fi, Tampereen korkeakouluyhteisön digimentoritoiminnan koordinaattori