Digiopetusuutisia 10/2021

Digiopetusuutisia -ajankohtaistiedote kokoaa yhteen opetusteknologiaan ja digiopetukseen liittyviä uutisia, tapahtumia, julkaisuja ja tutkimustietoa. Jos haluat uutiskirjeestä herätteen sähköpostiisi, käy antamassa sähköpostiosoitteesi lomakkeella.

Sisältö:

 • Julkaisu: Pedagogista uudistumista oppimisen muotoilun avulla
 • AMK-lehti / UAS-Journal 3/2021: Leading pedagogical innovation in the course of digital transformation
 • Digiturvaviikon materiaaleja
 • Tulevat tapahtumat ja webinaarit
  • Digivisio-webinaareja
  • Osuvat taidot -webinaarisarja
  • eEemeli -webinaarisarja
  • #TIEKE40-tapahtuma: Matkaeväitä digitaaliseen tulevaisuuteen, 11.11.2021, online
  • Korkeakoulujen IT-päivät, 16. – 17.11.2021, Turku
  • ITK 2021 – Arkea ja unelmia, 1.-3.12.2021, Hämeenlinna
  • OEB, 1.-3.12.2021, Berlin
  • Digioppimisen areena 2021 –9.12.2021
  • BettFest, 19.-21.1.2022, London

 

Julkaisu: Marstio, T. (toim.): Pedagogista uudistumista oppimisen muotoilun avulla

Kirjan tarkoituksena on toimia inspiraation lähteenä tarjoten näkökulmia ja vinkkejä oppimisen muotoiluun. Se on suunnattu korkeakouluopetuksen ja -oppimisen parissa työskenteleville, mutta soveltuu hyvin myös toisen asteen opetuksen kontekstiin.

Kirja on jaettu kahteen osaan: Ensimmäinen osa käsittelee oppimisen muotoilua käsitteenä, sen prosessia ja menetelmiä. Toisessa osassa esitellään neljän eri korkeakoulun kokemuksia oppimisen muotoilun työkalujen hyödyntämisestä sekä käytäntöyhteisöjä pedagogisen kehittämisen ajureina.

Julkaisu ladattavissa verkossa

 

AMK-lehti / UAS-Journal 3/2021: Krastina, A., Fuchs, O.: Leading pedagogical innovation in the course of digital transformation

This article aims to answer the question on how are universities addressing the Covid-19 challenges in university education and its transition towards digitalized education? What is the role of pedagogical leadership and how are pedagogical methodology adopted or innovated to ensure continuous and successful learning in these challenging times. The article aims to compare practices of two universities of applied sciences in two different countries: Finland (Lapland UAS) and Germany (FH Aachen UAS). We aim to share practices of two universities and reflect student voices for more comprehensive view on given questions.

Lue julkaisu verkossa

 

Digiturvaviikon materiaaleja

Digi- ja väestötietovirasto järjestää tänä syksynä toista kertaa kansallisen Digiturvaviikon. 25.–29.10.2021. Tapahtuman sivuilta löydät paljon materiaalia tietoturvaan ja tietosuojaan liittyen.

Digiturvaviikkoon liittyen Tieken sivuilta löydät osaamiskirjan digiperustaitojen opiskeluun. Kirja on maksuton ja käytännöllinen opas, jonka avulla voi aloittaa digitaitojen omaksumisen aivan alkeista. Siinä on oma Tietoturva ja tietosuoja -osio, jossa käydään läpi muun muassa omien laitteiden suojaaminen, haittaohjelmat ja niiltä suojautuminen ja tietojen kalastelu ja huijausviestit. Osaamiskirja on tuotettu InPromptu-hankkeessa, jonka sivustolta löydät myös muuta avointa materiaalia digiperustaitojen itseopiskelun ja ohjauksen tueksi.

Osaamiskirja ladattavissa verkossa (.pdf)

 

Tulevat tapahtumat ja webinaarit

KOPEDA -webinaarit

KOPEDA-verkoston toiminnassa kehitetään korkeakoulupedagogisia ratkaisuja, osaamista ja johtamista korkeakouluorganisaatioissa. Korkeakoulupedagogiikan KOPEDA-verkoston webinaarisarja:

 • 16.11.: Jatkuvan oppimisen korkeakoulupedagogiikka
 • 14.12.: Ammattikorkeakoulupedagogiikka ja yliopistopedagogiikka
 • 25.1.: Korkeakoulun digipedagogiikka

Lue lisää ensimmäisestä webinaarista. Lopussa linkit muihin webinaareihin.

 

Digivisio-webinaareja

Digivisio on kaikkien Suomen korkeakoulujen yhteinen hanke, joka avaa oppimisen kansalliset tietovarannot yksilön ja yhteiskunnan käyttöön. Webinaarit esittelevät hankkeen etenemistä. Digivisio-webinaareja järjestetään tänä vuonna noin kerran kuukaudessa. Syksyn webinaarit:

 • to 18.11. kello 15.30-16.30
 • ti 14.12. kello 11.00-12.00

Tarkemmat tiedot hankkeen sivuilta

 

eEemeli -webinaarisarja

Parhaat suomalaiset digitaaliset oppimisratkaisut esittäytyvät eEemeli-webinaarisarjassa syksyllä 2021.

 • 3.11.2021 klo 15-16: 15.00: Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia – eEemeli-yhteistyökumppanin puheenvuoro, eEemeli 2022 -kilpailu

Lisätietoja puheenvuoroista lähempänä ajankohtaa. eEemeli-webinaarit ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Lähetämme webinaarin osallistumislinkin sähköpostitse ilmoittautuneille webinaaripäivän aamuna.

Lisätiedot: https://eoppimiskeskus.fi/projekti/eeemeli/eeemeli-webinaarit/

 

#TIEKE40-tapahtuma: Matkaeväitä digitaaliseen tulevaisuuteen, 11.11.2021 , online

TIEKE täyttää 40 vuotta torstaina 11.11.2021, ja kutsumme päivän kunniaksi kaikki kiinnostuneet virtuaaliselle Matkaeväitä digitaaliseen tulevaisuuteen -ryhmämatkalle klo 9–12:30. Etsimme tilaisuudessa yhdessä ratkaisuja siihen, miten varmistamme ihmislähtöisen, osaavan, kilpailukykyisen ja kestävän tietoyhteiskunnan myös tuleville sukupolville.

Tarkemman ohjelman, puhujaesittelyt ja muut tiedot löydät tapahtuman omilta sivuilta:

https://tieke.fi/tapahtumat/tieke40juhlatapahtuma/

 

Korkeakoulujen IT-päivät, 16. – 17.11.2021, Turku

Korkeakoulujen IT-päivät kokoaa Suomen ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen IT-asiantuntijat, päättäjät ja yhteistyökumppanit yhteen. Ohjelma julkaistaan syyskuussa.

Sivut

 

Kasvatustieteen päivät 2021, 25.–26.11.2021, Etäkonferenssi

Kasvatustieteen päivien teema Oppiva ja hyvinvoiva yksilö ja yhteisö kutsuu pohtimaan oppimisen ja hyvinvoinnin kysymysten yhteen kietoutumisesta niin yksilöiden kuin yhteisöjenkin tasolla. Yhtenä teemaryhmänä on myös Digitaalinen teknologia ja media oppimisessa ja opetuksessa.

Sivut

 

ITK 2021 – Arkea ja unelmia, 1.-3.12.2021, Hämeenlinna

Suomen suurin digitaalisen koulutuksen ja oppimisen tapahtuma Interaktiivinen Tekniikka Koulutuksessa järjestetään Hämeenlinnassa Aulangolla 1.-3.12.2021.

Sivut

 

OEB, 1.-3.12.2021, Berlin

OEB conference is the global, cross-sector conference on technology supported learning and training. In 2020, The OEB Global Virtual Experience creates new ways to learn, be inspired, engage, share, collaborate, meet and network online.

Info

 

Digioppimisen areena 2021 8.–9.12.2021

Tämän vuoden teemoina ovat hyvinvointi, digipedagogiikka, oppimisen kokonaisarkkitehtuuri sekä ohjaus ja tuki. Digioppimisen areena on suunnattu varhaiskasvatuksen, esi- ja perusopetuksen sekä toisen asteen koulutuksen opettajille, johtajille, pedagogisille kehittäjille ja tietohallinnon edustajille.

Sivut

 

BettFest, 19.-21.1.2022, London

London is home to our flagship event which is truly international with visitors from more than 120 countries. Over three days  thousands of visitors gather to meet with hundreds of EdTech providers, join CPD content sessions and network with their peers.

Info

 

Digiopetusuutiset-tiedotetta toimittaa Suvi Junes, suvi.junes(at)tuni.fi, Tampereen korkeakouluyhteisön tietohallinnosta