Digiopetusuutisia 4/2021

Digiopetusuutisia -ajankohtaistiedote kokoaa yhteen opetusteknologiaan ja digiopetukseen liittyviä uutisia, tapahtumia, julkaisuja ja tutkimustietoa. Jos haluat uutiskirjeestä herätteen sähköpostiisi, käy antamassa sähköpostiosoitteesi lomakkeella.

Sisältö:

 • Julkaisu: Horizon report 2021 – tulevat teknologiatrendit
 • Julkaisu: Tanhua-Piiroinen, E., Honkonen, K., Vuorio, J. ja Viteli, J.: Poikkeusvuosi 2020 kouluissa: Tutoropettajien ja tutortoiminnan aluekoordinaattoreiden kokemuksia ja havaintoja
 • Tallenteita menneistä tapahtumista
 • Tulevat tapahtumat ja webinaarit
  • Analytiikkaseminaari, 4.5.2021, Online
  • eEemeli-kilpailun tulosten julkistus, 5.5.2021, Online
  • ÄlyOppi-hankkeen webinaarit
  • EXAM-käyttäjäiltapäivä, 7.5. klo 12.00–15.00
  • Office 365 Keep on Track -webinaarit
  • Digivisio 2030 -hankkeen webinaari, 20.5.2021, Online
  • Learning Futures -conference, 8-9.6.2021, Online
  • EUNIS Congres 2021, 9.-11.6.2021, Online
  • EdMedia + Innovate Learning, 6.-8.7.2021, Online

 

Julkaisu: Horizon report 2021 – tulevat teknologiatrendit

Vuosittain ilmestyvässä Horizon-projektin raportissa kuvataan teknologiat, joilla uskotaan olevan suuri vaikutus opetukseen, oppimisen ja tutkimukseen seuraavan viiden vuoden aikana. Raportissa pohditaan myös pandemian vaikutusta aiempina vuosina ennustettuihin trendeihin.

Vuoden 2021 raportin voi lukea EDUCAUSEn sivuilta

 

Julkaisu: Tanhua-Piiroinen, E., Honkonen, K., Vuorio, J. ja Viteli, J.: Poikkeusvuosi 2020 kouluissa: Tutoropettajien ja tutortoiminnan aluekoordinaattoreiden kokemuksia ja havaintoja

Selvitys jatkaa saman tutkimusryhmän aikaisemmin, keväällä 2020 aloittamaa kartoitusta tutoropettajien kokemuksista pandemiakeväältä 2020. Koronapandemian myötä tutoropettajien rooli ja tutortoiminnan vaikutus etäyhteyksiä hyödyntävän opetuksen sujumiseen ovat nousseet selvästi esille. Tämän selvityksen myötä tutoropettajien ja -koordinaattoreiden näkemykset tuovat oman lisänsä laajempaan korona-ajan koulutuksen tutkimukseen.

Julkaisu luettavissa (pdf) Suomen eOppimiskeskuksen sivuilla

Tallenteita menneistä tapahtumista

Virtuaali-ITK: Arkea & unelmia -webinaarisarja järjestettiin 12.-16.4.2021. Tallenteet tapahtumasta ovat katsottavissa sivuilla.

Tulevaisuuden ammattikorkeakoulu -tapahtuma pidettiin 17.2.-14.4.2021. Hackathon-tapahtumassa  opiskelijatiimien ideoimat ratkaisut on julkaistu tapahtuman sivuilla.

 

Tulevat tapahtumat ja webinaarit

Analytiikkaseminaari, 4.5.2021, Online

AnalytiikkaÄly-hankkeen toukokuun tapahtumana järjestetään Analytiikkaseminaari, jossa esitellään hankkeen tuloksia, sekä käydään keskustelua opiskelijan tukemisesta oppimisanalytiikan avulla. Tapahtuman keynote-puhujana toimii Dr. Yi-Shan Tsain (Monash University), joka kertoo oppimisanalytiikan käyttöönotosta yliopistoissa.

Päivän ohjelmaan pääset tutustumaan tarkemmin täältä

eEemeli-kilpailun tulosten julkistus, 5.5.2021, Online

eEemeli-kilpailu palkitsee vuosittain vuoden parhaat suomalaiset digitaaliset oppimisratkaisut. Vuoden 2021 kilpailun tulokset julkistetaan juhlavassa palkintogaalassa 5.5.2021 klo 14-16.

Ohjelma

ÄlyOppi-hankkeen webinaarit

Älykkäät oppimisympäristöt ja niiden sisällöntuotanto -hankkeen tarkoituksena on kehittää ja laajentaa yliopistokohtaisia sähköisiä oppimisympäristöjä korkeakoulujen väliseen käyttöön. ÄlyOppi järjestää webinaarisarjan, joka esittelee kunkin osahankkeen tuotoksia ja saavutuksia.

Seuraava webinaari: 7.5. Johdatus todennäköisyyslaskentaan ja tilastolliseen päättelyyn -opintojakso verkossa (Simo Ali-Löytty ja Pekka Pere, Tampereen yliopisto)

Lue kevään muut webinaariajat ja aiheet ja katso menneiden webinaarien tallenteet

EXAM-käyttäjäiltapäivä 7.5. klo 12.00–15.00

Korkeakoulujen yhteinen EXAM on palvellut käyttäjiään jo kuusi vuotta. Vuosien aikana on tehty paljon kehitystä, mm. yhteiskäyttöä eli tenttivierailuja ja yhteistenttejä, analytiikkaa ja uusia toimintoja kuten väittämä. EXAM-käyttäjäiltapäivässä pääset vaikuttamaan EXAMin kehitykseen eri näkökulmista sekä kuulet mitä kaikkea EXAMilla voi oikeastaan tehdä.

Lue lisää

Office 365 Keep on Track -webinaarit

Keep on Track -webinaareissa kuulet uusimmat uutiset Microsoft 365 -maailmasta. Ilmaiset webinaarit järjestetään kahden kuukauden välein, ja ne ovat avoimia kaikille kiinnostuneille.

Seuraava maksuton Office 365 Keep on Track -webinaari järjestetään keskiviikkona 19.5.2021 klo 9-10.

Lue lisää

Digivisio 2030 -hankkeen webinaari 20.5.2021, Online

Digivisio on kaikkien Suomen korkeakoulujen yhteinen hanke, joka avaa oppimisen kansalliset tietovarannot yksilön ja yhteiskunnan käyttöön. Pitkäjänteinen digivisiotyö tukee oppijoiden oppimista läpi elämän sekä mahdollistaa pedagogiikan kehittymisen ja korkeakoulujen uudistumisen. Vuonna 2030 Suomessa on avoin ja tunnustettu oppimisen ekosysteemi, joka hyödyttää myös laajasti niin tutkimus- ja innovaatiotoimintaa kuin työelämääkin.

Seuraava hanketta esittelevä webinaari järjestetään 20.5. klo 14:00-15:00. Tarkemmat tiedot julkaistaan hankkeen sivuilla, jossa myös aiempien webinaarien tallenteet katsottavissa.

Learning Futures -conference, 8-9.6.2021, Online

The ‘Learning Futures’ conference will create a cross-disciplinary platform where participants can meet, share, and discuss new ideas concerning futures and learning. The conference program will consist of keynote lectures, parallel sessions, participatory workshops and a chaired poster session.

Website

EUNIS Congres 2021, 9.-11.6.2021, Online

EUNIS Annual Congress 2021 entitled A New Era of Digital Transformation: Challenges for Higher Education will be held in Virtual Athens, Greece on 9-11 June 2021 online.

Website

EdMedia + Innovate Learning, 6.-8.7.2021, Online

EdMedia + Innovate Learning, the premier international conference in the field since 1987, spans all disciplines and levels of education attracting researchers and practitioners in the field from 70+ countries. Conference offers a forum for the discussion and exchange of research, development, and applications on all topics related to Innovation and Education.

Website

 

Digiopetusuutiset-tiedotetta toimittaa Suvi Junes, suvi.junes(at)tuni.fi, Tampereen korkeakouluyhteisön digimentoritoiminnan koordinaattori