Porin yliopistokeskus on Tampereen yliopiston ja Turun yliopiston muodostama monitieteinen yhteisö. Porin yliopistokeskusta koordinoi Tampereen yliopisto. Yliopistokeskuksessa on noin 1 400 opiskelijaa ja 150 asiantuntijaa. Keskus on monitieteinen, kokoava ja ajanmukainen foorumi tutkimukselle, keskustelulle ja kehittämiselle. Porissa ovat edustettuina yhteiskuntatieteiden, informaatioteknologian ja viestinnän sekä johtamisen ja talouden tiedekunnat.

Vuosi 2022 merkitsi paluuta uuteen normaaliin kahden koronavuoden jälkeen. Koronarajoitusten poistuminen näkyi muun muassa tutkinto- ja vaihto-opiskelijoiden paluuna sekä lukuisten yhteisten tapahtumien elpymisenä. Vaihto-opiskelijoita olikin Porissa ennätysmäärä, kevätkaudella 34 ja syksyllä 22.

Vuosi merkitsi paluuta normaaliin kahden koronavuoden jälkeen. Vaihto-opiskelijoita Porissa oli ennätysmäärä.

Yhteiskunnallista vuorovaikutusta ja yritysyhteistyötä

Yliopistokeskuksen yhteinen Tiedeareena järjestettiin kahden välivuoden jälkeen taas fyysisenä tapahtumana Porin päivänä 23. syyskuuta. Ohjelmassa oli perinteinen lasten yliopisto, yleisöluento, tutkijoiden esityksiä kauppakeskus Puuvillassa, Pori-rock-aiheinen kapakkakeskustelu sekä perinteinen iltajuhla tohtorikulkueineen. Tiedeareenan perusajatus, vuorovaikutuksen lisääminen tutkijoiden ja ympäröivän yhteiskunnan välillä, on tärkeä tavoite yliopistokeskuksen toiminnassa jatkuvasti. Oma osansa tämän tavoitteen toteuttamisessa on yritysyhteistyöverkosto FORE:lla, joka viime vuoden aikana vakiinnutti paikkansa yliopistokeskuksen ja yritysmaailman rajapinnassa. FORE järjesti haastajafoorumeita ja työpajoja, joissa kehitettiin yhdessä tutkimusideoita. FORE:n ansiosta on lyhyessä ajassa syntynyt useita tutkimusaloitteita ja -hankkeita.

Vuorovaikutuksen lisääminen tutkijoiden ja ympäröivän yhteiskunnan välillä on tärkeä tavoite yliopistokeskuksen toiminnassa.

Vaikuttavuutta kansainvälisestä ja kotimaisesta verkostoitumisesta

Porin yliopistokeskus on partnerina Robocoast Digital Innovation Hub (DIH) -konsortiossa, joka valittiin vuonna 2022 eurooppalaiseksi Digital Innovation Hubiksi yhdessä kolmen muun suomalaisen DIH:n kanssa. Robocoast eDIH -verkostoon kuuluu 13 partneria ympäri Suomea ja sillä on lukuisia kumppaneita Euroopassa. Eurooppalaiseen DIH-verkostoon osallistumisen kautta Porin yliopistokeskus on päässyt mukaan jo useamman EU-hankkeen valmisteluun. Lisäksi informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnan Porissa toimivat tutkimusryhmät ovat tiivistäneet yhteistyötä Satakunnan ammattikorkeakoulun kanssa yhteisessä RoboAI-tutkimus- ja tuotekehityskeskuksessa. Yhdessä ideoidaan hankkeita ja järjestetään muun muassa RoboAI-viikon tapahtumia. Korkeakoulujen välistä yhteistyötä on kehitetty myös laajemmin eri työryhmissä esimerkiksi sosiaalityön koulutuspolkujen sekä sotealan tutkimus- ja kehittämistoiminnan osalta.

Eurooppalaiseen DIH-verkostoon osallistumisen kautta Porin yliopistokeskus on päässyt mukaan jo useamman EU-hankkeen valmisteluun.

Uusia professoreja ja koulutuspilotti

Satakunnan korkeakoulusäätiö päätti osarahoittaa kaksi informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnan professuuria Porin kampukselle. Syyskuussa Porissa aloitti työelämäprofessori Hannu Tenhunen ja vuoden 2023 alusta professori Pekka Abrahamsson. Uudet professorit ovat aktiivisesti luoneet yhteyksiä Satakunnan yrityksiin ja aktivoineet tietotekniikan alan tutkimustoimintaa. Tutkimuksen pääteemana on tekoälyavusteinen ohjelmistokehitys ja tekoälyn tehokkaampi hyödyntäminen yrityksissä. Vuoden 2023 syksyllä Porissa alkaa tietotekniikan ylioppilaspohjaisen koulutuksen pilotti, jonka sisältö tuotetaan Tampereen ja Turun yliopistojen yhteistyössä. Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi koulutuspilotille rahoituksen vuoden 2021 lopulla ja sen suunnittelu käynnistettiin vuoden 2022 alussa.

Esimerkki lukuisista Porin kampuksella alkaneista hankkeista on Suomen Akatemian rahoittama sosiaalityön professori Riikka Korkiamäen tutkimushanke, jossa tutkitaan solidariteetin merkitystä nuorille.

Porin yliopistokeskuksen johtaja Tarmo Lipping katsoo kameraa kohti nojaten leukaansa oikeaan käteen.

 

 

Tarmo Lipping
johtaja
 

 

Tutustu Porin yliopistokeskukseen.
Tutustu yliopistokeskuksessa toimivaan Tampereen yliopiston Porin yksikköön verkkosivuillamme.

Nostoja vuodelta 2022

Tutustu Porin yliopistokeskuksen vuoteen Säikeet-lehdessä. 
Tutustu Robocoast eDIH verkostoon.
Lue lisää RoboAI tutkimus- ja tuotekehityskeskuksesta.
Riikka Korkiamäelle myönnettiin Suomen Akatemian rahoitus nuorten solidaarisuuttaa käsittelevälle hankkeelle.