TAOTAO-koulutus starttasi

Musiikin miksaaja valmistelee illan keikkaa

TAMKin ”Tapahtuma-alan täydennyskoulutus” eli tuttavallisemmin TAOTAO-koulutus polkaistiin toden teolla käyntiin torstaina 16.3.2023. Aloitustilaisuudessa käytiin läpi koulutuksen sisältöä, tavoitteita, aikatauluja ja käytännön pikku juttuja sekä tutustuttiin opiskelukavereihin ja opettajiin. Puolet kansasta oli saapunut paikalle Mediapolikseen ja toinen puoli osallistui tilaisuuteen etäyhteyden välityksellä.

Kaikilla taotao-opiskelijoilla on tapahtuma-alan taustaa. Osa on toiminut alalla kauemmin, jotkut lyhyemmän aikaa. Kaikilla vaikuttaa olevan intohimo tapahtuma-alalla työskentelemiseen, vaikka pelkkää auvoa se ei aina olekaan.

JOTPA-rahoitteinen TAOTAO on ollut pieni hallinnollinen haaste. Eri tahoilla on ollut hieman hankaluuksia käsittää, mistä TAOTAOssa on kysymys. Lisäksi hankerahoituksen melko suuri leikkaus on aiheuttanut alkuvaiheen pulmia. Haasteet on kuitenkin nyt selätetty ja asiat on saatu ojennukseen. Sen verran nämä kapulat rattaissa ovat kuitenkin hidastaneet menoa, että tuntuu kuin kaikesta oltaisiin pari viikkoa jäljessä. Tästä on ollut se seuraus, että tarkkojen koulutuspäivien julkaiseminen on jäänyt osin viime tippaan. Se on tietysti huono tilanne, koska useimmat taotao-opiskelijat tekevät opintoja joustavasti työn ohessa ja aikataulut olisi silloin hyvä saada julki mahdollisimman aikaisin.

Aikatauluhaasteita taklaamassa on onneksi siunattu teknologia. Opetukset ovat olleet nyt aluksi pääosin etäluentoja, jotka on tallennettu myöhempää katsomista varten. Luentojen etäjärjestäminen ja tallennus on tehty melko vaivattomaksi nykyään, joten isompia teknisiä ongelmia ei tällä elämän alueella ole esiintynyt. Myöhemmin koulutuksessa tulee myös lähiopetusjaksoja ja niitä ei pääosin tallenneta.

Siunattu teknologia ja erilaiset digitaaliset hallintojärjestelmät ja -alustat ovat tätä päivää myös koulutuksen hallinnoinnissa. Niistä tulee kyllä pää kipeäksi. Pää tahtoo mennä sekaisin, eikä mistään tahdo tulla enää mitään. Siksipä TAOTAOssa on otettu askeettinen asenne tietotekniikkaan opiskelijahallinnon osalta. Asiaa on ajateltu täydennyskoulutusopiskelijan näkökulmasta, hänhän piipahtaa koulutusinstituutiossa vain hetkisen, eikä hänen ole mielekästä käyttää aikaansa tutustumalla tietotekniikkainsinöörien hienoimpiin, mutta monimutkaisiin, hallintojärjestelmäsaavutuksiin. Pakit ja Pepit on saaneet taotasolaisilta pakit. Niitä ei tarvita, homma hoidetaan toisin … tai ainakin pyritään.

Eli alkuun on siis päästy ja tästä on hyvä jatkaa. Kevät tulee keikkuen ja kesä harjoittelujaksoineen onkin kohta jo ovella! Sitä kohti ja ylikin …

Teksti Antti Haapio

Kuva Shutterstock