Digiopetusuutisia 1/2023

Digiopetusuutisia -ajankohtaistiedote kokoaa yhteen opetusteknologiaan ja digiopetukseen liittyviä uutisia, tapahtumia, julkaisuja ja tutkimustietoa. Jos haluat uutiskirjeestä herätteen sähköpostiisi, käy antamassa sähköpostiosoitteesi lomakkeella.

Sisältö:

  • Julkaisu: Silmälä, P.: Digi2022: Verkon uusia välineitä ja menetelmiä
  • Julkaisu: Sitra: Megatrendit 2023
  • Digitaitoraportti 2022
  • Kopioston kopiointilupa on uudistunut
  • CFP: Korkeakoulupedagogiikan päivät – Pedaforum 2023
  • Tulevat tapahtumat, webinaarit ja tallenteet
    •  Webinaari Jatkuvan oppimisen pedagogiikasta 16.2.2023
    • Digivisio-webinaarit
    • Bett, 29-31.3.2023, London
    • ITK-konferenssi, 19-21.4.2023, Hämeenlinna
    • Korkeakoulupedagogiikan päivät – Pedaforum 2023, 6.-8.6.2023
    • EUNIS Congress, 14-16.6.2023, Vigo, Spain
    • OEB-konferenssin tallenteita
    • HOTHybridi-hanke: Teknologiailtapäivät ja tallenteet

 

Julkaisu: Silmälä, P. (edit.): Digi2022: Verkon uusia välineitä ja menetelmiä

Digi 2022 tarjoaa mosaiikkimaisen katsauksen vuoden kiinnostavimpiin tapahtumiin muun muassa oppimisteknologian, verkkojulkaisemisen ja mobiilipalvelujen osalta. Etäopetuskausi on hellittänyt ja samalla yhdestä maailmanlaajuisesta kriisistä on siirrytty toiseen. Mikä on ajankohtaista digimaailmassa juuri nyt?

Mikrokirjan anti perustuu Metropolia Ammattikorkeakoulun eri yksiköitä ja ammatteja edustavien asiantuntijoiden artikkeleihin. He hyödyntävät ammattiuransa tuomaa näkemystä ja tietämystä, jota on täydennetty kotimaisella ja kansainvälisellä lähdekirjallisuudella.

Luettavissa: https://www.theseus.fi/handle/10024/782950

 

Julkaisu: Sitra: Megatrendit 2023

Sitra julkaisi megatrendikatsauksen viimeksi alkuvuodesta 2020. Sen jälkeen maailmassa on tapahtunut paljon – ja kriisit ovat vauhdittaneet isojakin muutoksia. Megatrendien tehtävänä ei ole yllättää, vaan kiinnittää huomiota kehityskulkuihin, joita meillä ei ole varaa jättää huomioimatta. Vuoden 2023 päivityksessä megatrendeihin on tullut uusia painotuksia ja myös jännitteet megatrendien välillä ovat eläneet ajassa.

Mitkä kehityskulut vaikuttavat tulevaisuuteemme voimakkaimmin? Mitä muutoksia emme saa jättää huomioimatta? Minkälaisia mahdollisuuksia siintää näköpiirissä? Näihin kysymyksiin vastataan uudessa Megatrendit 2023 -selvityksessä, joka tarjoaa ymmärrystä yllätysten aikaan.

Luettavissa verkossa

 

Digitaitoraportti 2022

Digitaitoraportissa tarkastellaan yhteiskunnan, yritysten ja muiden organisaatioiden yleistä digitalisoitumista sekä yksilön digiosaamista. Raportti kiinnittää erityisesti huomiota digitalisaatioon ja digiosaamiseen liittyviin kokemuksiin. Digitaitoraportti luo kokonaiskuvaa siitä, mikä on suomalaisten digiosaamisen tila ja minkälaisia digituen tarpeita suomalaisilla on.

Digirohkeus nousi vuoden 2022 Digitaitoraportin keskeisimmäksi havainnoksi. Digirohkeus tarkoittaa itseluottamusta, jonka avulla ihminen uskaltaa kokeilla ja ottaa käyttöön uusia tai päivittyneitä digitaalisia laitteita ja palveluita tai kehittyä niiden käytössä. Pohjimmiltaan kyse uskalluksesta kohdata digitalisoituva arki.​ Digirohkeutta tarvitaan, sillä joka kerta, kun ihminen kohtaa itselleen vieraan tai päivittyneen palvelun, häneltä vaaditaan kykyä sietää epävarmuutta.​

Tulevaisuudessa digitaitojen eroja ei määritä vain se, minkälaiset digitaidot meillä on.  Eroja määrittää yhä enemmän se, minkälaiset valmiudet meillä on oppia uusia digitaitoja. Digirohkeus on ympäristön, ​digilaitteiden ja ihmisen summa.

Lue juttu ja raportti: https://dvv.fi/digiosaamisen-tilannekuva

 

Kopioston kopiointilupa on uudistunut

Uudistettu kopiointilupa sallii varsin laajasti erilaisten aineistojen kopioinnin ja käytön riippumatta siitä, tapahtuuko opetus etänä vai luokkatilassa. Jatkossa pääsääntö, joka opettajan pitää muistaa, on kätevä 20−20-ohje: Samasta julkaisusta saa kopioida enintään 20 %, kuitenkin korkeintaan 20 sivua. Verkkosivustolta saa kopioida korkeintaan 20 kuvaa tai tulostettua sivua ja samasta lehdestä korkeintaan 20 artikkelia.

Opettajaa auttaa myös se, että samat kopioinnin ohjeet pätevät nykyään kaikilla oppilaitosasteilla esiopetuksesta peruskouluun, toisen asteen opetukseen ja korkeakouluihin. Kopiointiluvalla saa käyttää sisältöjä niin luokkahuoneessa kuin etäopetuksessakin. Ottamiaan kopioita opettaja saa jakaa oppijoille monisteina tai digitaalisesti suljetussa oppimisympäristössä. Kuten ennenkin, kopiot saavat olla opetusryhmän saatavilla kurssialustalla opintojakson, kurssin tai vastaavan opintokokonaisuuden ajan. Kopiointiluvalla ei saa kopioida tehtävä- ja ratkaisukirjoja eikä kustantajien digitaalisia oppimateriaaleja. Luvan ulkopuolelle jäävät entiseen tapaan myös digitaaliset nuottijulkaisut ja standardit. Lupa ei myöskään kata yksityisten henkilöiden somessa, keskustelupalstoilla tai kuvanjakopalveluissa jakamaa sisältöä.

Opetushallitus on hankkinut kopiointiluvan varhaiskasvatukseen, esi- ja perusopetukseen, maksuttomaan toisen asteen koulutukseen sekä valtionosuutta taiteen perusopetukseen saaville oppilaitoksille. Myös kaikilla korkeakouluilla on Kopioston kopiointilupa ja lähes kaikki vapaan sivistystyön oppilaitokset ovat hankkineet kopiointiluvan.

Lue lisää Kopioston sivuilta

 

CFP: Korkeakoulupedagogiikan päivät – Pedaforum 2023

Vuoden 2023 Korkeakoulupedagogiikan päivät järjestetään Tampereella 6.– 8.6.2023. Ehdotuksia esityksistä voi jättää 14.2.2023 asti.

Tapahtuman teemana on Kohti kestävää korkeakoulupedagogiikan toimintakulttuuria. Teema valikoitui korkeakoulupedagogiikan kentän ajankohtaisten keskusteluaiheiden pohjalta. Läpileikkaavina teemoina ovat kestävyys ja kansainvälisyys; kestävyys näkyy myös läpi tapahtuman erilaisina käytännön valintoina ja konferenssi suunnitellaan siten, että se palvelee mahdollisimman laajaa yleisöä (mm. osa sessioista englanniksi ja virtuaalisesti).

Lue lisää sivustolta

 

Tulevat tapahtumat, webinaarit ja tallenteet

 *Webinaari Jatkuvan oppimisen pedagogiikasta 16.2.2023

Webinaari toteutetaan yhdessä Kokko-hankkeen Jatkuvan oppimisen pedagogiikka -toimijoiden kanssa. Puheenvuorojen aiheina jatkuva oppiminen työelämässä, työpaikoilla ja  korkeakouluopetuksessa.

Ohjelma ja ilmoittautuminen

 

*Digivisio-webinaarit

Digivisio on kaikkien Suomen korkeakoulujen yhteinen hanke, joka avaa oppimisen kansalliset tietovarannot yksilön ja yhteiskunnan käyttöön. Webinaarit esittelevät hankkeen etenemistä. Digivisio-webinaareja järjestetään noin kerran kuukaudessa.

Kevään webinaarit

  • ti 28.2. klo 14.00-15.00
  • ti 14.3. klo 14.00-15.00 (in English)
  • to 30.3. klo 14.00-15.00
  • ti 18.4. klo 14.00-15.00
  • ti 23.5. klo 14.00-15.00
  • ma 19.6. klo 14.00-15.00

Aiempien webinaarien ja muiden tilaisuuksien tallenteet löydät Wiki-sivulta.

Tarkemmat tiedot tapahtumista hankkeen sivuilta.

 

*Bett, 29-31.3.2023, London

Bett is back at ExCeL London for three days of inspiring content, networking and product discovery from our solution providers. The biggest Education Technology exhibition in the world, brings together Educators from across the entire education landscape and +600 innovative EdTech and resource solution providers.

Read more: https://uk.bettshow.com/

 

*ITK-konferenssi, 19-21.4.2023, Hämeenlinna

Suomen suurin digitaalisen koulutuksen ja oppimisen tapahtuma Interaktiivinen Tekniikka Koulutuksessa järjestetään Hämeenlinnassa Aulangolla 19.-21.4.2023 teemalla Oppimisen huikea ihanuus.

Sivut: https://itk-konferenssi.fi/

 

*Korkeakoulupedagogiikan päivät – Pedaforum 2023, 6.-8.6.2023

Korkeakoulupedagogiikan päivät järjestetään 6.-8.6.2023 Tampereella Hervannassa. Tapahtuman teemana on Kohti kestävää korkeakoulupedagogiikan toimintakulttuuria. Tavoitteena on jakaa kokemuksia hyvistä käytännöistä ja tietoa korkeakoulupedagogisesta tutkimuksesta laadukkaan oppimisen edistämiseksi ja opetuksen kehittämiseksi.

Lisätiedot sivuilta

 

*EUNIS Congress, 14-16.6.2023, Vigo, Spain

The EUNIS 2023 Congress provides an ideal forum to present and publish the latest results of research, development, and deployment of information technology and systems for Higher Education Institutions.

Read more: https://www.eunis.org/eunis2023/

 

*OEB-konferenssin tallenteita

22.-24.11. Berliinissä pidetyn Online Educa Belin -konferenssin sivuilta löydät tallenteita osasta konferenssin esityksiä.

Katso tallenteet sivuilta

 

*#HOTHybridi-hanke: Teknologiailtapäivät ja tallenteet

#HOTHybridi – Hybridiopetuksen ja -työskentelyn taidot ja tavat -hankkeen teknologiailtapäivät esittelevät erilaisia teknisiä tapoja järjestää hybridiopetusta.

Katso sivuilta tulevat teknologiailtapäivät ja tallenteet menneistä tapahtumista.

 

 

Digiopetusuutiset-tiedotetta toimittaa Suvi Junes, suvi.junes(at)tuni.fi, Tampereen korkeakouluyhteisön tietohallinnosta