Digiopetusuutisia -ajankohtaistiedote kokoaa yhteen opetusteknologiaan ja digiopetukseen liittyviä uutisia, tapahtumia, julkaisuja ja tutkimustietoa. Jos haluat uutiskirjeestä herätteen sähköpostiisi, käy antamassa sähköpostiosoitteesi lomakkeella.
Sisältö:
- Raportti: Oppimisen arvioinnin laadukkaat keinot – suosituksia mikro-oppimisen arviointiin
- Julkaisu: Pakanen, L. & Sandberg, M.: Digitaaliset osaamismerkit – opas osaamismerkkityön perusteisiin
- UAS Journal: Toots, V. & Kosonen, M.: Ammattikorkeakoulut Twitterissä
- Tulevat tapahtumat, webinaarit ja tallenteet
- Webinaari: Tekijänoikeuslaki muuttui – mitä sisältöjä opetuksessa saa käyttää, 24.4.2023
- Digivisio-webinaarit
- ITK-webinaarit ja tallenteet
- Sulavan Microsoft Teams Spotlight -webinaarit
- Ilona-webinaarit
- HOTHybridi-hanke: Teknologiailtapäivät ja tallenteet
- ITK-konferenssi, 19-21.4.2023, Hämeenlinna
- AMK-päivät, 3.-5.5.2023, Espoo
- Korkeakoulupedagogiikan päivät – Pedaforum 2023, 6.-8.6.2023
- EUNIS Congress, 14-16.6.2023, Vigo, Spain
Raportti: Oppimisen arvioinnin laadukkaat keinot – suosituksia mikro-oppimisen arviointiin
Vuoden 2022 syksyllä Digivisio 2030 –hankkeessa asetettiin osatoteuttajatyö selvittämään oppimisen arvioinnin laadukkaita keinoja. Osatoteuttajatyönä toteutetun esiselvityksen tavoitteena oli koota yhteen olemassa oleva tutkimus- ja kehittämistyö oppimisen arvioinnin laadukkaista keinoista ja laatia suosituksia niiden edistämiseksi kansallisesti. Esiselvitystyön toteuttivat Marja Jaronen Tampereen ammattikorkeakoulusta ja Eila Pajarre Tampereen yliopistosta.
Esiselvityksen tarkastelukohteena ovat erityisesti mikro-oppiminen, osaamismerkit ja piensuoritukset, joiden merkitys kasvaa etenkin jatkuvan oppimisen opintotarjonnassa. Esiselvityksessä tarkastellaan mikro-oppimisen arvioinnista tehtyjä tutkimuksia, kehittämistyön tuloksia ja hyviä käytänteitä. Mikro-oppimisen lisäksi selvityksessä käsitellään myös osaamismerkkien ja piensuoritteiden käyttöä ja arviointia. Selvityksen aineisto koostuu tieteellisistä artikkeleista, kehittämishankkeiden tuloksista, Digivisio 2030-tapahtumissa esille nousseista esimerkeistä ja muiden organisaatioiden toteuttamista malleista ja esimerkeistä.
Lue koko uutinen Digivision sivuilta
Julkaisu: Pakanen, L. & Sandberg, M.: Digitaaliset osaamismerkit – opas osaamismerkkityön perusteisiin
Digitaaliset osaamismerkit ovat nykyaikainen tapa tunnistaa ja tunnustaa osaamista sekä ohjata osaamisen kehittymistä. Ne toimivat niin digitaalisena dokumenttina ja mikrokredentiaalina saavutetusta osaamisesta kuin oppimisprosessia ohjaavina elementteinä. Osaamismerkkejä myöntävät Suomessa oppilaitokset, järjestöt, yritykset ja julkishallinto. Tämä julkaisu on tarkoitettu oppaaksi erityisesti oppilaitosten osaamismerkkityön tueksi. Julkaisu on tuotettu eurooppalaisessa BadgeTour – Ammatillisen koulutuksen mikrokredentiaalit matkailualalla Erasmus+ -hankkeessa.
Lue opas OAMK Journal -verkkolehdestä
UAS Journal: Toots, V. & Kosonen, M.: Ammattikorkeakoulut Twitterissä
Kaikki suomalaiset ammattikorkeakoulut Ahvenanmaata lukuun ottamatta viestivät Twitterissä. Millaista tämä viestintä on? Ketkä ovat ammattikorkeakoulujen Twitter-verkoston keskeisiä toimijoita? Artikkelissa esitellään tulokset tutkimuksesta (Toots 2022), jonka aineistona oli yli 60 000 tviittiä ammattikorkeakoulujen virallisilta tileiltä vuosilta 2009–2021.
Lue artikkeli AMK-verkkolehdestä
Tulevat tapahtumat, webinaarit ja tallenteet
*Webinaari: Tekijänoikeuslaki muuttui – mitä sisältöjä opetuksessa saa käyttää, 24.4.2023
Kopioston lakiasiainjohtaja Kirsi Salmela kertoo 24.4. klo 15-16 pidettävässä webinaarissa, miten 3.4. voimaantuleva tekijänoikeuslaki muuttaa teosten käyttöä opetustilanteissa. Maksuton webinaari on tarkoitettu opettajille. Ilmoittauduthan perjantaihin 21.4. mennessä!
Kopioston maksuttomat koulutukset ja ilmoittautumislinkit
*Digivisio-webinaarit
Digivisio on kaikkien Suomen korkeakoulujen yhteinen hanke, joka avaa oppimisen kansalliset tietovarannot yksilön ja yhteiskunnan käyttöön. Webinaarit esittelevät hankkeen etenemistä. Digivisio-webinaareja järjestetään noin kerran kuukaudessa. Seuraava webinaari:
Kevään webinaarit
- to 30.3. klo 14.00-15.00
- ti 18.4. klo 14.00-15.00
- ti 23.5. klo 14.00-15.00
- ma 19.6. klo 14.00-15.00
Aiempien webinaarien ja muiden tilaisuuksien tallenteet löydät Wiki-sivulta
Tarkemmat tiedot tapahtumista hankkeen sivuilta
*ITK-webinaarit ja tallenteet
ITK-webinaarit tarjoavat ennakkomaistiaisia ITK-konferenssin ohjelmasta. Webinaarit ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.
Seuraava webinaari pidetään 5.4.2023.
Aiempien webinaarien tallenteet löydät konferenssin sivuilta
*Sulavan Microsoft Teams Spotlight -webinaarit
Maksuttomassa Microsoft Teams Spotlight -webinaareissa saat tietopaketin viimeisistä ja tulevista Microsoft Teamsin ominaisuuksista ja sen tuomista mahdollisuuksista tietoiskujen ja demojen kautta. Seuraava Spotlight pidetään 31.3. klo 9-10.
*Ilona-webinaarit
Ilona järjestää erilaisia oppimisen inspiraatiowebinaareja useita kertoja kuukaudessa. Vierailevat asiantuntijat ja ajankohtaiset aiheet pitävät yllä mielenkiintoa laajasti teknologian hyödyntämisestä. Sivuilla myös tallenteita menneistä webinaareista.
*#HOTHybridi-hanke: Teknologiailtapäivät ja tallenteet
#HOTHybridi – Hybridiopetuksen ja -työskentelyn taidot ja tavat -hankkeen teknologiailtapäivät esittelevät erilaisia teknisiä tapoja järjestää hybridiopetusta.
Seuraavat teknologiailtapäivä pidetään 11.4.2023 (ITK-webinaari)
Katso sivuilta tulevat teknologiailtapäivät ja tallenteet menneistä tapahtumista.
*ITK-konferenssi, 19-21.4.2023, Hämeenlinna
Suomen suurin digitaalisen koulutuksen ja oppimisen tapahtuma Interaktiivinen Tekniikka Koulutuksessa järjestetään Hämeenlinnassa Aulangolla 19.-21.4.2023 teemalla Oppimisen huikea ihanuus.
*AMK-päivät, 3.-5.5.2023, Espoo
Valtakunnalliset AMK-päivät toteutetaan tänä vuonna kattoteemoilla digitaalisuus, hyvinvointi ja kansainvälisyys. Tapahtuman yhteisen ohjelman lisäksi aikatauluun on sisällytetty työpajatyöskentelyä innopajoissa, joissa innostutaan pedagogiikka-, turvallisuus- tai TKI-teemasta.
Ilmoittautuminen ja tapahtuman tarkempi ohjelma löytyy AMK-päivien tapahtumasivulta
*Korkeakoulupedagogiikan päivät – Pedaforum 2023, 6.-8.6.2023
Korkeakoulupedagogiikan päivät järjestetään 6.-8.6.2023 Tampereella Hervannassa. Tapahtuman teemana on Kohti kestävää korkeakoulupedagogiikan toimintakulttuuria. Tavoitteena on jakaa kokemuksia hyvistä käytännöistä ja tietoa korkeakoulupedagogisesta tutkimuksesta laadukkaan oppimisen edistämiseksi ja opetuksen kehittämiseksi.
*EUNIS Congress, 14-16.6.2023, Vigo, Spain
The EUNIS 2023 Congress provides an ideal forum to present and publish the latest results of research, development, and deployment of information technology and systems for Higher Education Institutions.
Digiopetusuutiset-tiedotetta toimittaa Suvi Junes, suvi.junes(at)tuni.fi, Tampereen korkeakouluyhteisön tietohallinnosta