Digimentorit kokoontuivat Hervannan kampuksella kohteenaan Arkkitehtuurin yksikkö ja sen Extended Virtual Architecture (EVA) -laboratorio. EVA-laboratorio on ollut toiminnassa reilun vuoden verran. Se tarjoaa mahdollisuuden hyödyntää virtuaalitodellisuutta ja laajennettua todellisuutta osana arkkitehtuurin alan opintoja ja tutkimusta. Opiskelijat voivat virtuaalitodellisuuden avulla hypätä osaksi omia suunnitelmiaan ja havainnoida esimerkiksi suunnittelemansa rakennuksen elementtejä tai sisustusta 3D-mallin kautta tai vierailla toisten suunnittelemissa kohteissa.
Virtuaalitodellisuuden avulla opiskelijat pääsevät ennennäkemättömällä tavalla kokemaan suunnitelmiensa mittasuhteet ja toimivuuden käytännössä, sillä 3D-maailma antaa realistisemman tunteen kuin 2D-piirros tai 2D-malli. Virtuaaliympäristössä on myös helppo kokeilla erilaisia ratkaisuja ja esimerkiksi seinän tai portaiden paikan vaihto onnistuu käden käänteessä. Kehittely onnistuu myös yhteisöllisesti, koska samassa ympäristössä tai rakennusmallissa voi samalla hetkellä työskennellä useampi opiskelija samanaikaisesti. EVA-laboratoriossa saimmekin kokea ihan käytännössä, miten pedagogiikkaa ja teknologiaa voidaan yhdistää innostavalla ja hyödyllisellä tavalla.
Digimentoreista suurin osa oli päässyt jo aikaisemmin seikkailemaan virtuaalitodellisuudessa, mutta olipa paikalla muutama ensikertalainenkin. Saimme kokeilla laajennettua todellisuutta hyödyntäviä Varjo XR-3 -laseja sekä Varjo Aero VR-laseja – laboratorioisäntämme sanoin siis maailman parhaita laajennetun ja virtuaalitodellisuuden laseja.
Seuraavaksi digimentorit kokoontuvat joulukuun puolen välin paikkeilla kalenterivuoden viimeiseen verkostotapaamiseen.
Joulukuisin terveisin,
Maria Ilomäki, Sanna Sintonen, Jarmo Vihmalaakso
digimentoritoiminnan koordinaattorit
kuva: Sanna Sintonen