Digiopetusuutisia 9/2023

Digiopetusuutisia -ajankohtaistiedote kokoaa yhteen opetusteknologiaan ja digiopetukseen liittyviä uutisia, tapahtumia, julkaisuja ja tutkimustietoa. Jos haluat uutiskirjeestä herätteen sähköpostiisi, käy antamassa sähköpostiosoitteesi lomakkeella.

Sisältö:

  • Julkaisu: Karvi: Korkeakoulupedagogiikan tila ja uudistaminen -arviointi
  • Julkaisu: Pedaforum 2023: Korkeakoulupedagogiikan päivät: Kohti kestävää korkeakoulupedagogiikan toimintakulttuuria
  • EU:ssa on valmisteilla tekoälyasetus
  • ITK: Call for papers, 31.10 2023 mennessä
  • Tulevat tapahtumat, webinaarit ja tallenteet
    • ITK-webinaarit
    • Digivisio-webinaarit ja studiot
    • Practical AI – Mitä jokaisen tulisi tietää tekoälystä?
    • Digiturvaviikon tallenteet
    • Tallenteet: Elovalkeat – Tekoäly työkaverina
    • Ilona-webinaarit
    • Korkeakoulujen IT-päivät 8.–9.11.2023, Helsinki
    • Online Educa Berlin (OEB), 22.-24.11.2023, Berlin

 

 

Julkaisu: Karvi: Korkeakoulupedagogiikan tila ja uudistaminen -arviointi

 Kansallinen koulutuksen arviointikeskus (Karvi) arvioi vuosina 2022–2023 korkeakoulupedagogiikan tilaa ja uudistamista. Arvioinnin keskeisenä tavoitteena oli muodostaa kokonaiskuva korkeakoulupedagogiikan nykytilasta ja tulevaisuuden näkymistä kansallisesti. Arvioinnin taustalla ovat Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen visio 2030 sekä opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamat korkeakoulupedagogisen osaamisen kehittämishankkeet. Arvioinnin tuloksena saatiin kokonaiskuva suomalaisen korkeakoulupedagogiikan vahvuuksista ja kehittämiskohteista. Arviointi koski kaikkia suomalaisia korkeakouluja.

Arvioinnin mukaan suomalaisen korkeakoulupedagogiikan vahvuus ovat monipuoliset opetus- ja ohjausmenetelmät. Myös palautteiden keruun tavat opetuksesta ja koulutuksesta ovat monipuoliset. Opetussuunnitelmatyötä tulisi kehittää niin, että opetussuunnitelmien laadinnassa kiinnitettäisiin jatkossa erityistä huomiota prosessin osallistavuuteen ja siihen, että opetussuunnitelmat ovat linjassa strategisten tavoitteiden kanssa. Arvioinnin tulosten pohjalta korkeakoulujen tulee kehittää myös opiskelijoiden sosiaalisen tuen tarjoamista ja opiskeluhyvinvointia nykyistä vahvemmin ja monipuolisemmin keinoin. Opettajien kokema työajan riittämättömyys opetuksen kehittämiseen on myös vakava ongelma, joka on yhteydessä opettajien kokemaan hyvinvointiin, pedagogiseen osaamiseen ja alanvaihtopohdintoihin. Korkeakoulujen tulee tukea opettajien työhyvinvointia nykyistä kattavammin pedagogisella johtamisella, resursoinneilla ja muilla järjestelyillä. Opettajia tulee kannustaa tiimiopettajuuteen ja nykyistä tiiviimpään yhteistyöhön. Opettajien pedagogisen osaamisen kehittämisen tueksi tulee kehittää mentorointia ja muita tukikeinoja.

Lue uutinen julkaisusta

Julkaisu ladattavissa

 

Julkaisu: Pedaforum 2023: Korkeakoulupedagogiikan päivät: Kohti kestävää korkeakoulupedagogiikan toimintakulttuuria

 Korkeakoulupedagogiikan päivät – Pedaforum 2023 on vuosittain järjestettävä yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen pedagogiikan konferenssi. Tampereen yliopiston ja Tampereen ammattikorkeakoulun 6.–8.6. järjestämän konferenssin teemana oli ”Kohti kestävää korkeakoulupedagogiikan toimintakulttuuria”. Julkaisuun on koottu yhteen abstraktit kaikista vuoden 2023 Pedaforumin esityksistä. Abstraktikirja on monipuolinen yhteenveto matkasta kestävään korkeakoulupedagogiikkaan.

Lue julkaisu

 

EU:ssa on valmisteilla tekoälyasetus

EU:ssa valmisteilla olevan tekoälyasetuksen tavoitteena on varmistaa vastuullisempi ja eettisempi tekoäly. Uusissa säännöissä asetetaan velvoitteita tekoälyjärjestelmien valmistajille ja käyttäjille riippuen niiden aiheuttaman riskin suuruudesta.

Parlamentti hyväksyi neuvottelukantansa lakiesitykseen 14. kesäkuuta 2023. Neuvottelut lain lopullisesta muodosta voivat nyt alkaa EU-maita edustavan neuvoston kanssa. Tavoitteena on päästä sopuun vuoden loppuun mennessä.

Lue tekoälysäädöksestä Euroopan parlamentin sivuilta

Tekoälyä koskeva sääntelykehysehdotus

CSC:n blogi: EU:n tekoälysäädöksen seuraavat vaiheet: kohti mahdollistavaa sääntelyä

Kopioston lausunto tekijänoikeuksiin liittyen:

Kopioston lausunnossa korostetaan läpinäkyvyyden tärkeyttä tekijänoikeuksien toteutumiselle. Euroopan parlamentin ehdotuksessa teknologiayritykset velvoitettaisiin ilmoittamaan avoimesti, mitä aineistoa tekoälyn kouluttamiseen on käytetty. Kopiosto kannattaa läpinäkyvyysvelvoitetta ja pitää tärkeänä, että luovan alan tekijät ja kustantajat saavat tietoa siitä, miten heidän teoksiaan on hyödynnetty tekoälyn kouluttamisessa. Kopioston mukaan tekijänoikeuksien on toteuduttava myös tekoälyn kehittämisessä.

Lue lausunto Kopioston sivuilta

 

ITK: Call for papers, 31.10 2023 mennessä

 Suomen suurin digitaalisen koulutuksen tapahtuma ITK2024 järjestetään Hämeenlinnassa Aulangolla 17.-19.4.2024. Esitysehdotuksia pyydetään 31.10.2023 mennessä teemalla ”Ei tekoja ilman älyä”. Esitysehdotuksessa voi lähestyä valitsemaasi aihetta varhaiskasvatuksen, perusopetuksen, toisen asteen koulutuksen, korkeakoulutuksen ja/tai jatkuvan oppimisen näkökulmasta. Ehdotukset arvioidaan ja tulokset ilmoitetaan marras-joulukuussa.

Lue tarkempi CFP-kuvaus

 

Tulevat tapahtumat, webinaarit ja tallenteet

*ITK-webinaarit:

ITK-webinaarit tarjoavat ennakkomaistiaisia ja parhaita paloja ITK-konferenssin ohjelmasta. Webinaarit ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.

Syksyn webinaarien ajankohdat:

  • 5.10.2023
  • 10.10.2023
  • 19.10.2023
  • 26.10.2023

Lue webinaarien sisällöistä lisää sivuilta: https://itk-konferenssi.fi/webinaarit

   

*Digivisio-webinaarit ja studiot

Digivisio on kaikkien Suomen korkeakoulujen yhteinen hanke, joka avaa oppimisen kansalliset tietovarannot yksilön ja yhteiskunnan käyttöön.

Webinaarit:

Webinaarit esittelevät hankkeen etenemistä. Digivisio-webinaareja järjestetään noin kerran kuukaudessa. Seuraava webinaari: 24.10. klo 14

Webinaarien aikataulut ja menneiden webinaarien tallenteet löydät Tapahtumat -sivulta.

Digipedagogiikan studiot

Digipedagogiikan studiot on tarkoitettu kaikille kiinnostuneille ja erityisesti korkeakoulujen opettajille sekä pedagogiselle ja tekniselle tukihenkilöstölle.

Webinaarien ajankohdat:

  • 30.10.: Digipedagogiikan laatukriteerit korkeakoulujen suunnittelun prosesseissa
  • 20.11.: Digipedagogiikan laatukriteerit ja informaalit sisällöt

Lisätietoa studioista

Digivisio-webinaarisarja korkeakoulujen IT-väelle

IT-aiheisen webinaarisarjan tavoitteena on avata Digivision it-kokonaisuuden isoa kuvaa ja lisätä korkeakoulujen ymmärrystä siitä, mitä kyvykkyyksiä, ratkaisuja ja järjestelmiä hankkeessa kehitetään ja miten näitä mahdollisuuksia hyödyntämällä korkeakoulu voi kehittää omaa toimintaansa.

Webinaarien ajankohdat:

  • 20.10. klo 13-14.30
  • 10.11. klo 13-14.30
  • 1.12. klo 13-14.30

Lue lisää

 

*Practical AI –  Mitä jokaisen tulisi tietää tekoälystä?

Kurssin ovat kehittäneet Microsoft Skills for Jobs, Kajaanin ammattikorkeakoulu ja yrityskumppanit. Videotuotannossa kumppanina on toiminut Arrow ECS Suomi. Oppimisalusta, Edukamu, on Kajaanin ammattikorkeakoulun käsialaa.

Edukamu-alustalla voi opiskella kuka tahansa ja kurssin suorittaminen on maksutonta.

Opiskele osoitteessa: https://cs.edukamu.fi/practical-ai-fi

 

*Digiturvaviikon tallenteet

Digi- ja väestötietovirasto järjesti nyt neljättä kertaa Digiturvaviikon, digitaalisen turvallisuuden teemaviikon, joka tarjoaa käytännön keinoja digiturvallisuuden parantamiseen. Osoitteesta https://mediaserver.fi/live/digiturvaviikko löydät 22.-25.9.2023 pidettyjen webinaarien tallenteet, joissa digiturvan ajankohtaisista asioista keskustellaan Suomen johtavien asiantuntijoiden kanssa sekä jaetaan käytännön vinkit digiturva-asioiden ymmärtämiseen, hallintaan ja edistämiseen.

Lue lisää Digiturvaviikon sivuilta

 

*Tallenteet: Elovalkeat – Tekoäly työkaverina

Elovalkeat — tekoäly työkaverina -tapahtuma järjestettiin Suomen eOppimiskeskus ry:n ja Howspace Oy:n yhteistyönä 23.8.2023.

Puheenvuorot:

  • Tekoäly ja rekrytointi: Miten osaaminen kohtaa tarpeen tulevaisuudessa? Lauri Vaisto, Duunitori
  • Tekoäly tuomassa uuden muutosparadigman — Lauri Paloheimo, Pandatron
  • Miksi kielimallien läpinäkyvyys ja jäljitettävyys on välttämätöntä — Harri Ketamo, HeadAI

Tapahtuman tallenteet on julkaistu soittolistana YouTubessa

 

*Ilona-webinaarit

Ilona järjestää erilaisia oppimisen inspiraatiowebinaareja useita kertoja kuukaudessa. Vierailevat asiantuntijat ja ajankohtaiset aiheet pitävät yllä mielenkiintoa laajasti teknologian hyödyntämisestä. Sivuilla myös tallenteita menneistä webinaareista

Lue lisää ja ilmoittaudu

 

*Korkeakoulujen IT-päivät 8.–9.11.2023, Helsinki

Korkeakoulujen IT-päivät kokoaa Suomen ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen IT-asiantuntijat, päättäjät ja yhteistyökumppanit yhteen. Perinteikäs tilaisuus järjestetään jo 46. kerran. Tapahtuman järjestää tänä vuonna Haaga-Helia ammattikorkeakoulu. IT-päivien pääteemana on ”IT:n uusi arki”.

Katso ohjelma

 

*Online Educa Berlin (OEB), 22.-24.11.2023, Berlin

Online Educa Berlin (OEB) is the annual global, cross-sector conference and exhibition on digital learning and training.

Visit website

 

Digiopetusuutiset-tiedotetta toimittaa Suvi Junes, suvi.junes(at)tuni.fi, Tampereen korkeakouluyhteisön tietohallinnosta