TAMKin sellonsoiton lehtori Markus Hohti: Sello taipuu moneen musiikkiin

Sellisti ja sellonsoiton lehtori Markus Hohti on viihtynyt TAMKilla jo vuodesta 2014 lähtien. Sinä aikana hän on päässyt seuraamaan monien soittajien kehittymistä opintojen alusta valmistumiseen asti.

Soittotekniikan opettaminen on tietenkin tärkeää, mutta sen ohella haluan opettajana tarjota mahdollisimman monia musiikkityylejä, kunkin opiskelijan omien mieltymysten mukaan. Opetuksessa pyrin etenemään kunkin oppilaan ehdoilla, mutta kuitenkin päämäärätietoisesti, Markus kertoo.

Markus on itse sellistinä keskittynyt erityisesti uuteen musiikkiin, myös kamarimusiikki ja vanhempi musiikki suolikielillä esitettynä on Markuksen sydäntä lähellä. Hän on mukana useassa yhtyeessä, muun muassa Defunensemblessä, joka keskittyy elektroakustiseen musiikkiin, sekä uudempaa musiikkia esittävässä Uusinta Ensemblessä. Lisäksi Markus soittaa Rödberg Triossa, joka esittää romanttista repertuaaria alkuperäissetupilla.

Siinä riittää keikkailtavaa, sellonsoitto on selvästikin Markukselle intohimo. Mikä soittimessa kiehtoo?

Sello istuu niin monenlaiseen, se sopii kamarimusiikkiin, orkesteriin, soolosoittamiseen, mutta myös kaikenlaisiin erikoisempiin proggiksiin ja yhdistettäväksi erilaisiin sähköisiin laitteisiin. Kun soitetaan soolorepertuaaria pianon tai orkesterin kanssa, niin silloin tarvitaan jo vähän poweria, muuten sello hukkuu muiden alle, Markus avaa sellon monipuolisuutta.

TAMKissa erikoisosaamista monella musiikin saralla

Sellonsoiton opettelun Markus myöntää olevan aikamoista puurtamista, sitä pitää harjoitella paljon, että edistystä tapahtuu, mutta sen takia se on myös palkitsevaa.

TAMKissa on tällä hetkellä jonkin verran sellonsoittajia, mutta heitä voisi Markuksen mukaan olla enemmänkin. Hän korostaa TAMKin monipuolista opintokokonaisuutta, joka antaa laajan osaamisen ja pohjan työllistymiselle esimerkiksi opetushommiin, solistiksi tai orkestereihin. Orkesteriakatemiasta saa erinomaista käytännön oppia orkesterissa soittamiseen ja koesoittoihin.

Lisäksi Markus kehuu kollegoitaan, joilla on erikoisosaamista monella saralla. Heiltä saa opastusta vaikkapa uuteen musiikkiin, säveltämiseen, barokkimusiikkiin, improvisointiin, elektroakustiseen musiikkiin, melkeinpä mihin vain.

Onhan Tampere hieno opiskelukaupunki, kasvava ja vetovoimainen. Ja meillä on todella hyvä tunnelma ja yhteishenki opiskelijoiden kesken, ynnää Markus.

Siinäpä musiikin opiskelusta kiinnostuneelle monta hyvää syytä suunnata TAMKiin.

Arvostetuimmat sellontekijät vaikuttivat 1700-1800-luvuilla. Markus kertoo oman sellonsa olevan 1800-luvun alusta, mutta vanhimmat instrumentit voivat olla peräti 1600-luvulta. Vanhojen ja arvokkaiden soittimien huoltaminen on tarkkaa puuhaa. Puuosien rikkoutuminen pyritään välttämään käyttämällä liimaa, joka pettää ennen kuin puu halkeaa.