Hybridiä ja opetusvideoita

Digimentoreiden syyskuun tapaamisen pääteemana oli hybridiopetus teoriassa ja käytännössä. Lokakuussa keskusteltiin videoiden opetuskäytöstä ja videoiden tehokkaasta editoinnista.

Syyskuu

Syyskuun tapaaminen järjestettiin teeman mukaisesti hybridimoodissa. Vierailijaksi saimme Tampereen korkeakouluyhteisön AV-asiantuntijan eli AVustajan, joka kertoi hybridilaitteistosta ja tekniikasta. Eri kampuksille on varusteltu kevään ja kesän aikana kevythybriditiloja, jotka mahdollistavat hybriditilaisuudet pienellä vaivalla. Digimentorit esittivät omia kokemuksiaan ja näkemyksiään hybridin eri puolista, ja vieraamme sai visaisia kysymyksiä vastattavakseen.

Verkostotapaamisessa jaettiin kokemuksia syksyn Pedaforumista ja Amsterdamissa järjestetystä 7th Innovative Learning Spaces -konferenssista. Amsterdamin konferenssi osalta pääsimme näkemään mm. värikkäitä ja mielenkiintoisia oppimisen tiloja. Euroopan yliopistoissa on korona-aikana rakennettu joustavia hybridin mahdollistavia tiloja.

Lopuksi sivuttiin vielä opetus- ja kulttuuriministeriön ja Opetushallituksen Liikkuva opiskelu -ohjelmaa, jossa on mukana oppilaitoksia laajasti ympäri Suomen – lukuun ottamatta Tampereen opinahjoja. Digimentorit saivatkin pähkinän purtavaksi ja mietittäväksi: Miten opiskelijoiden liikkumista voisi tukea (etä)opetuksen aikana? Millaiset opiskelutehtävät tukisivat opiskelijoiden liikkumista? Teema on tärkeä, ja toivottavasti siihen tartutaan tamperelaisissa korkeakoiuluissa.

Lokakuu

Lokakuun verkostotapaamiseen tuotiin kuulumiset kuun alussa Hämeenlinnassa pidetystä Interaktiivinen tekniikka koulutuksessa (ITK)-konferenssista, jonka sessioissa käsiteltiin ajankohtaisia ja lähitulevaisuuden teemoja monipuolisella otteella. Hybridi puhututtaa niin meillä kuin valtakunnallisestikin ja sen haasteita puitiin useasta eri näkökulmasta. Podcastit liittyvät joustavien oppimisratkaisujen tarjoamiseen ja nämä olivat ITKssa esillä niin esityksissä kuin postereissakin. Päivien antia oli myös metaverse, jota käsiteltiin mm. yhdessä keynote-esityksessä.

Toisena aiheena verkostotapaamisessa olivat videot ja niiden editointi opetuskäyttöön. Digimentorit saivat kuulla ja kokeilla videoiden editoinnista Clipchamp-videoeditorilla. Moni digimentori on käyttänyt opetusvideoita omassa opetuksessaan, ja videoiden käytöstä ja editoinnista jaettiin kokemuksia puolin ja toisin.

 

Syksyisin terveisin,

Sanna Sintonen, Jarmo Vihmalaakso, Maria Ilomäki
digimentoritoiminnan koordinaattorit

 

Kuva: Debby Hudson, Unsplash