Digiopetusuutisia 4/2023

Digiopetusuutisia 4/2023

Digiopetusuutisia -ajankohtaistiedote kokoaa yhteen opetusteknologiaan ja digiopetukseen liittyviä uutisia, tapahtumia, julkaisuja ja tutkimustietoa. Jos haluat uutiskirjeestä herätteen sähköpostiisi, käy antamassa sähköpostiosoitteesi lomakkeella.

Sisältö:

  • Kasvatuksen ja koulutuksen digitalisaation linjaukset
  • Julkaisu: Kärnä, E., Humala, I., Lahtinen, A. & Asikainen, M.: Tekoälyn mahdollisuudet käyttöön työyhteisössä
  • Saavutettavan hybridiopetuksen työkalupakki
  • Digivisio-blogi: Yhteisellä visiolla kohti maailman parasta digipedagogiikkaa
  • Digivisio 2030 –hankkeen podcast syventyy oppimisen tulevaisuuteen
  • Tulevat tapahtumat, webinaarit ja tallenteet
    • Digivisio-webinaarit
    • Ilona-webinaarit
    • AMK-päivät, 3.-5.5.2023, Espoo
    • Webinaari: Tekoäly – oppimisen ja valmentamisen uusi vaikuttava moderni työväline, 16.5.2023
    • Korkeakoulupedagogiikan päivät – Pedaforum 2023, 6.-8.6.2023
    • EUNIS Congress, 14-16.6.2023, Vigo, Spain
    • OEB-konferenssin tallenteita

  

Kasvatuksen ja koulutuksen digitalisaation linjaukset

Suomi haluaa olla johtava kestävän digitalisaation kehittäjä ja hyödyntäjä kasvatuksessa, opetuksessa ja koulutuksessa. Näin edistetään yhdenvertaisia mahdollisuuksia oppia ja kehittyä. 14.4. julkistetut yhteiset linjaukset näyttävät suunnan toimialan digitalisaatiolle. Vuoteen 2027 ulottuvissa linjauksissa tavoitteena on, että digitalisaatio tukee yhdenvertaisia mahdollisuuksia laadukkaaseen oppimiseen ja osaamisen kehittämiseen. Järjestelmät ja palvelut ovat laadukkaita ja yhteentoimivia. Digitaalinen toimintaympäristö tukee yhteistyötä ja tietoperustaista kehittämistä.

Kansainväliset ja kansalliset strategiat asettavat kunnianhimoisia tavoitteita kasvatuksen ja koulutuksen digitalisaatiolle, jonka kehitys on ollut nopeaa viime vuosina. Tavoitteisiin ja kehittämistarpeisiin vastaaminen edellyttää määrätietoista yhteistyötä. Visiolauseessa Suomi on maailman johtava kestävän digitalisaation kehittäjä ja hyödyntäjä kasvatuksessa, opetuksessa ja koulutuksessa vuonna 2027. Digitalisaatiolla edistetään kaikkien yhdenvertaisia mahdollisuuksia oppia ja kehittyä. Digitaaliset työkalut ja toimintaympäristöt tukevat oppijoiden yksilöllisiä tarpeita sekä edistävät yhdenvertaisuutta ja koulutuksen saavutettavuutta. Digitalisaatio tukee yhteistyötä toimijoiden välillä ja oppimista elämän eri vaiheissa. Digitalisaatiota edistetään tietoperustaisesti kestävän kehityksen periaatteita noudattaen.

Linjaukset ovat toimialan yhteisiä ja koko koulutusjärjestelmää koskevia. Asiakirjassa kuvataan digitalisaation kehittämisen edellyttämät toimenpiteet

Linjaukset luettavissa OKM:n sivuilla

Juttu aiheesta

 

Julkaisu: Kärnä, E., Humala, I., Lahtinen, A. & Asikainen, M.: Tekoälyn mahdollisuudet käyttöön työyhteisössä

 Työkirja tarjoaa kaikille oppia uusien teknologisten ratkaisujen käyttöönotosta tietotyöorganisaatioissa yhteiskehittämisen keinoin. Se kerää yhteen kahdessa eri hankkeessa opittua ja kerättyä tietoa sekä sen kehitysvaiheita ja tuloksia. Tekoäly tulee – Tuki, osaaminen ja yhteistyö kuntoon! ja Tekoälyn mahdollisuudet käyttöön yhteiskehittämällä: e-työkirja tukitoimintojen asiantuntijoille ja heidän esihenkilöilleen -hankkeissa tutkittiin, kuinka tietotyössä voidaan ottaa käyttöön tekoälyn eri mahdollisuudet. Työkirjan keskeisinä osioina ovat näihin aiheisiin liittyvät työpajakuvaukset ja toteutusmenetelmät.

Lue raportti (.pdf)

 

Saavutettavan hybridiopetuksen työkalupakki

Hybridiopetuksen ja -työskentelyn taidot ja tavat -hanke on Suomen eOppimiskeskus ry:n koordinoima ESR-rahoitteinen hanke.

Hankkeen julkaisema hybridiopetuksen ja -työskentelyn ”työkalupakki” kattaa mm. pedagogiset valinnat, tekniset ratkaisut sekä osaamiset saavutettavien hybriditilanteiden onnistumiseksi. Erityistä huomiota kiinnitetään mm. läsnäolon tunteen vahvistamiseen sekä toimivan vuorovaikutuksen luomiseen. Työkalupakin materiaaleja voi hyödyntää oman hybriditilanteiden suunnitteluun sekä kehittämiseen. Sivulta löytyvä Hybridiopetuksen ja -työskentelyn taidot ja tavat -posteri oli esillä vuoden 2023 ITK:ssa.

Tutustu materiaaliin hankkeen sivuilla

 

Digivisio-blogi: Yhteisellä visiolla kohti maailman parasta digipedagogiikkaa

Digivisio 2030 -hankkeen blogisarja avaa hankkeessa laadittua digipedagogiikan visiota. Ensimmäisessä osassa Sini Hakala (koordinaattori, Digipedagogiikka) kertoo, miten visiota toteutetaan muun muassa kansallisilla digipedagogiikan koulutuksilla ja digipedagogiikan laatukriteereillä sekä tuomalla arjen ratkaisuja korkeakouluihin.

Lue blogikirjoitus Digivision sivuilta

 

Digivisio 2030 –hankkeen podcast syventyy oppimisen tulevaisuuteen

Oppimisen seuraava luku –podcast sukeltaa syvälle oppimisen tulevaisuuden teemoihin ja pyrkii lisäämään ymmärrystä oppimiseen ja korkeakoulutukseen vaikuttavista megatrendeistä ja ilmiöistä.

Podcastin ensimmäinen jakso ilmestyy 2.5.2023, ja se on kuunneltavissa SoundCloudissa, Spotifyssa ja Apple Podcastsissa sekä Digivisio-hankkeen YouTube-kanavalla. Uusi jakso julkaistaan aina tiistaisin toukokuun ajan.

Lue lisää ja linkki podcastiin

 

Tulevat tapahtumat, webinaarit ja tallenteet

 *Digivisio-webinaarit

Digivisio on kaikkien Suomen korkeakoulujen yhteinen hanke, joka avaa oppimisen kansalliset tietovarannot yksilön ja yhteiskunnan käyttöön. Webinaarit esittelevät hankkeen etenemistä. Digivisio-webinaareja järjestetään noin kerran kuukaudessa. Seuraava webinaari:

Kevään webinaarit

  • ti 23.5. klo 14.00-15.00
  • ma 19.6. klo 14.00-15.00

Aiempien webinaarien ja muiden tilaisuuksien tallenteet löydät Wiki-sivulta

Tarkemmat tiedot tapahtumista hankkeen sivuilta

 

*Ilona-webinaarit

Ilona järjestää erilaisia oppimisen inspiraatiowebinaareja useita kertoja kuukaudessa. Vierailevat asiantuntijat ja ajankohtaiset aiheet pitävät yllä mielenkiintoa laajasti teknologian hyödyntämisestä.

Sivuilla myös tallenteita menneistä webinaareista

Lue lisää ja ilmoittaudu

 

*AMK-päivät, 3.-5.5.2023, Espoo

Valtakunnalliset AMK-päivät toteutetaan tänä vuonna kattoteemoilla digitaalisuus, hyvinvointi ja kansainvälisyys. Tapahtuman yhteisen ohjelman lisäksi aikatauluun on sisällytetty työpajatyöskentelyä innopajoissa, joissa innostutaan pedagogiikka-, turvallisuus- tai TKI-teemasta.

Ilmoittautuminen etäosallistujaksi 1.5. mennessä ja tapahtuman tarkempi ohjelma löytyy AMK-päivien tapahtumasivulta.

 

*Webinaari: Tekoäly – oppimisen ja valmentamisen uusi vaikuttava moderni työväline, 16.5.2023

Maksuttomassa webinaarissa käydään läpi miten tekoälyä voidaan käyttää opettamisen ja valmentamisen tukena ja tutustutaan erilaisiin käyttötapoihin ja käytännön esimerkkeihin. Webinaari järjestetään Sulavan, valmennus- ja muutosyritys Kaswun sekä Microsoftin kanssa yhteistyössä. Kaikille ilmoittautuneille toimitetaan tallenne webinaarista työn tueksi.

Lue lisää ja ilmoittaudu

 

*Korkeakoulupedagogiikan päivät – Pedaforum 2023, 6.-8.6.2023

Korkeakoulupedagogiikan päivät järjestetään 6.-8.6.2023 Tampereella Hervannassa. Tapahtuman teemana on Kohti kestävää korkeakoulupedagogiikan toimintakulttuuria. Tavoitteena on jakaa kokemuksia hyvistä käytännöistä ja tietoa korkeakoulupedagogisesta tutkimuksesta laadukkaan oppimisen edistämiseksi ja opetuksen kehittämiseksi.

Sivut

 

*EUNIS Congress, 14-16.6.2023, Vigo, Spain

The EUNIS 2023 Congress provides an ideal forum to present and publish the latest results of research, development, and deployment of information technology and systems for Higher Education Institutions.

EUNIS2023 info

 

Digiopetusuutiset-tiedotetta toimittaa Suvi Junes, suvi.junes(at)tuni.fi, Tampereen korkeakouluyhteisön tietohallinnosta