Miksi yhteiskehittäen työhyvinvointia?
- Yhdessä kehittäminen voi edistää työhyvinvointia kahta reittiä. Ensinnäkin voitte luoda keinoja työhyvinvoinnin lisäämiseksi. Toisaalta kehittämisprosessi voi tarjota työhyvinvointia tukevia vaikutus- ja osallistumismahdollisuuksia työntekijöille.
- Alla on ratkaisukeskeisyydestä ”vaikuttunut” ryhmätyöskentely/kehittämisprosessi.
- Ratkaisukeskeisestä kehittämisestä voit lukea lisää mm. seuraavista teoksista: Furman & Ahola: Tuplatähti. Työpaikan hyvä henki ja kuinka se tehdään; Bannink,F: 1000 solution focused questions; Bannink, F: Handbook of positive supervision.
- Ryhmätyöskentely ja yhteiskehittäminen saattaa hirvittää, jos et ole tehnyt niitä aikaisemmin. Esimiehenä olet kuitenkin ollut varmasti mukana vastaavissa tai tehnyt vastaavaa. Mieti, mikä niissä on ollut toimivaa ja onnistunutta – mikä kriittistä onnistumisen kannalta.
- Ryhmien ohjaamista tai fasilitointia oppii vain tekemällä ja kokeilemalla. Usein kannattaa pohtia, miten saat luotua mukavan tunnelman, ja innostuksen heräämään. Ehkä kerrot jonkin tarinan tai tarjoat yllättäen jotain pientä purtavaa. Todennäköisesti tiedät parhaiten, mikä teillä saa ihmiset innostumaan ja ilostumaan. Oma asenteesi tarttuu!
Yhdessä kehittämisen pikaohje esimiehelle (pdf)
- Monet erilaiset ryhmätyötavat, osallistavat työtavat ja fasilitointimenetelmät sopivat hyvin työhyvinvoinnin kehittämiseen yhdessä.
- Kirjassa Kantojärvi (2012). Fasilitointi luo uutta esitellään myös lukuisia työskentelytapoja.
- Paljon käytetty Tavoitetähti-prosessi kuvataan oppaassa Työn iloa ja imua (s. 67-)