Yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa tutkitaan yhteiskunnan rakennetta ja kulttuuria, ihmisten hyvinvointia, terveyttä ja toimintakykyä sekä näihin liittyviä tulonsiirto- ja palvelujärjestelmiä. Tiedekunnassa koulutetaan hyvinvointi- ja terveysalojen ammattilaisia monimutkaistuvaan ja muuttuvaan maailmaan sekä käydään analyyttista keskustelua yhteiskunnan tilasta ja sen kehityksen suunnasta. Tiedekunta koostuu neljästä yksiköstä: historia, filosofia ja kirjallisuustiede, hyvinvointitieteet, terveystieteet sekä yhteiskuntatutkimus.

Tiedekunnan tutkimuksen keskeiset teemat ovat ihmisten hyvinvointi ja terveys yhteiskunnallisissa muutoksissa sekä muutosten ymmärtäminen ja hallinta pitkällä aikavälillä.

Onnistumisia rahoituksessa ja rekrytoinneissa

Vuonna 2022 menestyimme hyvin kilpaillun ulkoisen rahoituksen hankinnassa. Uutena Euroopan tutkimusneuvoston ERC:n rahoittamana hankkeena käynnistyi Consolidator Grant -hanke WasteMatters, jossa tarkastellaan jätteen inhimillistä ja yhteiskunnallista olemusta. Kokemuksen historian huippututkimusyksikkö HEX sai Suomen Akatemialta jatkorahoituksen. Suomen Akatemian Strategisen tutkimuksen neuvoston haussa tiedekunta keräsi yhteensä reilun 2,5 miljoonan euron rahoituksen. Tiedekunta kartoitti mahdollisuuksia yhteistyöhön yhdysvaltalaisten rahoittajien ja yliopistojen kanssa ja sai ensimmäiset rahoitukset.

Suomen Akatemian Strategisen tutkimuksen neuvoston haussa tiedekunta keräsi yhteensä reilun 2,5 miljoonan euron rahoituksen.

Uuden professorisukupolven rekrytoinnit jatkuivat, mikä tukee tieteellistä menestystä ja uudistaa opetusta tulevina vuosina. Tehtäviin tuli kolme uutta professoria, kolme tenure track -professoria ja kaksi tenure track -tutkijaa. Lisäksi kaksi henkilöä eteni tenure track -urapolulla professorin tehtävään. Nuoria tutkijoita tiedekunta tuki rahoittamalla kolmen post doc -tutkijan työtä Tieteenraivaajien siemenrahoituksella.

Tiivistyvää koulutusyhteistyötä

Tiedekunta kouluttaa asiantuntijoita kahdeksassa tutkinto-ohjelmassa (filosofia, historia, logopedia, kirjallisuus, psykologia, sosiaalityö, terveystieteet ja yhteiskuntatutkimus), kolmessa kansainvälisessä ja kahdessa kotimaisessa maisteriohjelmassa sekä yhdessä kansainvälisessä kandidaattiohjelmassa.

Rauhan- ja konfliktintutkimuskeskus TAPRI:n tarjoama kansainvälinen maisteriohjelma Peace, Mediation and Conflict Research juhlisti syksyllä 10-vuotistaivaltaan. Huippusuositusta ohjelmasta on valmistunut pitkälti toista sataa rauhankysymyksiin erikoistunutta maisteria.

Tiedekunta tiivisti opetusyhteistyötä Tampereen, Satakunnan ja Seinäjoen ammattikorkeakoulujen kanssa. Uusia avauksia koskevat neuvottelut saatetaan loppuun keväällä 2023.

Maisteriohjelma Peace, Mediation and Conflict Research juhlisti syksyllä 10-vuotistaivaltaan.

Aktiivista yhteiskunnallista vuorovaikutusta

Tiedekunnan tutkijat ja opettajat ovat kysyttyjä asiantuntijoita erilaisissa kehittämishankkeissa ja lainvalmistelussa muun muassa sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä sosiaaliturvan kokonaisuudistuksen valmistelussa. He ovat aktiivisesti osallistuneet myös muun muassa lapsiperheiden asemaa, ikääntymisen eri ulottuvuuksia, köyhyyttä ja huono-osaisuutta, työelämän toimintaa, sukupuolijärjestelmää, päihteitä, hyvinvointi- ja terveyseroja ja mielenterveyttä koskevaan yhteiskunnalliseen keskusteluun ja yhteiskuntapoliittisen valmistelun eri vaiheisiin.

Tiedekunnan tutkijat ja opettajat ovat kysyttyjä asiantuntijoita erilaisissa kehittämishankkeissa ja lainvalmistelussa.

Valtakunnallisesti merkittäviä tapahtumia ja palkintoja

Tiedekunnassa järjestettiin valtakunnallisesti merkittäviä konferensseja sekä runsaasti muita tapahtumia. Huhtikuussa järjestetyille Kestävä kaupunki -kaupunkitutkimuksen päiville osallistui 300 kaupunkitutkijaa. Yhdessä Suomen Historiallisen seuran kanssa järjestetyt Historiantutkimuksen päivät puolestaan keräsivät liki 400 osallistujaa Tampereelle. Työelämän tutkimuskeskus järjesti syyskuussa kansainvälisen Industrial Relations in Europe -kongressin ja kansallisen Työelämän tutkimuspäivät.

Gerontologian professori Marja Jylhälle myönnettiin yksi vuoden 2022 Tietokirjailija-palkinnoista. Professori Päivi Honkatukian johtama NYT! Ahdistuksesta nuorten ympäristöpoliittiseen toimijuuteen -hanke valittiin yhdeksi Euroopan nuorisovuoden Awards – Suomen parhaat osallistajat -kilpailun finalistiksi. Tiedekunnan maisteriohjelmien opiskelijat palkittiin neljästi kansallisin gradupalkinnoin, mikä kertoo myös opetuksen ja ohjauksen laadusta.

Yhteiskuntatieteiden tiedekunnan dekaani Juho Saari istuu violetilla tuolilla ja katsoo kameraan.

 

 

Juho Saari
dekaani

 

Tutustu tiedekuntaan verkkosivuillamme.
Tiedekuntien tilastot (pdf).

Nostoja vuodelta 2022

Arvon aluevaltuutetut, puhutaanpa mielenterveydestä.
Myönteinen kehitys lasten kokeman väkivallan vähenemisessä pysähtynyt.
Monenkeskinen maailma kaipaa puolustajia.
Historian ammattilaiset päivittävät näkymän tutkimukseen Tampereella.
Tutkijat ja teatteriammattilaiset kehittävät livetiedekonseptia Tampereella.
Tiedettä kansantajuistava livetiede luotaa tietämättömyyden yhteiskuntaa.
Kaikki SOC:n uutiset.