Kestävyys ja vastuullisuus

Kuvateksti
Eveliina Asikainen (vas.) toimii lehtorina Pedagogiset ratkaisut ja kulttuuri -yksikössä. Eija Syrjämäki on erikoissuunnittelijana Koulutuksen ja oppimisen palveluissa.

Yhteisten käytäntöjen kehittämistä ja jakamista

TAMKin kestävän kehityksen työryhmän tehtävänä on pitää yllä kestävän kehityksen näkökulmaa ja tukea kestävyyttä edistävien toimintamallien käyttöönottoa kaikissa TAMKin toiminnoissa. Vuonna 2022 työryhmän jäseninä toimivat Eija Syrjämäki (koordinaattori), Eveliina Asikainen, Eeva-Liisa Viskari, Saana Raatikainen, Maria Maljanen ja Sampo Saari sekä opiskelijoiden edustajina Olli Hämäläinen ja loppuvuodesta myös Saara Vartia.

Kestävyys- ja vastuullisuustyössä korostui koko yhteisön osaamisen näkyväksi tekeminen, hyvien käytäntöjen jakaminen, käytännön toimenpiteiden systematisointi sekä jatkuva kehittäminen.

Käytäntöjen jakaminen ja osaamisen näkyväksi tekeminen olivat vahvassa roolissa helmikuussa järjestetyssä TAMK-konferenssissa, jonka teemana oli Kestävästi TAMKissa. Konferenssin 35 esitystä osoittivat, että TAMKissa tehtävä koulutus, tutkimus- ja kehittämistyö sekä arkiset käytännöt tukevat monin tavoin YK:n kestävän kehityksen tavoitteita ja toteuttavat vastuullisuutta. Esitykset ovat luettavissa konferenssijulkaisusta.

TAMKin osaamista kestävän kehityksen edistäjänä koulutuksessa pääsimme esittelemään myös Suomen yliopistojen rehtorineuvosto Unifin ja Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arenen kestävyys- ja vastuullisuusseminaarissa marraskuussa. Seminaari järjestettiin Tampereen yliopiston ja TAMKin yhteistyönä.

Kestävien käytäntöjen systematisoinnissa tärkeä kehitysaskel oli Tampereen korkeakouluyhteisön tila- ja kiinteistöpalveluiden Ekokompassi-ympäristöjärjestelmän sertifiointi huhtikuussa 2022. Järjestelmän rakentamisen kautta muun muassa kemikaalien hallinnan ja jätehuollon käytäntöihin on tullut yhtenäisyyttä ja järjestelmällisyyttä. TAMKin hiilijalanjälkilaskenta vakiintui käyttämään Arenessa kehitettyä mallia.

Olemme saaneet ympäristötyömme hyvään alkuun. – Saana Raatikainen, Tila- ja kiinteistöpalveluiden ympäristövastaava

Erityisesti hankkeiden kautta tehtävää kestävän kehityksen edistämistä olemme viestineet Tampere-talon aulassa pidetyissä Sanomisen paikka -keskusteluissa. Teemoina ovat olleet muun muassa kestävä ruokajärjestelmä, kestävää kehitystä edistävä koulutus sekä luontokato.

Kestävän kehityksen teema on ollut vahvasti esillä vuoden 2022 aikana edenneessä opetussuunnitelmatyössä, jossa yhdeksi näkökulmaksi valikoitui Kestävä tulevaisuus. Kestävään kehitykseen liittyvää koulutusyhteistyötä olemme vahvistaneet liittymällä Climate University -opetusyhteistyöverkostoon. Verkostossa on mukana 27 Suomen korkeakoulua, ja verkoston kautta TAMKin opettajat saavat käyttöönsä avoimia ja asiantuntijoiden kuratoimia verkkomateriaaleja kestävän kehityksen ja ilmastoaiheiden opetukseen.

Muita yhteistyöverkostoja, joissa kestävän kehityksen ryhmän asiantuntijat edustavat TAMKia, ovat esimerkiksi Arenen kestävyys- ja vastuullisuusryhmä ja Tampereen kaupungin ilmastokumppanuusryhmä.

 

Teksti: Eveliina Asikainen, lehtori & Eija Syrjämäki, erikoissuunnittelija
Toimitus: TAMKin viestintä
Kuvat: Saara Lehtonen