Digiopetusuutisia 10/2020

Digiopetusuutisia -ajankohtaistiedote kokoaa yhteen opetusteknologiaan ja digiopetukseen liittyviä uutisia, tapahtumia, julkaisuja ja tutkimustietoa. Jos haluat uutiskirjeestä herätteen sähköpostiisi, käy antamassa sähköpostiosoitteesi lomakkeella.

Sisältö:

  • Julkaisu: ECAR-raportti: Korkeakoulujen opiskelijoiden näkemyksiä informaatioteknologian käytöstä
  • Digivisio 2030 -työ etenee
  • Digiturvaviikon satoa
  • Tulevia tapahtumia:
    • Akvaariorakkautta? EXAM-webinaarit
    • APOAn webinaarisarja
    • Mitä ammattikorkeakouluilla on annettavaa Suomelle koronan jälkeen?, 4.11.2020, Online
    • Digibuusteri, 4.11.2020, Online
    • Etäopetuksen juhlaseminaari #etä100, 06.11.2020, Online
    • Digitalisaation yhteentoimivuus -seminaari, 9.11.2020, Online
    • OEB, 30.11.-4.12.2020, Online
    • Digioppimisen areena 2020, 2.–3.12.2020, Online
    • Bett, 20-22.1.2021, London
    • ITK 2021 – Arkea ja unelmia, 14.-16.4.2021, Hämeenlinna

 

Julkaisu: ECAR-raportti: Korkeakoulujen opiskelijoiden näkemyksiä informaatioteknologian käytöstä

Vuoden 2020 ECAR-opiskelijakyselyn tulokset on julkaistu. Kyselyssä kartoitetaan opiskelijoiden näkemyksiä mm. teknologiaympäristöistä, tietoturvasta ja saavutettavuudesta. Tämän vuoden kyselyssä oli mukana 6 maata. Kansainvälisen ECAR-kyselyn taustalla on voittoa tavoittelematon yhdysvaltalainen yhdistys, EDUCAUSE, jonka tavoitteena on edistää korkeakoulutusta tietotekniikan avulla.

Kyselyn tulokset luettavissa EDUCAUSEn sivuilla

 

Digivisio 2030 -työ etenee

Kauppatieteiden tohtori Hanna Nordlund on valittu Suomen korkeakoulujen yhteisen Digivisio 2030 -hankkeen hankejohtajaksi. Digivisiohankkeen toteutusta ohjaa eri korkeakoulujen edustajista muodostettu ohjausryhmä. Hankkeen toimeenpanoa ja käytännön koordinointia varten on nyt perustettu hanketoimisto, jota Nordlund johtaa. Hän aloitti hankejohtajan tehtävässä 19. lokakuuta 2020.

Digivisio 2030 on Suomen korkeakoulujen yhteinen hanke, joka avaa oppimisen kansalliset tietovarannot yksilön ja yhteiskunnan käyttöön. Pitkäjänteinen digivisiotyö tukee oppijoiden oppimista läpi elämän sekä mahdollistaa pedagogiikan kehittymisen ja korkeakoulujen uudistumisen. Tavoitteena on, että vuonna 2030 Suomessa on avoin ja tunnustettu oppimisen ekosysteemi, joka hyödyttää myös laajasti niin tutkimus- ja innovaatiotoimintaa kuin työelämääkin.

Lue lisää hankkeen verkkosivuilta. 27.10. pidetyn hankkeen etenemistä käsittelevän webinaarin tallenne tullaan julkaisemaan myös sivuilla.

 

Digiturvaviikon satoa

Digiturvaviikko, 26.–30.10.2020, tarjoaa digiturvan kaksi päivittäistä verkkolähetystä, joiden tallenteet ovat myös katsottavissa sivuilla tilaisuuden jälkeen. Digiturvaviikon tavoitteena on edistää  digitaalista turvallisuutta työpaikoilla, ja ohjelmassa on haastatteluita kiinnostavien henkilöiden kanssa, havainnollistavia casetarinoita organisaatioilta digitaalisen turvallisuuden eri osa-alueilta sekä muun muassa livehakkerointia.

Lue lisää ja katso tallenteet

 

Tulevat tapahtumat ja webinaarit

Akvaariorakkautta? EXAM-webinaarit

EXAM Akvaariorakkautta? -webinaarit järjestetään osana DigiCampus-hankkeen Arvioinnin kehittäminen -osahanketta. DigiCampus on opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama korkeakoulutuksen kehittämishanke.

Seuraava webinaari: pe 20.11. klo 13.15–14.30, Yhteistentti opetusyhteistyötä tukemassa

Webinaarit

 

APOAn webinaarisarja

APOA-hankkeen analytiikkakahveilla kuullaan APOAn asiantuntijoiden ja opettajien puheenvuoroja ohjauksesta, pedagogiikasta, arvioinnista ja teknologiasta oppimisanalytiikan ollessa keskeisessä roolissa. Tulevat webinaarit:

  • to 5.11. Datan visualisointi
  • ke 18.11. Oppimisalustat ja analytiikka
  • to 3.12. Examin tenttiyhteenveto opettajan työvälineenä
  • ke 16.12. Oppimisanalytiikan aarrearkku

APOA, “Oppimisanalytiikka – avain parempaan oppimiseen AMKeissa”, on Suomen Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama hanke jossa pilotoidaan ja tutkitaan oppimisanalytiikan käyttöä ammattikorkeakouluissa. Hanketta koordinoi Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK).

Lue lisää ohjelmasta

 

Mitä ammattikorkeakouluilla on annettavaa Suomelle koronan jälkeen? – webinaari, 4.11.2020

Arenen vuoden päätapahtumana järjestetään Mitä ammattikorkeakouluilla on annettavaa Suomelle koronan jälkeen? – webinaari 4. marraskuuta. Tilaisuus järjestetään verkossa ja se on maksuton osallistujille. Huom!Ilmoittautumiset 30.10. mennessä.

Tilaisuudessa tarkastellaan mitä yhteiskunnassa, työelämässä ja koulutuksessa on tapahtunut koronan aikana ja miten se näkyy korkeakouluissa nyt ja tulevaisuudessa. Samalla kootaan yhteen koronakriisistä opittua ja muodostetaan sen pohjalta tahtotilaa yhdessä sidosryhmien kanssa.  Aamupäivän osio keskittyy työelämän ja koulutuksen – ammattikorkeakoulut – mukaan lukien kokemuksiin korona-ajasta. Iltapäivällä katse siirretään tulevaisuuden muuttuviin osaamistarpeisiin ja niihin vastaamiseen korkeakoulutuksen laajentuessa uusiin ihmisryhmiin. Tarkastelun näkökulma on yhteiskunnallinen.

Tilaisuuden järjestelyistä vastaavat Arene ry ja Kajaanin ammattikorkeakoulu.

Webinaarin ohjelma

 

Digibuusteri, 4.11.2020, Online

Seminaaripäivän teemoja ovat tekoäly, robotiikka ja virtuaalitodellisuus.

Sivut

 

Etäopetuksen juhlaseminaari #etä100, 06.11.2020, Online

Vuonna 2020 tulee täyteen 100 vuotta Suomen etäopetuksen historiassa. Kansanvalistusseuran (Kvs-säätiö) ja Opetushallituksen #etä100-juhlaseminaarissa etäopetus nostetaan parrasvaloihin. Seminaarissa kuullaan esityksiä ja paneelikeskustelu etä- ja verkko-opetuksen nykytilasta ja tulevaisuudesta. Ilmoittaudu 4.11. mennessä

Lue lisää

 

Digitalisaation yhteentoimivuus -seminaari, 9.11.2020, Online

Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus pitävät kaikille avoimen digitalisaation yhteentoimivuus -etäseminaarin, jossa käsitellään varhaiskasvatuksen, esi- ja perusopetuksen sekä vapaan sivistystyön palveluiden ja tietoaineistojen yhteentoimivuutta. Tilaisuudessa esitellään lisäksi ministeriön varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja vapaan sivistystyön digitalisaation viitekehystyötä.

Lue lisää

 

OEB, 2.-4.12.2020, Online

OEB conference is the global, cross-sector conference on technology supported learning and training. In 2020, The OEB Global Virtual Experience creates new ways to learn, be inspired, engage, share, collaborate, meet and network online.

Info

 

Digioppimisen areena 2020 webinaari, 2.–3.12.2020, Online

Tapahtumassa saat tietoa digipedagogiikasta monipuolisesti, voit tutustua ajan ilmiöihin ja kattavaan näyttelyyn sekä verkostoitua. Voit osallistua tapahtumaan etäyhteydellä.

Info

 

Bett, 20-22.1.2021, London

Bett is the learning technology event and global meeting place for the education technology community. Attending the event is the best way to see the latest technology and innovative solutions that inspire, in order to shape and improve the way people learn from the classroom to the boardroom.

Info

 

ITK 2021 – Arkea ja unelmia, 14.-16.4.2021, Hämeenlinna

Huom! Siirretty ensi keväälle. Suomen suurin digitaalisen koulutuksen ja oppimisen tapahtuma Interaktiivinen Tekniikka Koulutuksessa järjestetään Hämeenlinnassa Aulangolla 30-vuotisjuhlien merkeissä 14.-16.4.2021. Tervetuloa!

Info

 

Digiopetusuutiset-tiedotetta toimittaa Suvi Junes, suvi.junes(at)tuni.fi, Tampereen korkeakouluyhteisön digimentoritoiminnan koordinaattori