Digiopetusuutisia 9/2022

Digiopetusuutisia -ajankohtaistiedote kokoaa yhteen opetusteknologiaan ja digiopetukseen liittyviä uutisia, tapahtumia, julkaisuja ja tutkimustietoa. Jos haluat uutiskirjeestä herätteen sähköpostiisi, käy antamassa sähköpostiosoitteesi lomakkeella.

Sisältö:

 • Julkaisu: Oppimisen ja oppimateriaalien avoimuuden linjaus
 • Nuottila, E., Brauer, S., Pakanen, L., Juntunen, E., Ruhalahti, S., Korhonen, A-M., Paananen, H., Pesonen, A., Rantamäki, H., Huhtahaara, V. (toim.): Osuvat taidot -käsikirja. Opas valtakunnalisen osaamismerkkijärjestelmän kehittämiseen.
 • Jo 200 vinkkiä Vinkkipankissa!
 • Tulevat tapahtumat, webinaarit ja tallenteet
  • Digivisio: webinaareja, studiot ja roadshow
  • Microsoft Teams Spotlight: Microsoft Teams & Ignite 2022t, 27.10.2022, online
  • ITK-konferenssi, 5.-7.10.2022, Hämeenlinna
  • IT2022, 16.-17.11.2022, Lahti
  • Online Educa Berlin (OEB), 23.-25.11.2022, Berlin

 

 Julkaisu: Oppimisen ja oppimateriaalien avoimuuden linjaus

Oppimisen ja oppimateriaalien avoimuuden linjaus täsmentää Avoimen tieteen ja tutkimuksen julistuksessa asetettua päämäärää, että avoimien oppimateriaalien laatiminen, hyödyntäminen ja yhteiskehittäminen sekä muut avoimet opetuskäytännöt ovat osa korkeakoulutuksen arkea ja mahdollistavat jatkuvan oppimisen.

Linjaus koostuu yhteisistä periaatteista ja oppimateriaalien avoimen saatavuuden sekä avoimien oppimis- ja opetuskäytäntöjen osalinjauksista, joissa määritellään tavoitteita ja toimenpiteitä.

Linkki julkaisuun ja lisätiedot Avointiede.fi-sivustolla

 

Nuottila, E., Brauer, S., Pakanen, L., Juntunen, E., Ruhalahti, S., Korhonen, A-M., Paananen, H., Pesonen, A., Rantamäki, H., Huhtahaara, V. (toim.): Osuvat taidot -käsikirja. Opas valtakunnalisen osaamismerkkijärjestelmän kehittämiseen

Osuvat taidot -käsikirja on opas osaamismerkkien maailmaan. Käsikirja pyrkii avaamaan oleellisimman osan osaamismerkkien kehitystyössä saaduista kokemuksista. Käsikirjan tarkoitus on silottaa tulevien osaamismerkistöjen kehittäjien tietä ja antaa esimerkkejä kehittämistyön vaiheista, käyttöönotosta, käytöstä ja soveltuvuudesta eri kohderyhmissä.

Juttu julkaisusta Tieken sivuilta

Julkaisu luettavissa: Oamk Journal

 

Jo 200 vinkkiä Vinkkipankissa!

Vinkkipankin vinkit ovat pieniä arkea helpottaviaa oivalluksias, tapauskuvauksia onnistuneesta tilanteesta tai suosituksia hyvistä digityökaluista. Vinkit koskevat digityökaluja ja -ympäristöjä ja niiden käyttöä opetuksessa, opiskelussa tai niiden hyödyntämistä työn tekemisen ja yhteisön tukena. Vinkkipankkiin on koottu jo 200 vinkkiä.

Vinkit on suunnattu ensisijaisesti Tampereen korkeakouluyhteisön jäsenille, mutta suurin osa vinkeistä on yleisohjeita jonkin digityökalun hyödyntämiseen. Voit hakea sopivaa vinkkiä hakusanalla tai työkalujen ja käyttötapojen mukaisista kategorioista. Vinkkipankki rakentuu yhteisön hyvistä kokemuksista ja oivalluksista, joten olet tervetullut tallettamaan pankkiin myös omat vinkkisi sivuilta löytyvän lomakkeen avulla.

Tutustu vinkkipankkiin osoitteessa https://sites.tuni.fi/vinkkipankki

Englanninkielisen vinkkipankin, Digital Toolkit, löydät osoitteesta https://sites.tuni.fi/digitaltoolkit

Vinkkipankki on osa Tampereen korkeakouluyhteisön digimentoritoimintaa.

 

Tulevat tapahtumat, webinaarit ja tallenteet

 *Digivisio: webinaareja, studiot ja roadshow

Digivisio on kaikkien Suomen korkeakoulujen yhteinen hanke, joka avaa oppimisen kansalliset tietovarannot yksilön ja yhteiskunnan käyttöön. Webinaarit esittelevät hankkeen etenemistä. Digivisio-webinaareja järjestetään noin kerran kuukaudessa. Seuraavat webinaarit:

 • 25.10.
 • 29.11.

Digipedagogiikan studiot:

Digipedagogiikan studiot on tarkoitettu kaikille kiinnostuneille ja erityisesti korkeakoulujen opettajille sekä pedagogiselle ja tekniselle tukihenkilöstölle.

 • 31.10. Laadukas digipedagogiikka
 • 23.11. Modulaarisuuden pedagogiset periaatteet
 • 12.12. Mikro-oppimisen arviointi

Roadshow:

Digivisio-hanke järjestää korkeakoulujen kanssa roadshow-sarjan, jossa kierretään lähes kaikki 38 korkeakoulua vuoropuhelun ja tutustumisen merkeissä.

Katso aikataulut täältä

Tarkemmat tiedot tapahtumista hankkeen sivuilta

 

Microsoft Teams & Ignite 2022 Spotlight, 27.10.2022,  online

Maksuttomassa Microsoft Teams Spotlight -webinaarissa saat ajan hermolla olevan tietopaketin Microsoft Igniten uusimmista tiedoista ja päivityksistä Microsoft Teamsin ominaisuuksiin ja sen tuomiin mahdollisuuksiin.

Lue lisää: Sulava.com

 

ITK-konferenssi, 5.-7.10.2022, Hämeenlinna

Suomen suurin digitaalisen koulutuksen ja oppimisen tapahtuma Interaktiivinen Tekniikka Koulutuksessa järjestetään Hämeenlinnassa Aulangolla 5.-7.10.2022.

Lue lisää: https://itk-konferenssi.fi/

 

IT2022, 16.-17.11.2022, Lahti

Vuosittain järjestettävät korkeakoulujen IT-päivät ovat tänä vuonna Lahdessa LAB Ammattikorkeakoulun ja LUT Yliopiston yhteiskampuksella 16.-17.11.2022. Järjestysvastuun päivistä kantaa LUT Yliopisto.

Sivut: https://www.lut.fi/fi/it2022

 

Online Educa Berlin (OEB), 23.-25.11.2022, Berlin

Online Educa Berlin (OEB) is the annual global, cross-sector conference and exhibition on digital learning and training.

Read more: https://oeb.global/

 

 

Digiopetusuutiset-tiedotetta toimittaa Suvi Junes, suvi.junes(at)tuni.fi, Tampereen korkeakouluyhteisön tietohallinnosta