Kehittämistä yhdessä

Kuvituskuva
Mikko Naukkarinen toimii Yhteisöpalveluiden palvelujohtajana.

Korkeakouluyhteisön yhteiset palvelut ovat tarpeellisia ja laadukkaita

TAMK ja Tampereen yliopisto kehittävät yhdessä Tampereen korkeakouluyhteisöä ja suomalaista korkeakoulutusta. Tavoitteena on maksimoida vaikuttavuutemme koulutuksessa muun muassa jakamalla oppimisympäristöjä, kehittämällä ympäröivää yhteiskuntaa yhteisissä TKI-hankkeissa ja kasvattamalla tamperelaisten osuutta valtakunnallisessa kehittämisessä.  Jo vakiintuneena yhteistoimintana parannamme tehokkuutta ja varmistamme käytettävissä olevan osaamisen kattavuuden tuottamalla keskitetysti sisäisiä palveluja.

TAMK läpäisi Kansallinen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) auditoinnin keväällä 2022. Vapaavalintaisena arviointikohteena olivat yliopiston kanssa yhdessä järjestettävät palvelut. Karvin raportissa todetaan vahvuutena, että yhteiset palvelut ovat lyhyessä ajassa parantaneet palvelujen sujuvaa tuottamista ja asiakkaan kokemusta palvelujen tehokkuudesta.

Asiakkailla on sekä Tampereen ammattikorkeakoulussa että Tampereen yliopistossa käytettävissään laaja, molemmista korkeakouluista yhdistetty asiantuntijaosaaminen. Myös hankinnoissa ja ostopalveluissa on yhdessä toimien saavutettu merkittäviä etuja ja kustannussäästöjä.

TAMK tuottaa tamperelaisessa korkeakouluyhteisössä liikuntapalvelut sekä tila- ja kiinteistöpalvelut. Kirjasto-, matka-, talous- ja tietohallintopalvelut sekä yhteishankintojen kilpailuttamisen tuottaa yliopisto. Palveluiden yhteisessä vuosittaisessa asiakastyytyväisyyskyselyssä yleisarvosanojen keskiarvo oli 3,6 asteikolla 1–5.

Palvelu on hyvää ja sitä tarvitaan – ilman tukipalveluja opetuksen laatu kärsii. Pääosin palvelut ovat aivan erinomaisen laadukkaita oman kokemukseni mukaan. – Palvelujen yhteinen palautekysely kevät 2022

Koulutuksen kentällä lisäsimme merkittävästi yhteistyötä Tampereen yliopiston lääketieteen koulutuksen kanssa. Yhteistyötä on nyt luontevasti eri osaamisalueilla opintojaksojen, simulaatioiden ja ”skill station” -online-alustojen muodossa. Myös rakennusalan koulutuksissa on vakiinnutettu yhteistyön toimintamuotoja laboratoriotyöskentelyssä ja yhteisten opintojaksojen toteutuksessa. Studia-koulutusmessuillekin palasimme näyttävällä osastolla yhtenä korkeakouluyhteisönä.

Hankeyhteistyötä teemme korkeakouluyhteisössä monella alalla. Opettajakoulutuksilla on käynnissä yhteinen Albania-hanke, ja vuonna 2022 esimerkiksi Suomen Akatemian Sustainable Industry Ecosystem -hanke oli merkittävä valmistavan teollisuuden Sustainable Industry X (SIX) -toimintamallia kehittävä hanke.

Alueellisessa ja kansallisessa kehittämisessä sekä TAMK että yliopisto tuovat tarjolle molempien korkeakoulujen osaamista. Esimerkiksi kansallisessa korkeakoulujen Digivisio 2030 -kehittämishankkeessa tamperelaisen korkeakouluyhteisön yhdessä asettamilla asiantuntijoilla on huomattava rooli ja vaikuttavuus. Hankkeessa luodaan kymmenillä miljoonilla euroilla suomalaisen korkeakoulutuksen yhteistä digitaalista alustaa, koulutustarjontaa ja tietoinfrastruktuuria 2030-luvun osaamisen kehittämisen tarpeisiin.

 

Teksti: Mikko Naukkarinen, palvelujohtaja, yhteisöpalvelut
Toimitus: TAMKin viestintä
Kuva: Saara Lehtonen