Verkosto verkossa - vertaistukea verkkovälinein

Jo tammikuussa oli sovittu, että yksi Digimentoriverkoston kevään tapaamisista pidetään etänä. Näin saisimme autenttisen kokemuksen myös verkoston tapaamisesta pelkästään verkkovälinein. Etätyöskentelyyn siirtymisen myötä tuo huhtikuulle aiottu etätapaaminen aikaistui maaliskuulle, ja tapaamisen teemasta, kokemuksia videopalveluiden käytöstä, tuli entistä ajankohtaisempi.

Perjantain aamukahvit nautittiin 27 hengen kesken hyvin erilaisissa etäpisteissä, mutta vahvasti läsnä Zoom-kokoushuoneessa. Tapaamisessa oli tarpeen käydä läpi kahden viikon etätyön aikana nousseita kysymyksiä. Tunnelmia kyseltiin Poll-kyselyillä, puheenvuoroja pyydettiin viittaus-ikonilla ja chattiin kommentoitiin ja jaettiin ideoita.

Helmikuun lähitapaamisen jälkeen verkosto ei suinkaan ole viettänyt hiljaiseloa, vaan päinvastoin elänyt kiireisintä aikaansa. Reilun vuoden ikäisen verkoston yhteydenpitokanavat ja toimintatavat olivat jo onneksi niin vakiintuneet, että toimintaa on ollut helppo jatkaa etätyön aikana. Teams-alueellamme on pidetty yhteyttä etänä muutenkin kerran kuussa pidettävien lähitapaamisten välillä. Nyt Teams-alue on osoittautunut erittäin tärkeäksi kanavaksi välittää tietoa verkoston jäsenten välillä. Me koordinaattorit olemme pyrkineet tiedottamaan tietojärjestelmiä ja palveluita koskevia asioita verkostolle nopeasti. Samoin koulutuksista, ohjeista ja suosituksista on saanut tiedon eteenpäin yhteisöihin verkoston kautta. Mentorit taas ovat jakaneet palstalla vinkkejä ja esittäneet kysymyksiä toisilleen.

Tapaamisessa kävi ilmi monta tapaa, miten digimentorit ovat omissa yhteisöissään tukeneet etäopetukseen ja -työskentelyyn siirtymistä. Eniten digimentorit kertoivat tehneensä tiedotusta ja ohjeistuksia sekä selvittäneet asioita kollegoiden puolesta ja neuvoneet heitä. Moni kertoi opetelleensa itse myös uusia asioita ja ohjelmia ja pitäneensä koulutuksia ja infoja yhteisössään. Poikkeustilanteen alkuviikkoina eniten oli kyselty verkko-opetuksesta yleensä ja reaaliaikaisesta videotapaamisista. Yhdessä todettiin, että kun alkuun on päästy, niin kevään myötä kysymykset osaamisen osoittamisen muodoista ja tenttimisestä nousevat taatusti enemmän esille.

Digimentoritoiminnan myötä meillä on jo olemassa erilaisia tukimuotoja, joita myös tässä tilanteessa voimme hyödyntää tiedon ja vinkkien jakamiseen:

  • Vinkkipankki: Vinkkipankkiin on viime kuukauden aikana tehty monta uutta vinkkiä etäopetuksen tueksi. Erityisesti kannattaa kurkata tätä vinkkiä, jonne kertyy useimmin kysyttyjä kysymyksiä ja niihin vastauksia.
  • Moodle-opet -alue: Moodlen monipuolisempaa käyttöä on moni miettinyt viime aikoina. Moodle-opet -alueella on esitelty kaikki Moodlen työkalut.
  • Digimentoreiden sivuilta löydät myös linkit ylläoleviin resursseihin sekä kerran kuussa ilmestyvän Digiopetusuutisia -uutiskirjeen, jonka viimeisimmässä numerossa on linkkejä kansallisiin etäopetuksen tukisivustoihin ja koulutuksiin.

Tampereen korkeakouluyhteisön ohjesivut, Käytännön ohjeita etäopetukseen, kannattaa myös käydä läpi, kun etsii vaihtoehtoja etäopetukseen. Digimentoriverkoston lisäksi korkeakouluyhteisön jäsenet saavat apua ja tukea myös it-helpdesk@tuni.fi -osoitteesta sekä joka aamu klo 9-10 koolla olevan Digipedatunnin kautta.

Kun digimentoritoimintaa käynnistettiin, yhtenä asiana digimentoreilta edellytettiin ennakkoluulotonta asennetta ja kiinnostusta uusia digitaalisia työskentely- ja oppimisympäristöjä sekä niiden käyttötapoja kohtaan. Edellytyksenä mukaan lähtemiselle ei siis ollut taidot ja osaaminen, vaan nimenomaan asenne ja suhtautuminen. Tätä samaa asennetta ja kiinnostusta etätyöskentelyä ja digityökaluja kohtaan edellytetäänkin nyt yllättäen ihan kaikilta. Toinen verkoston kantava ajatus on  mentoroinnin uudenlainen ymmärtäminen. Perinteisestä mestari-oppipoika -ajattelusta olemme digitalisaation ollessa kohteena luopuneet. Kehitys on niin nopeaa digiasioissa ja uudenlaisen työskentelykulttuurin kanssa, että olemme kaikki yhtä oikeutettuja etsimään ratkaisuja, ideoimaan ja jakamaan uusien ympäristöjen mielekkäitä käyttötapoja. Palveluyksiköiden väki ja digimentoriverkostolaiset ovat toki eturintamassa tukemassa digiasioissa, mutta isossa yhteisössämme ihan kaikki voivat kantaa kortensa kekoon. Auta kollegaa, jaa kokemuksiasi ja osallistu aktiivisesti yhteisösi palstoilla! Tämänkaltainen vertaistuki, auttamisen halu ja yhdessä tekemisen henki onkin jo muutaman viikon aikana näkynyt työryhmissä, tiimeissä, neuvontatilanteissa, kokouksissa ja koulutuksissa, ja taitaakin olla se kultareunus tätä kevättä varjostaneissa pilvissä.

 

Suvi Junes

Kirjoittaja toimii Tampereen korkeakouluyhteisön Digimentoriverkoston koordinaattorina yhdessä Sanna Sintosen ja Jarmo Vihmalaakson kanssa.