Lokakuun digimentoritapaaminen pidettiin marraskuun jo kolkutellessa, ja aamukahvit nautittiin kalpean päivänvalon koittaessa. Tuttuja naamoja ja ääniä on aina entistä kivempi kuulla etätyöskentelyä ollessa takana jo yli 7 kuukautta. Keväällä mentiin kuitenkin kesää kohti, vaikka tilanteen jatkumisesta ei tiedettykään. Nyt edessä on pitkä talvikausi ja todennäköisesti myös sen yli kestävä etäily. Tarvitaan siis entistä enemmän keskustelua työssä jaksamisesta, etätyön haasteista ja sen tukemisen keinoista. Viimeistään nyt on myös aika hyväksyä tilanne, laittaa oma etätyöpiste kuntoon sekä arvioida ja valita omaan työskentelytapaan sopivat etätyökalut ja niiden ominaisuudet.
Zoomin Poll-työkalulla tehdyllä tutulla fiilismittarilla Mentorit arvioivat oman ajanhallinnan ja kuormittavuuden pysyneen kevääseen verrattuna samalla tasolla tai osittain tilanteen parantuneen, kun keinoja hyvään etätyöhön oli löydetty. Muutama kuitenkin kertoi kuormituksen jostain syytä kasvaneen keväästä. Digimentoritehtävissä useimmat arvioivat kysymysten ja tuen tarpeen laskeneen kevääseen verrattuna. Mistä tämä kertoo? Mentorit totesivat, että monta asiaa on keväästä jo opittu, joten akuutti avuntarve voi olla alkuhämmennyksen jälkeen luonnollisesti vähentynyt. Toisaalta pohdittiin, että syksyn kiireen keskellä ei ehkä ehditä tai jakseta opetella uutta.
Tapaamisessa kävimme läpi Tampereen korkeakouluyhteisössä toteutetun Hyvinvointikysely 2020 tuloksia. Vaikka kysely kertoi etätyön haasteista, lähes kaikki vastaajat halusivat jatkaa etätöiden tekemistä vähintään yhden päivän viikossa koronarajoitusten purkamisen jälkeen. Hyviä puolia oli siis myös löydetty. Ratkaisukeskeisesti lähdimmekin yhdessä pohtimaan keinoja ja työkaluja oman työn ja ajan hallintaan, työyhteisön ja opiskelijoiden yhteisöllisyyden tukemiseen sekä oman osaamisen kehittämiseen arjen kiireen keskellä. Esiin nostetuista asioista löydät vinkin Vinkkipankista: Hyvinvointia etätyöhön
Työskentelyssä käytimme Flingaa, ja samalla testasimme Flingan vähemmän käytettyjä aktiviteettejä. Aktiviteeteissä edetään vastaten ennakkoon määritettyihin kysymyksiin ja muiden vastaukset paljastuvat vasta, kun kaikki ovat panoksensa työskentelyyn antaneet. Aktiviteetteja voi käyttää hyvin esim. ennen tilaisuutta tai opetustapahtumaa, jolloin itse tilaisuudessa päästään heti analysoimaan ja käymään vastauksia yhdessä läpi. Flinga-aktiviteetit toimivat myös videotapaamisten tukena ja erityisesti pienryhmien työskentelyssä, jolloin ryhmien tuotokset eivät vaikuta toisiinsa, kun tulokset tulevat näkyviin vasta työskentelyn jälkeen. Havainnot työskentelystä on kirjattu tähän Vinkkipankin vinkkiin: Flingan aktiviteetit
Ajankohtaisten asioiden lisäksi muistuttelimme vielä Wistec Onlinen käytöstä. Vuoden verran käytössä ollut palvelu sisältää itseopiskeluvideoita sekä maksuttomia etäkoulutuksia niin henkilökunnalle kuin opiskelijoille. Muutaman minuutin ohjevideoita voi katsoa, kun on hetki aikaa. Olisiko tämä se tapa, jolla varaisin pienen tauon digitaitojen kehittämiseen arjen kiireen keskellä? Näin on moni jo tehnytkin, ja kevään uuden opettelun tarve näkyy osallistumis- ja käyttötilastoissa. Palvelu hankittiin kreivin aikaan. Videoita voi käyttää myös opetuksessa ja ohjata opiskelijat opettelemaan tai kertaamaan jonkun ohjelman käyttöä palveluun. Wistec Online -palvelun löydät O365-palvelun vohvelivalikosta Koulutusportaali-nimellä tai osoitteesta https://wisteconline.fi (kirjaudu TUNI tunnuksella O365-kohdasta). Etäkoulutukset löydät Intran henkilöstökoulutus-osioista, kuin myös ”Mitä uutta Vinkkipankissa ja Wistecissä?” uutisesta, jonka kokoan joka kuukausi intraan. Uusia vinkkejä onkin Vinkkipankkiin ja Digital Toolkitiin on viime kuussa tehtailtu mm. oppimisanalytiikasta.
Lokakuun tapaamisessa käytimme Flingan Reflect -aktiviteettiä myös pienryhmätyöskentelyssä, jossa pohdimme syksyn Digin viemää -päivän toteutusta ja sisältöä. Historian kolmas Digin viemää -päivä koittaa joulukuussa ja tietoa päivästä tulee lähempänä. Jos jännitys päivän sisällöstä käy ylivoimaiseksi, niin voit katsoa osan viime kevään Digin viemää -päivän esityksistä Vinkkipankista.
Iloa ja valoa marraskuun arkeen!
Suvi Junes
Kirjoittaja toimii yhtenä Tampereen korkeakouluyhteisön Digimentoriverkoston koordinaattorina.