Arvioi ja kehitä työoloja
Esimies voi vaikuttaa moniin työoloihin liittyviin asioihin.
Näitä ovat esimerkiksi työvuorokierto, työn tavoitteiden selkeys, työmäärän jakautuminen, perehdytyksen laatu sekä työntekijöiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet.
Työtä tutkineen Peter Warrin (2007) mukaan ihminen on onnellisimmillaan työssä, jossa toteutuvat seuraavat piirteet:
- Mahdollisuus vaikuttaa ja kontrolloida työtä
- Mahdollisuus käyttää omia kykyjään ja taitojaan
- Selkeät työlle määritellyt tavoitteet
- Työn vaihtelevuus
- Olosuhteiden selkeys
- Toisten ihmisen kanssa tekemisissä oleminen
- Riittävien resurssien olemassaolo
- Fyysinen turvallisuus
- Arvostus, arvostettu asema
- Tukeva esimiestyö
- Kehittymis- ja etenemismahdollisuudet
- Tasa-arvo, reilu, oikeudenmukainen kohtelu
Pohdi, missä määrin nämä piirteet toteutuvat omassa esimiestyössäsi, yleensä teidän työpaikallanne, ja mitä voitte yhdessä työntekijöiden kanssa tehdä tällaisten olosuhteiden luomiseksi.
Esimerkiksi sähköisen kyselyn sijaan, voitte keskustella yhdessä ja pohtia, miten hyvin em. piirteet toteutuvat teidän työssänne ja, millä konkreettisilla keinoilla niitä voitaisiin lisätä. Tässä voi hyödyntää pienryhmäkeskusteluja.
Ensimmäisen ryhmätyön tehtänantona on pohtia, mitä hyviä asioita työssänne on noin ylipäätään, ja mitkä em. piirteistä toteutuvat parhaiten teidän työssänne ja, mitkä huonoiten. Lisäksi voi olla hyvä pyytää huonosti toimivien ja kehittämistä vaativien asioiden kohdalla, erottaa toisistaan ne, jotka joihin voitte eniten itse vaikuttaa, ja ne joihin voitte vaikuttaa vähemmän. Valitkaa yhdessä kehittämistavoitteet (esim. työn vaihtelevuus) esimerkiksi äänestämällä. Tehkää sitten toinen ryhmätyö, jossa tehtävänantona on kehittää mahdollisimman paljon arkisia konkreettisia keinoja, joiden avulla tavoitteeseen päästään. Jos varaatte ensimmäiseen vaiheeseen n. 20 minuuttia, kehittämistavoitteiden valintaan n. 10 minuuttia, keinojen kehittämiseen n. 20 minuuttia sekä 10 minuuttia sen sopimiseen, mitä kukakin tekee, ja milloin palaatte aiheeseen, voitte aloittaa kehittämistyön ensimmäisen vaiheen noin yhdessä tunnissa.