Digiopetusuutisia 3/2021

Digiopetusuutisia -ajankohtaistiedote kokoaa yhteen opetusteknologiaan ja digiopetukseen liittyviä uutisia, tapahtumia, julkaisuja ja tutkimustietoa. Jos haluat uutiskirjeestä herätteen sähköpostiisi, käy antamassa sähköpostiosoitteesi lomakkeella.

Sisältö:

  • Julkaisu: OPH: Etäopetuksen tilannekuva koronapandemiassa vuonna 2020
  • Julkaisu: Smolander, N., Lehto, T., Keränen, M. (toim.): Älykkäitä toimintamalleja oppimisympäristöihin
  • Älykampusten digiratkaisuilla sujuvaa ja saavutettavaa liikkumista
  • eEemeli -kilpailun finalistit julkaistu
  • Tulevat tapahtumat ja webinaarit
    • ÄlyOppi-hankkeen webinaarit
    • Virtuaali-ITK: Arkea & unelmia 12.-16.4.2021
    • Avoimeen oppimiseen ja opetukseen – työkaluja ja hyviä käytäntöjä avointen oppimateriaalien ja etäopetuksen haltuunottoon, 28.4.2021
    • Learning Futures -conference, 8-9.6.2021, Online

  

Julkaisu: Etäopetuksen tilannekuva koronapandemiassa vuonna 2020

Miten suomalainen perusopetus ja toisen asteen koulutus onnistuivat etäopetukseen siirtymisessä ja sen toteuttamisessa keväällä 2020, kun koronapandemia pakotti sulkemaan koulut ja oppilaitokset lähes kaikkialla maailmassa? Miten etäopetusta toteutettiin Euroopassa sekä maailmalla? Onko jotain, mistä voisimme ottaa opiksi ja minkä pohjalta voisimme kehittää koulutusta tulevaisuudessa?

Opetushallituksen selvityksessä tarkastellaan kansainvälisiä ja kotimaisia tutkimuksia ja selvityksiä, jotka liittyvät koronapandemian aiheuttamaan koulujen ja oppilaitosten etäopetukseen vuoden 2020 aikana.

Lue julkaisu

Tiedote

 

Julkaisu: Smolander, N., Lehto, T., Keränen, M. (toim.): Älykkäitä toimintamalleja oppimisympäristöihin : 6Aika: Tulevaisuuden älykkäät oppimisympäristöt

6Aika – Tulevaisuuden älykkäät oppimisympäristöt -hanke oli 3-vuotinen viiden kaupungin (Helsinki, Turku, Tampere, Oulu, Espoo), Forum Viriumin ja kolmen ammattikorkeakoulun (OAMK, TAMK, TurkuAMK) yhteishanke. Hankkeen tarkoituksena oli vahvistaa oppimiseen sekä älykkäisiin fyysisiin ja virtuaalisiin oppimisympäristöihin liittyviä palveluita, tuotteita ja teknologioita kehittävien yritysten liiketoimintamahdollisuuksia. Hyvinvointi ja rikastava yhteistyö oppimisympäristöissä yritysten ja oppilaitosten kanssa sekä avoimen datan hyödyntäminen olivat myös TAMKin osahankkeen painopisteitä.

Lue hankkeen tulokset julkaisusta

 

Älykampusten digiratkaisuilla sujuvaa ja saavutettavaa liikkumista

Suomen Akatemian rahoittama, kahdeksan kotimaisen korkeakoulun yhteinen Smart Campus ohjelma toimii uudenlaisena kiihdytysalustana ja kumppanuusmallina pk-yritysten kanssa tehtävälle innovaatioyhteistyölle. Kansainvälisesti uniikki ekosysteemi pyrkii samalla kertaa sekä vauhdittamaan yhteiskunnan digitalisoitumista ja älykaupunkien kehittymistä, että kasvattamaan korkeakoulujen, yritysten ja kaupunkien yhteistyötä ja kilpailukykyä.

Ideana on, että korkeakouluvetoiset älykampukset toimivat kuin pienoiskaupungit tuottaen yhteiskuntaa hyödyttäviä uusia ratkaisuja. Älykampuksen huomassa pienikin yritys pääsee käsiksi digipalveluihin ja viimeisimpään tutkimustietoon. Smart Campus -hankkeessa on tarkoitus yhdistellä ennakkoluulottomasti ja monitieteisesti tulevaisuuden teknologiavisioita, uusinta palvelu- ja alustakehitystä sekä korkeakoulujen koulutustarjontaa ja tutkimustietoa.

Lue lisää

 

eEemeli -kilpailun finalistit julkaistu

Suomen eOppimiskeskus ry järjestää yhteistyökumppaneineen valtakunnallisen eEemeli-laatukilpailun, joka etsii vuoden parasta kotimaista digitaalista oppimisratkaisua.  Arviointiraati on valinnut kilpailussa loppukilpailuvaiheeseen neljä oppimisen ekosysteemiä ja kolme tuotetta, joista valitaan voittajat 5.5. pidettävässä webinaarissa.

Oppimisen ekosysteemi-sarja

  • Ammatillisen oppimisen ekosysteemi
  • Avointen oppimateriaalien kirjasto
  • Crazy Town – työn ja oppimisen ekosysteemi (Powered by Skillhive)
  • Digione-hanke

Tuotesarja: Etä- ja hybridimallit opetuksessa:

  • eMathStudio
  • Skillgrower
  • Vuolearning

Lue lisää webinaarista (5.5.2021 klo 14-16)

eEemeli -kilpailu

 

Tulevat tapahtumat ja webinaarit

ÄlyOppi-hankkeen webinaarit

Älykkäät oppimisympäristöt ja niiden sisällöntuotanto -hankkeen tarkoituksena on kehittää ja laajentaa yliopistokohtaisia sähköisiä oppimisympäristöjä korkeakoulujen väliseen käyttöön. ÄlyOppi järjestää webinaarisarjan, joka esittelee kunkin osahankkeen tuotoksia ja saavutuksia. Webinaarit kestävät noin tunnin, ja noin ensimmäinen 40 minuuttia esityksestä tallennetaan jälkikatselua varten. Kaikki webinaarit alkavat klo 09:00.

Seuraava webinaari: 9.4.2021: Opettajaverkostot tietotekniikassa

Lue kevään muut webinaariajat ja aiheet ja katso menneiden webinaarien tallenteet

 

Virtuaali-ITK: Arkea & unelmia 12.-16.4.2021

Perinteinen ITK-konferenssi ja ITK-näyttely järjestetään Aulangolla Hämeenlinnassa 1.-3.9.2021. Virtuaali-ITK: Arkea & unelmia -webinaarisarja järjestetään 12.-16.4.2021. Webinaarit ovat maksuttomia, mutta edellyttävät ennakkoilmoittautumista.

Lue aiheet ja ajat sivuilta ja ilmoittaudu mukaan

 

Avoimeen oppimiseen ja opetukseen – työkaluja ja hyviä käytäntöjä avointen oppimateriaalien ja etäopetuksen haltuunottoon, 28.4.2021

Miten teet opetuksestasi avoimempaa ja saavutettavampaa? Miten otat haltuun etäopetuksen hyvät käytännöt ja avoimet oppimateriaalit sekä hyödynnät niihin liittyviä palveluita? Entä mitä apua opetustyöhön ja avointen oppimateriaalien tekemiseen saat kansallisesti laadittavista suosituksista ja ohjeista?

Oppimisen avoimuuden asiantuntijaryhmä järjestää 14.4. 2021 verkkotapahtuman, joka täyttyi ennätystahtia. Suuren suosion vuoksi järjestetään tapahtuman ensimmäinen osa (kansallisista suosituksista) uudestaan 28.4., klo 15.00-16.30. Uuteen tapahtumaan ilmoittautuneet saavat lisäksi nähtäväkseen tallenteen 14.4. tapahtuman jälkimmäisestä osasta (etäopettamisesta). Kohdeyleisönä ovat opettajat, oppimateriaalien tekijät ja opetuksen tukipalvelut. Tapahtumaan on ennakkoilmoittautuminen.

Ohjelma ja ilmoittautuminen

 

Learning Futures -conference, 8-9.6.2021, Online

The ‘Learning Futures’ conference will create a cross-disciplinary platform where participants can meet, share, and discuss new ideas concerning futures and learning. The conference program will consist of keynote lectures, parallel sessions, participatory workshops and a chaired poster session.

Website

 

Digiopetusuutiset-tiedotetta toimittaa Suvi Junes, suvi.junes(at)tuni.fi, Tampereen korkeakouluyhteisön digimentoritoiminnan koordinaattori