Digiopetusuutisia 9/2019

Tämä Digiopetusuutisia -ajankohtaistiedote korvaa aiemmin ilmestyneen Tampereen eOppimisen klusterin uutiskirjeen. Tiedotteeseen kerätään opetusteknologiaan ja digiopetukseen liittyviä uutisia, tapahtumia, julkaisuja ja tutkimustietoa. Jos haluat uutiskirjeestä herätteen sähköpostiisi, käy antamassa sähköpostiosoitteesi lomakkeella

Sisältö

– Julkaisu: Huhtanen, Aleksi: Verkko-oppimisen muotoilukirja. Käytännön työkaluja laadukkaan verkko-oppimisen muotoiluun
– Bazaar-konseptille voitto Hacking Higher Education –kilpailussa
– Tulevaisuuden osaamistarpeita arvioitu aloittain
– Digikorkeakoulu 2030 -roadshow
– Syksyn webinaareja ja tallenteita:
– eAMK:n osaamismerkkiwebinaarisarja
– Webinaareja saavutettavuusaiheista
– DigiKilta-webinaarit
– ITK-webinaarit
– Tulevia tapahtumia:
Digisfääri, 31.10. -1.11.2019, Espoo
– OEB, 27.-29.11.2019, Berlin
– Digioppimisen areena 2019, 3.12.-4.12.2019, Helsinki
– Bett, 22-25.1.2020, London

 

Julkaisu: Huhtanen, Aleksi: Verkko-oppimisen muotoilukirja. Käytännön työkaluja laadukkaan verkko-oppimisen muotoiluun

Tekniikan alan verkostoyliopisto FITech (Finnish Institute of Technology) perustettiin vuonna 2017. Perustajajäseniä ovat Suomen seitsemän tekniikan alalla toimivaa yliopistoa, Teknologiateollisuus ry sekä Tekniikan Akateemiset ry (TEK). FITech perustettiin lisäämään yhteistyötä tekniikan alalla. Tavoitteena on ohjata tekniikan alan osaajia Suomen kasvualoille ja vastata tekniikan alalla nouseviin osaajatarpeisiin.

FITech on julkaissut Verkko-oppimisen muotoilukirjan verkostoyliopiston opettajien tueksi. Nyt julkaistava opas tarjoaa käytännön työkaluja ja malleja erityisesti verkkokurssien luomiseen ja kehittämiseen.

FITechin opettajat kohtaavat uudenlaisen tilanteen, jossa kurssien osallistujajoukko on erittäin monimuotoinen ja oppiminen tapahtuu isoilta osin verkossa. Siksi opettajille halutaan antaa käyttöönottovalmiita työkaluja tiiviissä muodossa. Muotoilukirja toimii aiemmin julkaistun FITechin Oppimismuotoilun työkalupakin käyttöohjeena ja sen sisältö perustuu uusimpaan oppimista koskevaan tutkimukseen.

FITech järjestää julkaisuwebinaarin keskiviikkona 2.10.2019 klo 10–11, jossa FITech-tiimin learning designer Akseli Huhtanen esittelee Muotoilukirjaa ja työkaluja englanniksi. Osallistu webinaariin

Lataa muotoilukirja ja työkalupakki:

Verkko-oppimisen muotoilukirja v 1.4.1 (pdf)

Oppimismuotoilun työkalupakki v 2.0 (pdf)

 

Bazaar-konseptille voitto Hacking Higher Education -kilpailussa

Tampereen korkeakouluyhteisö voitti Dare to Learn –tapahtumassa Helsingissä 20.9. Bazaar-konseptillaan Hacking Higher Education -kilpailun. Bazaarin suunnittelua ohjaavia näkökulmia eri toimijoilla ovat alusta asti olleet osaamisen tulevaisuuden yhteinen arvonluonti, kuten jatkuvan oppimisen, osaamisyhteistyön ja innovaatiokyvykkyyden tukeminen. Nämä tavoitteet edellyttävät korkeakouluyhteisöltä uudenlaista avoimuutta ja tiiviitä kumppanuuksia muun muassa alumneihin ja työelämään. Bazaar-konseptin muotoilussa sisäiset ja ulkoiset sidosryhmät ovat olleet vahvasti mukana.

Konseptin ytimessä on niin sanottu ekosysteemi ja tätä tukeva digitaalinen alusta, jossa tuodaan yhteen tarpeita eli kysyntää ja ratkaisuntekijöitä sekä työkaluja eli tarjoomaa. Ekosysteemin jäseniä ovat niin alumnit, opiskelijat, henkilöstö kuin yritykset ja erilaiset organisaatiotkin. Osaamisen kehittämisen keinovalikoiman muodostavat Tampereen korkeakouluyhteisö ja sen luotetut partnerit yhdessä. Konsepti haastaakin hyvässä hengessä nykyiset toimintatavat ja –kulttuurin.

Lue lisää

Dare to Learn -sivusto

 

Tulevaisuuden osaamistarpeita arvioitu aloittain

Osaamisen ennakointifoorumi on opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Opetushallituksen yhteinen ennakoinnin asiantuntijaelin. Osaamisen ennakointifoorumin ennakointiryhmät ovat arvioineet tulevaisuuden osaamisia toimialaryhmittäin. Kullekin toimialaryhmälle on määritelty, mitkä osaamiset ovat tärkeimpiä ja minkä osaamisen merkitys kasvaa vuonna 2035.

Toimialaryhmissä tarvittavia osaamisia ja taitoja tarkastellaan ennakointiryhmien arvioissa kahdesta näkökulmasta. Yhtäältä nostetaan esille osaamiset, joiden merkitys kasvaa eniten tulevaisuudessa. Nämä osaamiset ilmentävät erilaisia laajoja muutostrendejä, jotka liittyvät esimerkiksi teknologiseen kehitykseen ja digitalisaatioon. Digiosaamiset korostuvat tässä tarkastelussa.  Toisaalta esiin nostetaan tärkeimmät osaamiset, jotka voivat olla sekä merkitykseltään kasvavia mutta myös sellaisia, joiden merkitys pysyy nykytilanteeseen nähden verrattain muuttumattomina. Ne voivat olla luonteeltaan geneerisiä osaamisia, joita tarvitaan työssä, harrastuksissa ja arjessa, kuten ongelmanratkaisutaidot ja oppimiskyky.

Toimialaryhmien osaamiskortteihin sisältyvät merkitykseltään kasvavat osaamiset sekä toimialaryhmän tärkeimmät osaamiset. Osaamiset ovat luonteeltaan yleisiä osaamisia, työelämäosaamisia ja digiosaamisia, jotka voivat olla toimialarajat ylittäviä ja työelämässä tarvittavia osaamisia, kuten asiakaspalveluosaaminen ja hankintaosaaminen. Osaamiskortteja voi hyödyntää esimerkiksi opetussuunnitelmien ja tutkintojen kehittämistyössä, oppilaanohjauksessa, uraohjauksessa sekä koulutuksen kehittämisessä.

Lue lisää ja lataa osaamiskortit

 

Digikorkeakoulu 2030 -roadshow

OKM kehittämishankkeet Digicampus, eAMK ja Ristiinopiskelun kehittäminen sekä OKM:n avointen oppimateriaalien palvelu järjestävät Digikorkeakoulu 2030 –roadshown. Roadshown aiheina ovat ristiinopiskelu, laadukas ja esteetöntä verkko-opetusta ja ohjausta korkeakouluissa sekä näiden edistäminen ja työvälineet.

Digikorkeakoulu 2030 -roadshown  päivämäärät ja paikat:

  •     Kuopio | 28.10.2019 klo 12-16
  •     Turku | 29.10.2019 klo 12-16
  •     Helsinki | 15.11.2019 klo 9-13
  •     Oulu | 18.11.2019 klo 12-16
  •     Tampere | 28.11.2019 klo 9-13

Roadshown ohjelma on samansisältöinen jokaisella paikkakunnalla, ja koostuu johdon puheenvuorosta sekä työpajoista. Tarjoamme myös mahdollisuuden tulla ständeille keskustelemaan mukana olevien hankkeiden työntekijöiden kanssa mieltä askarruttavista aiheista.

Työpajojen teemat: Avoimet oppimateriaalit rajoja ylittävän opiskelun tukena, opetusyhteistyötä toimivissa verkostoissa, korkeakoulujen yhteinen oppimisympäristö on mahdollisuus ja laatua verkkototeutuksiin.

Tarkempi ohjelma ja aikataulut

Ilmoittautuminen

 

Syksyn webinaareja ja tallenteita

eAMK:n osaamismerkkiwebinaarisarja

eAMK järjestää syksyllä 2019 osaamismerkkiteemaisen webinaarisarjan, joka koostuu neljästä 30 minuuttia kestävästä webinaarista. Mukana on asiantuntijoita eri korkeakouluista ja niiden ulkopuoleltakin.

  • webinaari  2.10. klo 14-14:30: Onnistuneen merkin salaisuudet
  • webinaari  6.11. klo 14-14:30: Mitä hyötyä osaamismerkeistä on?
  • webinaari  4.12. klo 14-14:30: Kartoitus ammattikorkeakoulujen osaamismerkeistä

Lue lisää webinaareista täältä

Menneiden eAMK-webinaarien tallenteet löydät täältä

Kuuntele myös eAMK-hankkeen podcasteja!

PedaCast avaa, mitä digiammattikorkeakouluun kuuluu niin opettajan, opiskelijan kuin työelämän näkökulmasta.PedaCast on keskusteleva ja käytännönläheinen podcast, joka julkaistaan joka maanantai syksyllä 2019. Noin 10 minuutin mittaisista podcasteista saat ajantasaista tietoa, vinkkejä ja tukea opetus- kuin kehittämistyöhön. Jaksot julkaistaan PedaCastin kotipesässä SoundCloudissa

Lisää tietoa teemoista ja linkit podcasteihin

 

Webinaareja saavutettavuusaiheista

DigiCampus-hankkeen Esteettömyys ja saavutettavuus -osahanke tukee korkeakoulujen henkilökuntaa saavutettavuuden toteuttamisessa.

  • ti 8.10. klo 13-14 Tavoitteena esteettömät ja saavutettavat korkeakouluopinnot – mitä ja miksi
  • ke 9.10. klo 15-16 Saavutettavuuskriteeristö korkeakouluille – info
  • to 31.10. klo 15-16 Saavutettavuuskriteeristö korkeakouluille – kyselytunti
  • ma 11.11. klo 10-11 Mitä saavutettavuuslainsäädäntö tarkoittaa korkeakoulujen näkökulmasta?
  • ma 18.11. klo 10.30-11.00 Saavutettavuusseloste

Lisätiedot

 

DigiKilta-webinaarit

DigiKilta-hanke järjestää säännöllisesti kaikille avoimia ja maksuttomia webinaareja hankkeen teemoihin liittyen. Webinaarin syksyn aiheina mm. digiportfoliot.

Katso webinaaritallenteet sivuilta

 

ITK-webinaarit

ITK-konferenssi järjestetään Hämeenlinnassa Aulangolla 30-vuotisjuhlien merkeissä 1.-3.4.2020.  Konferenssin teemana on Arkea ja unelmia.

ITK-webinaareja järjestetään 24.9. alkaen aina tiistaisin klo 14-15 lokakuun loppuun saakka. Sivuilta löytyvät myös tallenteet menneistä webinaareista.

ITK-webinaarit

Muista myös Call for Papers 30.9.–31.10.2019. Tule ja tee esitysehdotus ITK-konferenssiin

 

Tulevat tapahtumat

Digisfääri, 31.10. -1.11.2019, Espoo

Yli 40 vuoden ajan IT-päivät on ollut suomalaisten korkeakoulujen IT-ammattilaisten isoin vuosittainen tapahtuma. Järjestäjänä on toiminut kukin korkeakoulu vuorollaan. Tänä vuonna IT-päivät pidetään nimellä  Digisfääri. Aalto-yliopisto toivottaa korkeakoulujen IT-ammattilaiset tervetulleeksi tulevaisuuden kampukselleen.

Sivut

OEB, 27.-29.11.2019, Berlin

OEB conference is the global, cross-sector conference on technology supported learning and training.

Info

Digioppimisen areena 2019, 3.12.-4.12.2019, Helsinki

Uudistuneelta Digioppimisen areenalta saat tuhdit eväät digioppimiseen itse tekemisen ja yhdessä kokeilemisen kautta. Tule kehittämään digipedagogista osaamistasi ja nappaa talteen parhaat vinkit.

Sivut

Bett, 22-25.1.2020, London

Bett is the learning technology event and global meeting place for the education technology community. Attending the event is the best way to see the latest technology and innovative solutions that inspire, in order to shape and improve the way people learn from the classroom to the boardroom.

Website

 

Digiopetusuutiset-tiedotetta toimittaa Suvi Junes, suvi.junes(at)tuni.fi, Tampereen korkeakouluyhteisön digimentoritoiminnan koordinaattori