Digiopetusuutisia 2/2021

Digiopetusuutisia -ajankohtaistiedote kokoaa yhteen opetusteknologiaan ja digiopetukseen liittyviä uutisia, tapahtumia, julkaisuja ja tutkimustietoa. Jos haluat uutiskirjeestä herätteen sähköpostiisi, käy antamassa sähköpostiosoitteesi lomakkeella.

Sisältö:

  • Korkeakoulujen Digivisio 2030 -hankkeen toteuttaminen vauhtiin
  • Väitös: Köse, D.B.: Dual Information Systems: The Complicated Relationship of Hedonic and Utilitarian Values
  • Vinkkipankki ja Digital toolkit  tukenasi etäopetuksessa
  • Educa-messujen tallenteet katsottavissa
  • Tulevat tapahtumat ja webinaarit
    • Operight-webinaari tekijänoikeuskysymyksistä
    • ÄlyOppi-hankkeen webinaarit
    • Sininen Meteroriitti: Office 365 – Keep on Track
    • Avoimeen oppimiseen ja opetukseen – työkaluja ja hyviä käytäntöjä avointen oppimateriaalien ja etäopetuksen haltuunottoon

  

Korkeakoulujen Digivisio 2030 -hankkeen toteuttaminen vauhtiin

Suomen yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen yhteinen Digivisio 2030 -hanke lisää kaikkien oppijoiden mahdollisuuksia joustavaan oppimiseen. Tavoitteena on seuraavien kymmenen vuoden aikana uudistaa suomalaista korkeakoulutusta digitalisaation avulla ja tehdä Suomesta joustavan oppimisen mallimaa.

Hankkeessa kehitetään korkeakoulujen yhteisiä toimintamalleja ja luodaan yhteinen digitaalinen palvelualusta. Keskeisiä kehittämiskohteita ovat lisäksi digitaalinen pedagogiikka sekä oppijan polkuun ja jaettuun dataan perustuva ohjaus.

Digivisio-webinaareja järjestetään tänä vuonna noin kerran kuukaudessa.

  • 23.03. kello 13.00-14.00
  • 22.04. kello 14.00-15.00
  • 20.05. kello 09.00-10.00
  • 16.06. kello 13.00-14.00

Webinaarit ovat avoimia kaikille kiinnostuneille!

Tutustu Digivisio työhön

Lue koko uutinen

 

Väitös: Köse, D.B.:Dual Information Systems: The Complicated Relationship of Hedonic and Utilitarian Values

KTM Dicle Berfin Kösen tietojärjestelmätieteen väitöskirjan Dual Information Systems: The Complicated Relationship of Hedonic and Utilitarian Values” tarkastettiin 10.12.2020 Jyväskylän yliopistossa.

Nykyajan teknologiat ovat samanlaisia kuin elävät järjestelmät: se miten käytämme niitä heijastaa ja määrittelee niiden tulevaisuutta pelinä tai välineenä. Teknologioilla on olennaista kaksoisluonne, toisin sanoen niitä voidaan käyttää sekä huvi- että hyötytarkoituksessa. Väitöskirjan tulokset teoretisoivat tietojärjestelmien mukauttamisen monikäyttöisiksi järjestelmiksi: – Tietojärjestelmät nähdään yhteiskuntajärjestelminä, jotka toimivat puitteina ihmisten toistuville suhteille ja säännöllisille tavoille.

Tämän väitöskirjan tulokset tarjoavat suosituksia, jotka hyödyttävät teknologian kehittäjiä ja johtajia. Johtopäätökset ovat erityisen tärkeitä peliteollisuudelle, koska siellä voidaan yhdistää hedonistista peliä utilitaristiseen hyötytarkoitukseen. Myös virtuaalitodellisuuden ja koulutus- tai terveyspalveluiden integraatio voi saada hyötyä tämän tutkimuksen tuloksista, koska nämä teknologiat on suunniteltu usein sekä huvia että hyötyä varten.

Väitöskirja luettavissa

 

Vinkkipankki ja Digital toolkit  tukenasi etäopetuksessa

Vinkkipankki-sivusto jakaa hyviä käytäntöjä ja vinkkejä digityökaluista ja niiden hyödyntämisestä opetuksessa ja opiskelussa sekä työyhteisön ja oman työskentelyn tukena. Vinkkipankki on osa Tampereen korkeakouluyhteisön digimentoritoimintaa. Digital toolkit, Vinkkipankki englanniksi, on julkaistu osoitteessa https://sites.tuni.fi/digitaltoolkit ja tarjolla on vinkkejä myös englanniksi.

Vinkkipankista löydt lomakkeen, jolla voit jakaa myös omat vinkkisi muille.

Tutustu Vinkkipankkiin

Tutustu Digital Toolkit -sivustoon

 

Educa -messujen tallenteet katsottavissa

Koulutus- ja kasvatusalan keskeinen tapahtuma Educa järjestettiin 29.-30.1. 2021 verkkotapahtumana. Educassa vieraili kahden päivän aikana yhteensä 15 649 kävijää.

Educan tallenteet ovat kaikkien katsottavissa huhtikuun loppuun saakka messukeskuksen Educa-sivuilla.

Uutinen Educasta

 

Tulevat tapahtumat ja webinaarit

Operight-webinaari tekijänoikeuskysymyksistä

Operight-webinaarissa käsitellään tekijänoikeuskysymyksiä opettajantyön näkökulmasta. Aihetta käsitellään selkeästi sekä käytännönläheisesti ja aikaa on varattu myös keskustelulle. Koulutuksessa käydään läpi tekijänoikeuden perusteet ja opetukseen liittyviä tekijänoikeuskysymyksiä.

Seuraava webinaari: 9.3.2021 15:30-17:  IPR Afterwork – Tekijänoikeus opettajien työssä (verkko-opetus ja digitaaliset aineistot)

Lue lisää ja ilmoittaudu

 

ÄlyOppi-hankkeen webinaarit

Älykkäät oppimisympäristöt ja niiden sisällöntuotanto -hankkeen tarkoituksena on kehittää ja laajentaa yliopistokohtaisia sähköisiä oppimisympäristöjä korkeakoulujen väliseen käyttöön. ÄlyOppi järjestää webinaarisarjan, joka esittelee kunkin osahankkeen tuotoksia ja saavutuksia. Webinaarit kestävät noin tunnin, ja noin ensimmäinen 40 minuuttia esityksestä tallennetaan jälkikatselua varten. Kaikki webinaarit alkavat klo 09:00.

Seuraava webinaari: 12.3. Ohjelmointikurssien sähköinen arvioiminen

Lue kevään muut webinaariajat ja aiheet ja katso menneiden webinaarien tallenteet

 

Sininen Meteroriitti: Office 365 – Keep on Track

Keep on Track -webinaareissa kuulet uusimmat uutiset Office 365 -maailmasta. Jokaisessa webinaarissa käydään läpi merkittävimmät tapahtumat Office 365 -rintamalla roadmapilta. Lisäksi tarkempaan esittelyyn pääsee pari uutta ominaisuutta. Mukana myös kuukauden toimistotäky, jossa esitellään jokin vähemmän tunnettu, mutta sitäkin hyödyllisempi Office 365 -sovellusten ominaisuus. Ilmaiset webinaarit järjestetään kahden kuukauden välein, ja ne ovat avoimia kaikille kiinnostuneille.

Seuraava webinaari: ke 17.3.2021 klo 9-10.

Lue lisää ja ilmoittaudu

 

Avoimeen oppimiseen ja opetukseen – työkaluja ja hyviä käytäntöjä avointen oppimateriaalien ja etäopetuksen haltuunottoon

Miten teet opetuksestasi avoimempaa ja saavutettavampaa? Miten otat haltuun etäopetuksen hyvät käytännöt ja avoimet oppimateriaalit sekä hyödynnät niihin liittyviä palveluita? Entä mitä apua opetustyöhön ja avointen oppimateriaalien tekemiseen saat kansallisesti laadittavista suosituksista ja ohjeista?

Oppimisen avoimuuden asiantuntijaryhmän järjestämä verkkotapahtuma  pidetään 14.4.2021 13:00-16 ja kohdeyleisönä ovat opettajat, oppimateriaalien tekijät ja opetuksen tukipalvelut. Tapahtumaan on ennakkoilmoittautuminen ja ilmoittautumisaikaa on 7.4. asti.

Ohjelma ja ilmoittautuminen

 

Digiopetusuutiset-tiedotetta toimittaa Suvi Junes, suvi.junes(at)tuni.fi, Tampereen korkeakouluyhteisön digimentoritoiminnan koordinaattori