Tunnelmia Marssilta seitsemään ihmeeseen

Mukavasti mediassa näkyvyyttä saanut musiikkiseikkailu Marssi seitsemään ihmeeseen on edennyt kiertueen loppusuoralle. Näytelmässä esiintyvät Tamkin opiskelijat Suvi Aalto ja Tinja Taipale kertovat tunnelmistaan näytöksien välillä.

Esityksessä kertyy kilometrejä

Suvi esittää teoksessa jumalatar Hygieiaa, yhtä pelimaailman hamoista, jonka erityisvoimana on toimia parantajana pelin tiimellyksessä. Suvi kertoo, että oli mahtavaa polkaista kiertue liikkeelle ja päästä tositoimiin harjoitusten jälkeen. Esitystä on treenattu talvesta lähtien, mutta Suvi on kesällä onneksi ehtinyt lomailemaankin ja keräämään voimia tiiviille kiertueelle.

Alun näytökset on menneet tosi hyvin, ainahan sitä varsinkin ensi-illassa joutuu keskittymään siihen, ettei lähde liikaa intoilemaan ja että kokonaisuus pysyy kasassa. Katsojien reaktioista päätellen hekin ovat pitäneet näkemästään, ja yleisöä on ollut hyvin paikalla, Suvi kertoo.

Suvi on alun perin Oulusta kotoisin, mutta muutti vuonna 2015 Helsinkiin ja kävi siellä Pop & Jazz Konservatorion. Tampereella hän opiskeli vuoden Suomen Teatteriopistossa, kunnes pääsi kaksi vuotta sitten Tamkin Musiikkiteatteripuolelle. Viime vuonna hän esiintyi jo ensemblessä Helsingin kaupunginteatterin Priscilla, aavikon kuningatar -musikaalissa ja oli myös varanäyttelijänä Diivan rooliin.

Marssi-näytelmä on Suvin mukaan erityinen teos jo puitteiltaan. Jäähallit ovat näyttämöinä niin isoja, että kaiken tekemisen ja eleiden tulee olla korostetun isoja, jotta ne näkyvät katsojille. Esitys on myös fyysisesti rankka, Suvin askelmittariin kertyi yhden harjoituksen aikana kaikkiaan 12 kilometriä. Tekniikassakin on omat jipponsa, esiintyjien tulee käyttää korvamonitorointia, jotta muiden näyttelijöiden repliikit varmasti kuuluvat toiselta puolen lavaa.

Näyttämöllä tulee olla tosi hereillä koko ajan, muuten saattaa jonkun tuuba yht’äkkiä törähtää selän takana, nauraa Suvi.

Kiertueelta koulun penkille

Tinja Taipale opiskelee Tamkilla kolmatta vuotta muusikoksi. Hänen roolihahmonsa Marssi-teoksessa on Bias, muinaiskreikkalainen filosofi, joka pohdinnoillaan pyrkii auttamaan pelaajia.

Vaikka esitystahti on ollut tiivis ja rankka, niin se on ollut myös tosi palkitseva. Meillä on hyvä porukka kasassa, Tinja sanoo.

Tinjan mukaan on ollut hyödyllistä nähdä, miten työskennellään isossa produktiossa, jossa näyttelijät ovat vain yksi palapelin osa. Mukana ovat myös soittokunnat, roudaajat Akun Tehtaalta, järjestävien kaupunkien avustajat sekä tietenkin ohjaajat. Tinja kehuu, kuinka sekä Samuel Harjanteesta ja Petrus Kähkösestä huokuu ammattitaito ja miten heiltä on saanut neuvoja sekä tukea omaan työskentelyyn.

Tässä on oppinut, että kunhan itse pitää huolta omasta tontistaan, niin kaikki rullaa hyvin. Ja jos jokin ei mene niin kuin on ajateltu, tehdään uusi suunnitelma.

Musiikki on ollut Tinjan elämässä mukana aina, mutta teatterijuttuihin hän on omien sanojensa mukaan päätynyt hieman vahingossa. Haaveissa siintää oman musiikin tekeminen ja artistin ura, mutta myös musikaalit kiinnostavat. Elämä vie mihin vie, hän toteaa. Marssi-kiertueen päätyttyä Tinja hyppää lähes suoraan esityksistä takaisin koulun penkille. Hän kehuu erityisesti Tamkin laulun opetusta.

Tämä ala kehittyy koko ajan ja koulutuskin sen myötä, mutta tekeminen on hyvällä tasolla. Tamkillahan on hyvä maine, täällä on hieno porukka ja hyvät opettajat, summaa Tinja.


Marssi seitsemään ihmeeseen -kiertue (liput bit.ly/m7i-liput)
Ti 5.9.2023 klo 19.00 Ikioma Areena, Mikkeli
To 7.9.2023 klo 19.00 Helsingin jäähalli, Helsinki